PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d600 i AF do ślubów

fotow
22-01-2016, 12:48
WItam chciałem się podpytąć jakie ustawienia AF-a robicie do focenia ślubów Nikonem d600... ja jakoś nie mogę wyczuć tego AFa lub nie umiem nie wiem, proszę o pomoc...

J51
22-01-2016, 14:25
Ja tam ślubów nie robię,ale jeśli statyczne to AF-S,jeśli w ruchu to AF-C tak na logikę :)

Maciek N
22-01-2016, 17:41
Może odwrotnie. Napisz jakie masz ustawienia i co Ci w tym wypadku nie wychodzi. Szybciej dojdziemy gdzie tkwi błąd.

fotow
24-01-2016, 01:59
uzywam af-a, af-s, w trybie M i A

bic44
24-01-2016, 09:47
Zapomnij o af-a i w zależności od sytuacji dobieraj pojedynczy/ciągły.
Pamiętaj o skalibrowaniu posiadanych szkieł. Sprawdź też na spokojnie czy masz różnice pomiędzy centralnym, a innymi, często używanymi punktami (jeśli używasz innych).

PS
M to manual, nie ma af-c/af-s w trybie M, tylko w trybie autofokusa można zmieniać ostawienia tegoż,
więcej w instrukcji aparatu (to żaden dyshonor do niej zerkać, zwłaszcza, kiedy używamy różnych aparatów)

....eeeeeeeee........... fotow napisał : ''uzywam af-a, af-s, w trybie M i A'' . nie pisał o funkcji manualnego ustawiania ostrości tylko o trybie fotografowania wiec mu nie pisz że w M nie ma af-s i af-c bo jest.
Tak to zrozumiałem, ludzie różne pomysły mają.

Wozniak.g
24-01-2016, 09:56
Zapomnij o af-a i w zależności od sytuacji dobieraj pojedynczy/ciągły.
Pamiętaj o skalibrowaniu posiadanych szkieł. Sprawdź też na spokojnie czy masz różnice pomiędzy centralnym, a innymi, często używanymi punktami (jeśli używasz innych).

PS
M to manual, nie ma af-c/af-s w trybie M, tylko w trybie autofokusa można zmieniać ostawienia tegoż,
więcej w instrukcji aparatu (to żaden dyshonor do niej zerkać, zwłaszcza, kiedy używamy różnych aparatów)

....eeeeeeeee........... fotow napisał : ''uzywam af-a, af-s, w trybie M i A'' . nie pisał o funkcji manualnego ustawiania ostrości tylko o trybie fotografowania wiec mu nie pisz że w M nie ma af-s i af-c bo jest.

kurczeblade
24-01-2016, 11:26
Używam Afc i Afs i nie ma problemów :)

Maciek N
24-01-2016, 13:10
fotow, problemem może być obiektyw/obiektywy.
Powinieneś zacząć od testów, żeby określić co jest przyczyną.