Zobacz pełną wersję : D5100 - Nieoficjalny firmware.
SprzatacZ
22-01-2016, 23:13
Witam.
Ostatnio,przez przypadek dogrzebałem się do wątku,w którym został poruszony temat nieoficjalnego firmware do D5100 od kolegów z nikonhacker.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240208
Oczywiście zdaję sobie sprawę,że wątek jest przedawniony,a sama strona nikonhacker.com jest aktualnie połączeniem prywatnym (przynajmniej u mnie).Jak można łatwo wywnioskować,nie udało mi się do niej dostać.
Kolejną rzeczą do której się dokopałem jest ten poniżej przedstawiony krótki instruktaż hackowania/instalacji patch'a firmware'u do D5100.
https://www.youtube.com/watch?v=oxwG7lixSpI
Stąd moje pytanie.Czy firmware update 1.02 na oficjalnej stronie nikona jest tym samym co zaproponowali nam koledzy z nikonhacker nieco ponad 3 lata temu ?
Bardzo chciałbym się dowiedzieć czy od tamtego czasu coś zmieniło się w kwestii tego nieoficjalnego firmware'u,ponieważ nie ukrywam,że sam chętnie pokusiłbym się o jego update w moim D5100.W aktykule,który podlinkowałem firmware był jeszcze w fazie 'beta'.
Mam nadzieję,że nie zostanę źle zrozumiany.Jestem tu w zasadzie nowy i jeszcze długa droga przede mną.
Serdecznie pozdrawiam.
1. Tamten wątek jest aktualny i tam powinieneś pytać.
2. strona nikonhacker, a dokładniej forum, działa cały czas. Jedyne co się dzieje, to pojawia informacja o nieaktualnym certyfikacie.
3. pytanie o FW zupełnie nie zrozumiałe. Soft nikona nie ma nic wspólnego z NH, jak i NH nie dają żadnego softu do aparatów nikona. Dają narzędzia to samodzielnego "grzebania" w sofcie.
Wystarczy się cofnąć o jedną stronę i będziesz miał wszystko.
SprzatacZ
23-01-2016, 14:42
3. pytanie o FW zupełnie nie zrozumiałe. Soft nikona nie ma nic wspólnego z NH, jak i NH nie dają żadnego softu do aparatów nikona. Dają narzędzia to samodzielnego "grzebania" w sofcie.
Wystarczy się cofnąć o jedną stronę i będziesz miał wszystko.
Czyli rozumiem,że ten update w linku nie ma nic wspólnego z tym co zaoferowali goście z NH dla D5100 ? Można zupdate'ować firmware do 1.02 a potem grzebać ?
Idąc dalej to jak dostać się na to forum ? Przy próbie połączenia pojawia mi się informacja,że połączenie jest prywatne i nie można w żaden sposób tego pominąć (próbowałem na dwóch przeglądarkach).
Nie wiem co jest w linku, nie zaglądałem, bo to zbędne.
Aktualizować możesz co chcesz, to twoja sprawa. Jedyne co ważne, to czy dane hacki są dostępne pod daną wersję FW - wszystko jest opisane na stronie z narzędziem do "grzebania" w sofcie.
A na stronę się wchodzi normalnie - wpisuje adres, pomija informację o nieaktualnym certyfikacie i koniec. Jak tego nie masz, to zmień ustawienia przeglądarki, albo przeglądarkę.
Używasz Chrome ? Jeśli tak to wcale nie pisze tam, że połączenie jest prywatne tylko wręcz przeciwnie "Połączenie NIE jest prywatne". Wtedy na dole pod tekstem klikasz na "zaawansowane" i rozwija Ci się kilka dodatkowych linijek tekstu z ostrzeżeniem dotyczącym certyfikatu (pisał i tym GonzoG) i na samym dole masz "Otwórz stronę nikonhacker.com (niebezpieczną)" - klikasz na to i jestes na forum. Ot, cała filozofia
Słuchaj, jestem po takim update z NH. Filmy nagrywa się znacznie lepszej jakości. Reszta z usprawnień mnie nie interesowała. Jedyny błąd, że tak powiem po wgraniu nowego firmware to na LV jak mam ustawiony czas dłuższy niż 1/40 to gaśnie ekran i nie można ustawić ostrości (tylko na LV tak się dzieje). Próbowałem różnych konfiguracji tego update z NH, ale za każdym razem mam ten błąd.
Generalnie, tak jak wyżej chłopaki piszą. Forum działa, wątek działa, możesz próbować. Ja zostałem przy sofcie z NH.
SprzatacZ
30-01-2016, 19:45
Bardzo dziękuję za rady Panowie.Forum działa jak należy.
Słuchaj, jestem po takim update z NH. Filmy nagrywa się znacznie lepszej jakości. Reszta z usprawnień mnie nie interesowała. Jedyny błąd, że tak powiem po wgraniu nowego firmware to na LV jak mam ustawiony czas dłuższy niż 1/40 to gaśnie ekran i nie można ustawić ostrości (tylko na LV tak się dzieje). Próbowałem różnych konfiguracji tego update z NH, ale za każdym razem mam ten błąd.
Generalnie, tak jak wyżej chłopaki piszą. Forum działa, wątek działa, możesz próbować. Ja zostałem przy sofcie z NH.
Jeszcze ostatnie pytanie.Czy gdy patchowałeś swojego nikona za pomocą narzędzi NH,to od razu wgrałeś najnowszą wersję hacka czy może jedną z wcześniejszych wersji,a dopiero potem aktualną ?
Mam dylemat,ponieważ nie wiem czy najpierw wgrać wersję 1.20.0,a następnie dopiero 1.20.6 czy może od razu na czysto 1.20.6.
Pozdrawiam.
Nie można wgrać patcha, jak i wersja nie ma absolutnie znaczenia bo jest to wersja narzędzia modyfikującego soft. A do aparatu wgrywasz jedynie zmodyfikowany soft.
SprzatacZ
30-01-2016, 23:18
Nie można wgrać patcha, jak i wersja nie ma absolutnie znaczenia bo jest to wersja narzędzia modyfikującego soft. A do aparatu wgrywasz jedynie zmodyfikowany soft.
Wybacz,ciągle mylę to samo.Pisząc "patch" miałem na myśli zmodyfikowany soft o którym cały czas mowa.Oczywiście jedno z drugim nie ma nic wspólnego,tak jak to już zostało powiedziane.Chodzi mi o wersję tego tego softu.Wgrać najpierw starsze wersje,a następnie aktualną czy odrazu wgrać na czysto najnowszą wersję ? Może to i głupie pytanie,ale nigdy wcześniej nie bawiłem się w coś takiego.Stąd moje pytania.
Pozdrawiam.
A jakich wersjach piszesz ??
SprzatacZ
31-01-2016, 13:53
A jakich wersjach piszesz ??
Po prostu nie wiem czy wgrać najpierw 1.20.0 (lub jeszcze starsze jeśli zajdzie taka potrzeba),a następnie najnowszą 1.20.6,która aktualnie jest dostępna na forum.
Czy wgrywając najnowszą wersję otrzymam wszystko to co było i również w poprzednich ? Bo jeśli najnowsza wersja softu zawiera wszystko co zostało dodane (zmodyfikowane) dotychczas to zainstaluję tylko najnowszą wersję wersję i tyle.
Czyli nadal nic nie zrozumiałeś.
Ta wersja to wersja niezależnego oprogramowania i nie ma nic wspólnego z aparatem.
Do aparatu wgrywasz soft Nikona, a ostatnia wersja to 1.02.
SprzatacZ
05-02-2016, 01:25
Czyli nadal nic nie zrozumiałeś.
Ta wersja to wersja niezależnego oprogramowania i nie ma nic wspólnego z aparatem.
Do aparatu wgrywasz soft Nikona, a ostatnia wersja to 1.02.
No dobrze,rozumiem.Wobec tego nie będę dalej ciągnąć tematu.
Dziękuję za udzieloną pomoc.
Pozdrawiam.