Zobacz pełną wersję : Opóźnienie migawki 2s
Witam.
Czy ktoś wie jak w D5100 włączyć na stałe opóźnienie wyzwalania migawki na 2s?
Próbowałem wszystkiego i po jednym zdjęciu ustawienie zmienia się na zwykłe wyzwalanie. :(
madebyzosiek
21-01-2016, 15:17
Witam.
Czy ktoś wie jak w D5100 włączyć na stałe opóźnienie wyzwalania migawki na 2s?
Próbowałem wszystkiego i po jednym zdjęciu ustawienie zmienia się na zwykłe wyzwalanie. :(
Właśnie odkryłeś jedną z różnic pomiędzy serią D3xxx/5xxx a na przykład D7xxx...
Dzięki, masakra. Pełna irytacja. Chust.. trzeba skrócić czas. Szkoda, że nie ma jakiegoś moda, który to zmienia. A tak się nakombinowałem. ehh
Dzięki, masakra. Pełna irytacja. Chust.. trzeba skrócić czas. Szkoda, że nie ma jakiegoś moda, który to zmienia. A tak się nakombinowałem. ehh
A do czego ci to opóźnienie potrzebne? Czy pilot zdalnego wyzwalania nie załatwi sprawy?
madebyzosiek
21-01-2016, 15:58
A do czego ci to opóźnienie potrzebne? Czy pilot zdalnego wyzwalania nie załatwi sprawy?
Myślę, że może chodzić o sytuację, kiedy aparat jest na statywie i robisz zdjęcia z samowyzalaczem, żeby nie poruszać zdjęć, to jest bardzo irytujące jak po każdej fotce na nowo grzebanie i przestawianie trybu pracy migawki. Pamiętam to z D5000, irytowało...
Kolega ma rację, pilot do wyzwalania załatwi temat, jeżeli chodzi o pracę na statywie [emoji4]
A opóźnienie ok 1s nie wystarczy ??
Myślę, że może chodzić o sytuację, kiedy aparat jest na statywie i robisz zdjęcia z samowyzalaczem, żeby nie poruszać zdjęć, to jest bardzo irytujące jak po każdej fotce na nowo grzebanie i przestawianie trybu pracy migawki. Pamiętam to z D5000, irytowało...
Kolega ma rację, pilot do wyzwalania załatwi temat, jeżeli chodzi o pracę na statywie [emoji4]
Nie załatwi. Jeśli statyw jest lichy, a obiektyw długi, to będą drgania od ruchu lustra.
Również samowyzwalacz nic tu nie pomoże. Tylko wstępne podnoszenie z pilotem lub opóźnienie migawki. Menu d4.
Oczywiste że pilot nie załatwia sprawy. Dziwne że w takim D80 jest na stałe takie opóźnienie.
D80 to wyższa półka, mimo że jest starszy. Ale jestem prawie pewny, że opóźnienie migawki włącza się w D5100 na stałe. A tylko samowyzwalacz i opóźnienie pilota są jednorazowe.
Ale jestem prawie pewny, że opóźnienie migawki włącza się w D5100 na stałe.
Ustawienia osobiste, pozycja d4, włączenie na stałe.
Nie załatwi. Jeśli statyw jest lichy, a obiektyw długi, to będą drgania od ruchu lustra.
Również samowyzwalacz nic tu nie pomoże. Tylko wstępne podnoszenie z pilotem lub opóźnienie migawki. Menu d4.
Skoro samowyzwalacz do tej pory załatwiał sprawę, to założyłem że problemem nie są drgania od pracy lustra, lecz od kontaktu ręka-spust migawki.
W takim wypadku pilot powinien się sprawdzić, ale skoro można ustawić opóźnienie jak piszecie - to chyba faktycznie będzie najlepsze (najtańsze) rozwiązanie.
Skoro samowyzwalacz do tej pory załatwiał sprawę, to założyłem że problemem nie są drgania od pracy lustra, lecz od kontaktu ręka-spust migawki.
W takim wypadku pilot powinien się sprawdzić, ale skoro można ustawić opóźnienie jak piszecie - to chyba faktycznie będzie najlepsze (najtańsze) rozwiązanie.
Tak, chodzi o drgania od wciskania spustu na statywie... statyw jest duży stabilny, ale głowica lipna i drga po wciśnięciu. Opóźnienie o 1s w menu d4 to za mało. Pilot hmm ok ale będzie, to usprawnienie i udziwnienie za razem. Stoję za aparatem, ustawiam wszystko i wyzwalam pilotem...takie nienaturalne. Wyzwalacz 2s/3s na stałe byłby idealny.
Pracuję nad usztywnieniem głowicy. Kawałek drewienka jak dobrze wyprofiluje powinno być cacy.
Dzięki wszystkim za pomoc. Ekspozycję opóźniłem o 1s w D4 - coś pomoże na pewno.
Pugilares
22-01-2016, 18:16
Kiedyś odpalało się wężykiem. Teraz to samo, tylko całkiem bez przenoszenia drgań robi pilot. Nie musisz się wstydzić wyzwalania pilotem :-)
Nie musisz się wstydzić wyzwalania pilotem :-)
Pilot to jest idealne rozwiązanie. Co ja bym dał aby taki zgrabny fikuśny pilot był do mojej głupawki lx100 panasa :-) Nawet sam aparat bym oddał.