PDA

Zobacz pełną wersję : Z moim D800 dzieje się coś dziwnego - POMOCY

bitoman87
20-01-2016, 23:21
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu zauważyłem w moim aparacie coś dziwnego. Mianowicie, robiąc zdjęcia co jakiś czas (raz po 10 klatkach raz po 30 a bywa i czasem po 2) , po naciśnięciu migawki (cpyk) obraz jest nieostry. Próbuję złapać ostrość a nie mogę. Znowu naciskam spust migawki (cpyk) i wszystko wraca do normy. Co to może być? To kłopotliwe, szczególnie przy reportażach. Pomóżcie. Pozdrawiam

Łukasz F.
21-01-2016, 00:00
Przeczyść styki w korpusie i na obiektywie. Jak nie pomoże, to sprawdź, czy czasami przypadkiem tuż przed zrobieniem zdjęcia nie zmieniasz punktu ustawienia ostrości. Jeśli to nie pomoże, to nie mam innej koncepcji jak serwis.

TOP67
21-01-2016, 00:57
Widzisz tą nieostrość na matówce zaraz po zrobieniu zdjęcia? To mi wygląda na niepowracające lustro. Jeśli to zdarzy się ponownie, to wyłącz aparat, zdejmij obiektyw i popatrz czy lustro opadło do końca.
Możesz też postawić aparat na stole, statywie itp i obejrzeć kadr na matówce. Przełącz obiektyw na M i naciśnij migawkę. Jeśli teraz będzie inny kadr i wróci ostrość, to lustro na 100%.