Zobacz pełną wersję : Obiektyw do ślubów
Witam serdecznie,
piszę w sprawie porady dotyczącej wyboru obiektywu. Fotografuje portrety, ale również próbuje swoich sił w fotografii okolicznościowej - śluby, chrzciny itp. Posiadam Nikona D90 i D7100 plus Nikkora 50 f1.8, 85 f1.8 i Tamrona 18-50 f2.8. Taki zestaw jest póki co wystarczający, choć zdecydowanie bardziej wole stałki, a czasem jest troszkę za ciemno w Tamronie, poza tym mam nadzieje przesiąść się kiedyś na ff. Wówczas będę potrzebowała czegoś jasnego i szerokiego, stąd zastanawiam się nad szeroką stałką fx, którą póki nie dorobię się pełnej klatki, będę mogła używać właśnie głównie do reportażu(wesele, ciasne pomieszczenia itp). Zastanawiam się nad Nikkorem 28 f1.8 i 20 f1.8 stąd moje pytanie, które z tych szkieł byłoby bardziej przydatne w reportażu właśnie przy takim sprzęcie, który obecnie posiadam? A może polecacie coś innego na fx, ale póki co da rade na dx?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Z tych dwóch wybrałbym 20 1.8. Możesz też pomyśleć o 24 1.8, choć to już chyba najdroższa opcja. Poza tym ciężko ten obiektyw "pomacać" przed zakupem. Sam ostatnio rozglądam się nad czymś szerszym, z tym że do FX.
Pomysł od innej strony - za fundusze na szkło jeszcze w miarę żywego d700, a za pieniądze za d90 35 1.8g. Chociaż z czasem pewnie i tak o 20/24/28 będziesz myśleć, więc możesz zacząć też od szkła. Każde rozwiązanie będzie miało plusy i minusy, takie życie ;)
BIc44 ma rację ja też bym wymienił d90 na D700 i na początek masz D700+50+85 do tego jakaś lampa i zestaw startowy do ślubniaków już jest .Oczywiście o czymś szerszym tra by było pomyśleć, ale to na razie wystarczy, a w szczególności do portretów które robisz zestaw idealny :)
Byłem na ślubie, który fotograf w całości obleciał FX i 35mmm.
Andrzej1974
23-01-2016, 20:56
Byłem na ślubie, który fotograf w całości obleciał FX i 35mmm.
Znam takich co dxem i 35 oblatywali tego typu imprezy.
Wozniak.g
24-01-2016, 10:00
Znam takich co dxem i 35 oblatywali tego typu imprezy.
hehe, sam tak raz zrobiłem, i szczerze mówiąc było za wąsko miejscami. Ale fakt faktem da się to zrobić. Pomysł o N20 1.8 dobry ale i drogi.
kurczeblade
24-01-2016, 11:24
Byłem na ślubie, który fotograf w całości obleciał FX i 35mmm.http://www.lukaszsztybe.pl/fotografia-slubna/slub-alicja-i-bartek/ :)
Ale całość 35tką to tak w charakterze wyzwania, dlatego, że można, czy z powodu awarii sprzętu? Pytam poważnie, bez uszczypliwości (relacja z powyższego linku prezentuje się bardzo OK).
22gavin22
26-01-2016, 15:29
ja używam 28 i stanowi on u mnie 70% reportażu.
http://www.lukaszsztybe.pl/fotografia-slubna/slub-alicja-i-bartek/ :)
Nie wiem, ale już pierwsze foty są robione z 50 1.8 :)
Andrzej1974
05-02-2016, 19:42
Nie wiem, ale już pierwsze foty są robione z 50 1.8 :)
A nie czasem 35/1.8, o czym wspominał autor w jednym z wątków?
Lepsze zdjęcia (mniej wykrzywieni ludzie) zrobisz ogniskową 28mm. Mniej kombinowania i stresu będzie jednak z 20mm w ciasnych pomieszczeniach.
A nie czasem 35/1.8, o czym wspominał autor w jednym z wątków?
Sugerowałem się jedynie exifami...ale faktycznie po przygotowaniach 50tka znika z zestawu i jest sama 35.
Lepsze zdjęcia (mniej wykrzywieni ludzie) zrobisz ogniskową 28mm. Mniej kombinowania i stresu będzie jednak z 20mm w ciasnych pomieszczeniach.
Bo jak nie obejmiesz całego pomieszczenia, to masz stresa? :-D
Im dłużej fotografuję, tym bardziej używam wyłącznie 35 i 50.
siwyozzman
10-02-2016, 16:59
Każdy ma swoje rozwiązania i patenty...Dla mnie uniwersalnym szerokim kątem na FX jest N28/1.8 Owo "niezakrzywianie" :) ludzi na obrzeżu kadru jest wbrew pozorom bardzo istotne... wielu klientom się to nie podoba a 28 jest od tego wolna....Jak dla mnie to do reportażu ślubnego para 28+50 jest w sam raz. Sprawdzi się nawet przy jednym body - bo obie te ogniskowe są dosyć uniwersalne. Oczywiście w plecaku mam jeszcze inne ale spokojnie tymi dwiema można "pozamiatać" :)
Ja na fx mam sigme 24-35 i z doskoku dx z 50 i czasami rybką :) takim zestawem oblatam całe wesele, jak brakuje szerokości to czasem tokina 16-28 a jak jakieś detale to tokina 100 :)
Wiele razy kotleta robiłem na 35mm na ff, oraz 50mm na dx.
Grupowe - zoom (17-55/2.8) bo szeroko. Ale to pare fotek tylko...
Zakresem takiego zooma spokojnie calosc mozna zrobic.
Koleżanki, Koledzy!
Błądzę we mgle :( Przesiadłem się na pełną klatkę D750 i kompletuję szkła. Zakres prac - głównie śluby. Na razie mam nowego Tamrona 15-30 2.8 i starą 50 1.8D. Został mi jeszcze D90 z DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR ale wystawiłem ten obiektyw do sprzedaży. Wydaje mi się, że będzie mi brakowało coś na fajne portrety w plenerze, czy też trochę zbliżeń na sali, które lubię. Z racji wydanej kasy przestałem już patrzeć na zoomy typu 70 w górę z 2.8 itp. Pozostały na placu boju Nikkor 85 1.8 i Tamron 90 F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD czyli coś w okolicach 2 tys. zł, które to jeszcze mógłbym wydać. Zależy mi na ładnym bokeh w plenerze i fajnie by było mieć jednak już coś jasnego. Teraz pytanie... w co iść, czy może jednak ciemny zoom z dedykacją pod FX, czy te stałki co wymieniłem? Nie mam już koncepcji...
hostman22
19-04-2016, 01:19
Fajnie, że migrujesz na fx i od razu d750 celujesz w śluby i pierwszy obiektyw jaki kupujesz. to tamron 15-30 2.8 (już robi się ciekawie..., interesuje mnie Twoja konfiguracja dx i fx).
Pytanie, czy do tych paru zbliżeń przy ślubnym repo potrzeba szkła maco.., raczej szukałbym używanej sigmy 85/1.4... . W sumie, to nie wiem jak chcesz uniknąć żonglowania obiektywami
podczas reportażu.
Tylko że najtańsza Sigma na allegro 2800 zł. Ale temat do pomyślenia. Żąglowanie, kwestia do opanowania, a w sytuacjach szybko-kryzysowych to zawsze mogę coś podpiąć pod wspomnianego D90. Wracając do tego Tamrona makro, co w nim złego, że ma to makro? Nie miałem nigdy takowego, ale piszą że do portretów też jest ok.
madebyzosiek
19-04-2016, 07:19
Jest ok, ale będzie ciemniej niż z taką Sigmą 85 1.4, czy nawet Nikkorem 85 1.8. Pamiętaj, że przy portretowaniu nie osiągniesz w tym Tamronie raczej większej dziury niż 3.2-3.5.
Czyli sugerujecie 1. Sigma, 2 Nikkor i na 3 dopiero Tamron. Dzięki za sugestie, jak by ktoś miał jeszcze inne, to poproszę :)
Tamron odpada kompletnie. To jest szkło do makro, nie do portretów. Przysłonę 2.8 to on bedzie miał jak odejdziesz od obiektu fotografowanego na ładnych parę metrów, jak jesteś bliżej to się domyka, maksymalnie do przysłony 5.6 (im bliżej tym ciemniej). Kup N85/1.8G lub jak Cię stać sigmę 85/1.4.
Ostatecznie dokonałem zaskakującego ruchu. Nie kupiłem nic z ww. Sprzedałem Nikkora 50 1.8 D a kupiłem Sigmę 50 1.4 art :)