Zobacz pełną wersję : d3100- zmieniać?
Witajcie :)
Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy nie zacząć przygody z fotografią na trochę wyższym poziomie, niż amatorskie portrety. Głównie chciałabym celować w fotografię okolicznościową. No i tutaj pojawia się pytanie- co ze sprzętem? Aktualnie mam d3100+ kit+ 50 1.8.
Na początku wiadomo- lampa. Tylko jaka? Myślałam nad SB-700. Czy to dobry wybór? Z jednej strony chcę coś jak najtańszego, ale z drugiej jednak wolałabym, żeby była to lampa, która posłuży mi na dłużej (bo bez sensu jest kupować tanią lampę, żeby po pół roku ją zmienić).
No i body- zmieniać? Myślę, że na razie na pełną klatkę nie będzie mnie stać. Opłaca się zmieniać d3100 na d7100/d5500?
A może sprzedać obecne body (za ile?) i kupić któreś z w/w również używane?
O obiektywach nie piszę, bo myślę, że z tym sobie już sama poradzę.
Zaczynam rozumieć wszystkich bardziej doświadczonych kolegów z forum... Sam, jeżeli miałem/mam potrzebę czegoś się dowiedzieć, to najpierw przeszukuję forum. Tak, to wymaga poświęcenia czasu. Ale jak Ci odpowiedzieć w prosty sposób na te pytania? Najodpowiedniej będzie odpowiedzieć: T O Z A L E Ż Y. Przede wszystkim od Twoich funduszy, tego co fotografujesz, czy zależy Ci na nagrywaniu filmów etc. etc. W mojej opinii, jeśli masz tyle wątpliwości + brak świadomości potrzeb - pełna klatka jeszcze przez dłuuuuuuugi czas nie powinna być przez Ciebie rozważana, bo i samo jej używanie nie jest zawsze zasadne. A o tych wszystkich sprawach można się dowiedzieć, czytając forum. Nikt za Ciebie nie odpowie, czego potrzebujesz. A jeżeli nie dajesz wskazówek, czego potrzeba, to można wymienić wszystkie modele lamp w przedziale od ok 200 zł do 1600.
Nie odbieraj tego, co napisałem wrogo, ale jeżeli nie jesteś w stanie (a może jednak?) skonkretyzować Twoich potrzeb, to można Cię zacząć podejrzewać o lenistwo...
Post wygląda jak czepianie się na siłę, bo odpowiedź na Twoje wątpliwości można bez problemu znaleźć w pierwszym poście.
Fundusze- patrząc na wskazany przeze mnie sprzęt można się domyślić, że lampa ok 1100 zł, puszka ok 2500.
"tego co fotografujesz, czy zależy Ci na nagrywaniu filmów etc. etc" "Głównie chciałabym celować w fotografię okolicznościową."
Warto zamienić na D3300 ze względu na lepsze af i lepsza matryce, warto na D5300 ze względu na dodatkowo lepsza ergonomie i warto na D7100 na wszystko wymienione wczesniej plus dodatki jakie ma ta zaawansowana seria, pytanie co przeszkadza w D3100 lub czego brakuje ?
Obiektyw 1.8/50mm D czy G, jesli D przypasuje do D7100 i będzie nadal fajnym obiektywem.
Lampa, nikona lub jakieś chińczyki z ttl, dlaczego nie jeśli jest gwarancja i są wiele tańsze ?
A co ma af do puszki d3100/d3300? Af zależy od obiektywu. Ja bym celował w d7100/d300s. Sam planuję taki przeskok.
cz4rnuch
22-01-2016, 11:42
A co ma af do puszki d3100/d3300? Af zależy od obiektywu... Nie tylko od obiektywu, choć w tym przypadku akurat tak jest bo z tego co mi się wydaje w obu wymienionych puszkach jest ten sam moduł AF. Co do pytania autorki to fotografia okolicznościowa (zarobkowa jak mniemam bo ciężko mi sobie wyobrazić kogoś kto zajmuje się tym hobbystycznie :)) to trochę inna para kaloszy. Skoro masz płacone to musisz wywiązać się z umowy więc zamiast myśleć o zamianie czy sprzedaży pomyśl raczej o dokupieniu drugiego aparatu. Za D3100 dużo nie dostaniesz a zawsze będziesz miała zapas w razie gdyby drugi aparat odmówił współpracy. Do ślubów, studniówek, chrztów itd masz tylko jedno podejście. To samo ze świecidłami. Amator może sobie pozwolić na byle jaki sprzęt, najwyżej straci zdjęcie, ale Ty musisz mieć sprzęt niezawodny który powtarzalnie błyska a nie tak jak mu się spodoba, raz jaśniej raz ciemniej.
Wałkowane 1000 razy ;)
Zmieniać i to na najlepsze na jakie Ciebie stać. D3100 robi zdjęcia, ale to przepaść do np. D7100. Jak nie potrzebujesz drugiego aparatu, to sprzedać. Fakt będą grosze, ale grosz do grosza... Jeżeli kasy styknie na styk, to bym się zastanowił nad D7200.
Lampa przy normalnym użytkowaniu jest nie do zajechania. Kupić najlepszą na jaką stać. Spokojnie lampiszon "przeżyje" kilka zmian body.
ps. jeżeli chcesz focić komercyjnie, to... niestety sugeruję FX + zapas!
Przy zakupie aparatu mimo wszystko nówka. Naprawy są drogie, a tak masz gwarancję. Ew. używka na gwarancji.
GaijinPawel
22-01-2016, 12:05
A może bezlusterkowiec? Np. A 6000. Dużo mniejsze gabaryty a parametry podobne. Aparat możesz mieć zawsze przy sobie. To w fotografii okolicznościowej może być bardzo istotne.
A może bezlusterkowiec? Np. A 6000. Dużo mniejsze gabaryty a parametry podobne. Aparat możesz mieć zawsze przy sobie. To w fotografii okolicznościowej może być bardzo istotne.
... zwłaszcza komercyjnie na ślubie, czyimś ;)
cz4rnuch
22-01-2016, 15:13
... Aparat możesz mieć zawsze przy sobie. To w fotografii okolicznościowej może być bardzo istotne. Domyślam się, że może są i takie fachury co to przychodzą np na wesele bez aparatu ogólnie po to aby się naźreć i nachlać ale bądźmy poważni. Co to za argument?
GaijinPawel
22-01-2016, 15:46
A co ludzie nie wykorzystują bezlustra komercyjnie?
cz4rnuch
22-01-2016, 20:16
A co ludzie nie wykorzystują bezlustra komercyjnie? Pewnie niektórzy wykorzystują. Podobnie jak są pewnie i tacy co takie eventy kliszą obskoczą. Jednych i drugich traktuję jednak jako egzotykę a nie standardy. Tyle, że ja nie o tym pisałem a o argumencie, że dzięki a6000 zawodowy fotograf ma zawsze aparat przy sobie :) Zawodowiec tak czy inaczej ma aparat, a nawet kilka sztuk przy sobie. W końcu jest w pracy. (pomijam jakichś chlejusów).
madebyzosiek
22-01-2016, 20:19
A co ludzie nie wykorzystują bezlustra komercyjnie?
A widziałeś kiedyś ślubniaka z Sony A6000 na zleceniu?
Ja widziałam na studniówce i widziałam też zdjęcia, jakie poczynił. Nie wiem, czy to kwestia umiejętności, czy sprzętu (bo bezlusterkowca nigdy nie miałam) ale raczej nie zachęcił mnie do bawienia się tego typu aparatem.
Czyli d7100+ sb-700+ 50 1.8, któr już mam i jakieś drugie szkło (tutaj też mam dylemat, bo przydałoby się coś szerszego no i niby sigma 17-50 2.8 wygląda zachęcająco, zastanawiam się nad jej zakupem od jakiegoś czasu ale może coś jaśniejszego?) na początek wystarczy?
madebyzosiek
22-01-2016, 21:09
Czyli d7100+ sb-700+ 50 1.8, któr już mam i jakieś drugie szkło (tutaj też mam dylemat, bo przydałoby się coś szerszego no i niby sigma 17-50 2.8 wygląda zachęcająco, zastanawiam się nad jej zakupem od jakiegoś czasu ale może coś jaśniejszego?) na początek wystarczy?
To zależy ile chcesz wydać. Bardzo dobrym pomysłem jest Nikkor 17-55 2.8, bardzo szybki i pewny af. Dobrym pomysłem jest też Sigma 18-35 1.8, świetny obrazek od 1.8. Ale one kosztują znacznie więcej niż Sigma 17-50, która też jest bardzo dobra. Ale to nie wątek o tym, więc koniec ot[emoji1]
No właśnie sigma 18-35 1.8 wydaje się być najbardziej pasującym mi obiektywem, ale jednak jest trochę za droga. Tym bardziej, że oprócz obiektywu muszę wydać dość sporo na puszkę i lampę.
Zobaczę, jeszcze mam trochę czasu, żeby się zdecydować i ewentualnie wygospodarować trochę więcej pieniędzy.
I jak to jest z różnicą, między d7100 a d7200, opłaca się dopłacać?
[...]
Opłaca. Jak będzie kasa.
Tak jak napisał amirez - ale jeśli masz do wyboru kupić D7200 albo D7100 i do tego np. lampę to wybrałbym wariant II.
Tu jest link do filmu który co nieco prawi o różnicach https://www.youtube.com/watch?v=erCZ5SRXwKI i tu https://www.youtube.com/watch?v=bX3C_c9PI48
cz4rnuch
23-01-2016, 11:33
Jak widać na drugim klipie, w D7200 też zgubili muszlę oczną. Co za przeklęty patent Najkona. A może to taki ficzer?
Jak widać na drugim klipie, w D7200 też zgubili muszlę oczną. Co za przeklęty patent Najkona. A może to taki ficzer?
W porównaniu z D5200 który miałem wcześniej (i w którym oczywiście zdarzyło mi się muszlę zgubić :) ) osadzenie wygląda na dużo bardziej solidne - jestem dobrej myśli :)
W komentarzach pod pierwszym filmem jest napisane że ktoś zgrał sample z linku i zauważył że te z D7200 były brane jako 12 bitowe Rawy a z D7100 jako 14 bitowe - w związku z tym różnica powinna być jeszcze większa
cz4rnuch
23-01-2016, 15:46
W porównaniu z D5200 który miałem wcześniej (i w którym oczywiście zdarzyło mi się muszlę zgubić :) ) osadzenie wygląda na dużo bardziej solidne - jestem dobrej myśli :)... Ja jednak myślę, że to po prostu staje się normą u Nikona (tak jak kiedyś odłażące gumy). W D7100 zgubiłem już kilka razy tę muszlę. Teraz już to olałem i obchodzę się bez niej.