PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc w sprawdzeniu lampy Metz 54 MZ4 - okolice Warszawy

blackace
22-01-2016, 11:25
Witam,

szanowni uzytkownicy,
co prawda jestem uzytkownikiem aparatu innego producenta, mam nadzieje, ze to w niczym nikomu nie przeszkadza, ale potrzebuje pomocy przy weryfikacji poprawnosci dzialania lampy Metz 54 mz4 podpietej pod kostke systemu SCA 3xx2.
Obecnie po podpieciu do aparatu lampa zyje wlasnym zyciem. i nie wiem czy to problem z adpaterem czy z lampa.

Czy ktos w mazowieckim, okolice Ząbek Marek i Warszawy dysponuje taką lampą i pomogl by w sprawdzeniu mojej?

Ogryzek
22-01-2016, 23:48
Jak nikt się nie zgłosi a sam sobie nie poradzisz to będę w Ząbkach za tydzień. Używam takich lamp także mogę sprawdzić lampę.
Jednakże najpierw zobacz jaką masz wersję kostki 3402 czyli czy to jest M3 czy wyższa. Poniżej M6 tak naprawdę lampa działa tylko w dTTL także z iTTL w nie będzie zabawy.
M6 posiada dTTL oraz iTTL nowsze np. M10 wzwyż to tylko iTTL.
To czy lampa jest digital czy nie nie ma znaczenia gdyż zarówno MZ4i jak i MZ4 działają tak samo np. z D3s.

blackace
23-01-2016, 15:51
Tak jak wspomnialem nie jestem wlascicielem aparatu Nikon :) Mam Pentaxa K-30. Lampe Metz 54 MZ4 i SCA 3702 M2.
Lampe kupilem szybciej niz wyslalem adapter 3702 M2 do serwisu na zaktualizowanie do wersji M3. Poki co po podlaczeniu do aparatu lampa zyje wlasnym zyciem...sama sie wyzwala. Bez podlaczania wydaje sie dzialac, moge stertowac ZOOMem itp.
Mam malo czasu na ewentualna reklamacje lampy i potrzebuje sprawdzic czy lampa sama w sobie jest sprawna.
W przyszlym tygodniu wysylam adapter do serwisu.
Mialem nadzieje ze na 3702 M2 zadziala chociaz automatyka lampy ale albo ona jest niesprawna albo adapter nieodpowiedni. W trybie M lampa rowniez zyje wlasnym zyciem.

Jesli nie znajde szybciej nikogo innego to z checia skorszystam z Twojej pomocy. Ktorego dnia sie w przysyzlym tygodniu odezwac? Przez forum czy na jakiegos maila?