Zobacz pełną wersję : Z moim D800 dzieje się coś dziwnego - POMOCY
bitoman87
20-01-2016, 23:21
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu zauważyłem w moim aparacie coś dziwnego. Mianowicie, robiąc zdjęcia co jakiś czas (raz po 10 klatkach raz po 30 a bywa i czasem po 2) , po naciśnięciu migawki (cpyk) obraz jest nieostry. Próbuję złapać ostrość a nie mogę. Znowu naciskam spust migawki (cpyk) i wszystko wraca do normy. Co to może być? To kłopotliwe, szczególnie przy reportażach. Pomóżcie. Pozdrawiam
Łukasz F.
21-01-2016, 00:00
Przeczyść styki w korpusie i na obiektywie. Jak nie pomoże, to sprawdź, czy czasami przypadkiem tuż przed zrobieniem zdjęcia nie zmieniasz punktu ustawienia ostrości. Jeśli to nie pomoże, to nie mam innej koncepcji jak serwis.
Widzisz tą nieostrość na matówce zaraz po zrobieniu zdjęcia? To mi wygląda na niepowracające lustro. Jeśli to zdarzy się ponownie, to wyłącz aparat, zdejmij obiektyw i popatrz czy lustro opadło do końca.
Możesz też postawić aparat na stole, statywie itp i obejrzeć kadr na matówce. Przełącz obiektyw na M i naciśnij migawkę. Jeśli teraz będzie inny kadr i wróci ostrość, to lustro na 100%.