PDA

Zobacz pełną wersję : NFC w nikonach

vid3
21-01-2016, 22:11
Poczytałem sobie ostatnio o NFC.
Jak ktoś nie wie, to przytoczę kilka znalezionych w sieci treści :

NFC czyli Near Field Communication - komunikacja bliskiego zasięgu.

Moduł NFC powoli staje się standardem, który już niedługo będzie znajdował się na wyposażeniu każdego nowoczesnego smartfona.

Głównym zastosowaniem technologii NFC są płatności zbliżeniowe dokonywane przy pomocy telefonu.

Zetknięcie dwóch telefonów pozwala też na szybką wymianę danymi kontaktów, plikami wideo czy audio.

itd.

A w aparatach Nikona ?

http://port.az.pl/nfc/NikonWirelessCompatibility.jpg
źródło (http://port.az.pl/nfc/NikonWirelessCompatibility.jpg)

Kilka aparatów posiada NFC więc sprawdziłem jak działa i czy da się przesłać zdjęcie do smartfona.

Czyli tak ... przykładam smartfona do aparatu ... nic. Hmm.
Włączyłem WiFi, przykładam ponownie ... o coś jest ... na smartfonie pojawił się ... sklep GooglePlay z programem Nikona Wireless Mobile Utility App.
No fajnie, chciałem przesłać zdjęcie a wdepnąłem do sklepu pełnego reklam.

Ten program mam na tablecie i czasami używam do sterowania aparatem przez WiFi.

No dobrze, ale co z NFC ?
Kolejna próba (po zainstalowaniu NWMUA).
Po zetknięciu uruchomił się wspomniany program, Wifi smartfona połączyło się z Wifi aparatu bez podawania hasła.
Mogę sobie przesyłać zdjęcia ... po WiFi.

Wniosek : NFC w aparacie służy jedynie do sparowania urządzeń i przekazania parametrów WiFi.

Napiszecie pewnie, że Ameryki to ja nie odkryłem.

A jak to wygląda w innych aparatach ?

GonzoG
22-01-2016, 00:08
Poczytałem sobie ostatnio o NFC.
Jak ktoś nie wie, to przytoczę kilka znalezionych w sieci treści :

NFC czyli Near Field Communication - komunikacja bliskiego zasięgu.

Moduł NFC powoli staje się standardem, który już niedługo będzie znajdował się na wyposażeniu każdego nowoczesnego smartfona.

Głównym zastosowaniem technologii NFC są płatności zbliżeniowe dokonywane przy pomocy telefonu.

Zetknięcie dwóch telefonów pozwala też na szybką wymianę danymi kontaktów, plikami wideo czy audio.

itd.

(...)

A jak to wygląda w innych aparatach ?
To poczytaj jeszcze raz o NFC, bo to co zacytowałeś, to bzdura. Teoretyczna prędkość maksymalna NFC to ~50kB/s, w rzeczywistość bywa znacznie mniej.

Nigdy nie miało to służyć, ani nigdy nie służyło przesyłaniu danych, a jedynie pojedynczych bajtów informacji.
A co do telefonów - żaden telefon nie używa NFC do wysyłania plików. Co najwyżej pojedynczych kontaktów.

NFC jest w aparatach po to, co sam stwierdziłeś - aby przyłożyć telefon i sam się połączył.

conio
22-01-2016, 01:23
No to fajnie że wyjaśniłeś, nie każdy jest specem od technologii radiowych. Tym bardziej, że i na stronach np. Nikona, a nawet w tabelce powyżej, NFC jest wymieniane jednym tchem z WIFI i Bluetooth, co może wprowadzać w błąd, że NFC jest do transferu danych (też tak myślałem), a nie tylko do sparowania urządzeń. Swoją drogą gadżet na wyrost, jakby najprostsze rozwiązanie takie jak wyświetlenie i zeskanowanie qr kodu (tak jest w Olku) nie wystarczyło.
Widocznie hasło "my tu mamy NFC" marketingowcom opłacono. Jeszcze dołożą jeszcze kilka akronimów i SnapBridge do tego :)

GonzoG
22-01-2016, 06:10
Jak by użycie kabla USB nie wystarczyło... Na jaką cholerę WiFi potrzebne....

Kurtz
22-01-2016, 09:38
NFC jest wymienione przy BT i WiFi ze względu na to, że też jest to technologia bezprzewodowa używająca fal radiowych. NFC w telefonie to imho przegięcie, ale montuje się to pewnie dla tego, że chipy są tanie a można kolejne literki przykleić na pudelku.
NFC swoją drogą nie jest najbezpieczniejszą technologią, mówiąc eufemistycznie, a jego zasięg ( zakładając profesjonalne czytniki ) to nawet kilka metrów.

RobertMiernik
22-01-2016, 10:30
NFC w telefonie jest genialne o ile się chwile człowiek zastanowi jak go używać...
Ja mam kilka naklejek/wisiorków, które zmieniają ustawienia telefonu albo uruchamiają/zamykają aplikacje. Genialna rzecz a nie przegięcie.

Swoją drogą, nie ma to nic wspólnego z bezpieczeństwem... Dopiero zastosowanie może być bezpieczne lub nie...

vid3
22-01-2016, 10:44
Jak zwykle są plusy dodatnie i ujemne.
Świadome użytkowanie wiele spraw ułatwia.
A czasami można się zdziwić.
Jednym przyłożeniem wisiorka można zmienić ustawienia sieci i uruchomić aplikację.
Jeżeli wiesz co robisz - ok. Jeżeli dzieje się to w zatłoczonym tramwaju - to gorzej.

A tak w Nikonie z plusów dodatnich to powiedzmy, że mam pilota do wyzwalania aparatu za pomocą WiFi.
Aby taki pilot zadziałał musi znać konfigurację sieci. Przykładamy go do aparatu i już zna :).

RobertMiernik
22-01-2016, 16:15
Nie da się tego zrobić w tramwaju!
To musi być ten konkretny kod, na który czeka aplikacja, tak jakby usłyszał w tramwaju gościa krzyczącego hasło do Twojej skrzynki pocztowej...

vid3
22-01-2016, 17:23
Przyłożyłem smartfona do aparatu - uruchomiła się aplikacja sklepu ze wskazaną aplikacją - nie było jej w telefonie - zainstalowałem.
Przyłożyłem smartfona do aparatu drugi raz - w telefonie bez mojego udziału dodane zostało i uruchomione połączenie WIFI do nowej sieci oraz uruchomiona została aplikacja do komunikacji z aparatem.
Trzeba coś więcej ?

RobertMiernik
22-01-2016, 18:52
tak, zainstalowałeś tą aplikację, nie rozumiem o co chodzi, ktoś inny ją zainstalował? nie miałeś na nią wpływu? a może aplikacja służy do wykradania danych i przez tą sieć da się ukraść Twoje dane z tej aplikacji?

vid3
22-01-2016, 22:55
A wiesz, że można obecnie za kilka dolarów kupić moduł z WiFi wielkości znaczka pocztowego,
na którym można uruchomić AP WiFi z serwerem WWW ? (ESP-12)
Wystarczy teraz znajomość dziurawych aplikacji pod androida.
Nie trzeba ich instalować - już tam są.
Mogą to być aplikacje do obsługi banków, forów, serwisów firmowych, + zatłoczony tramwaj.

RobertMiernik
22-01-2016, 23:52
Ale co Ty w ogóle opowiadasz?

W internecie można postawić serwer za 10 złotych, czy ktoś w ten sposób ukradł Ci pieniądze z banku?
Możesz sobie znać dziurawe aplikacje na androida no i co z tego, nawet jeśli ofiara miałaby zainstalowane je wszystkie na swoim telefonie, to jak chcesz to wykorzystać mając kartkę z napisem '12345'...

NFC w większości przypadków działa w ten sposób, że chip nadaje swój numer seryjny czyli każdy kto jest w pobliżu może odczytać '12345' tak jakbyś miał to zapisane na czole. No i teraz co z tym zrobisz, jeśli nie masz pojęcia do czego jest ten kod, nie wiesz też czy i jaka aplikacja na telefonie właściciela co i czy cokolwiek z tym kodem robi. Nie ma tu żadnej opcji na jakikolwiek sensowny atak.

Żebyś dobrze zrozumiał.

NFC - rozgłasza swój numer - to przykładowe '12345'
Na urządzeniu instalujesz aplikację, która jak zobaczy w pobliżu '12345' to robi 'coś'.
Nie da się zmodyfikować to co robi aplikacja, nie da się 'dobić' do innej aplikacji, po prostu coś słucha i jeśli usłyszy to zrobi dokładnie to, co SAM mu wcześniej kazałeś...

vid3
23-01-2016, 00:30
Długo nie trzeba szukać,
http://resources.infosecinstitute.com/near-field-communication-nfc-technology-vulnerabilities-and-principal-attack-schema/

Jeden z wielu przykładów w google.

GonzoG
23-01-2016, 00:41
Długo nie trzeba szukać,
http://resources.infosecinstitute.com/near-field-communication-nfc-technology-vulnerabilities-and-principal-attack-schema/

To weź się zamknij w sejfie, bez podłączenia do sieci zewnętrznej i z zagłuszaczami wszelkich sygnałów... Będziesz bezpieczny....

Nikt ci nie każe korzystać z NFC - masz z tym problem, to wyłącz... no chyba, że ta czynność przerasta twoje możliwości i potrafisz tylko narzekać...

RobertMiernik
23-01-2016, 12:21
Długo nie trzeba szukać,

To jest atak na zbliżeniowe karty płatnicze, nie ma nic wspólnego z NFC w telefonie czy aparacie, bez sensu całkiem przykład...

Umbra
23-01-2016, 15:07
Ja mam NFC w Sony a6000, ale nie udało mi się tego uruchomić.

conio
28-01-2016, 01:20
Bo to sony? :)

GonzoG
28-01-2016, 01:54
Ja mam NFC w Sony a6000, ale nie udało mi się tego uruchomić.Ale NFC w aparatach się nie uruchamia. To dodatek do WiFi.
Włączasz WiFi, przykładasz telefon do aparatu (nie koło, a do samego aparatu) i gotowe - oczywiście, najpierw trzeba przeczytać instrukcję używania tego (albo chociaż obejrzeć filmik instruktażowy: https://www.youtube.com/watch?v=fvHHIJeZjnw)- bez odpowiedniego softu nie zadziała.

kot.paskowy
09-01-2020, 15:46
Odgrzebałam ten wątek, bo szukam info o NFC. Jestem na kupnie smartfona, na oku 2 modele, które różnią się obecnością lub nie NFC. Ja, kurka, nadal nie wiem, po co to, ale świta mi coś o przesyłaniu danych. Z przesyłu zdjęć na kompa poprzez WiFi korzystam ochoczo, jak już będę mieć niemulącego smartfona, będę przesyłać na smarfona. Na stanie Z6 i D7200 (w odwrocie). Brać NFC czy nie? ;) Płacić wolę kartą.

OjTam
09-01-2020, 17:11
D7200 i smartfon z NFC. Skorzystałem z tego, bo ja wiem.. Trzy razy? :lol: