PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon L830 a raynox dcr-250

moniaszka
20-01-2016, 21:51
Cześć!

Tyle czasu robiłam podchody do raynoxa i w końcu sobie go zamówiłam, przyszedł dzisiaj i jak na razie wieeelki zawód... Po pierwsze- jak go zamontować? Nie wiem już czy ja jakaś głupia jestem, czy po prostu nie da się tego zrobić z tym kompaktem, oczywiście jest do niego adapter, ale nie mam pojęcia jak go chwycić... Po drugie przyłożyłam szkiełko do obiektywu i robiąc makro bez rayoxa i z raynoxem hmmm, praktycznie nie widzę różnicy... Czy ja coś robię źle?
Nie mogę żadnych informacji znaleźć w internecie, jestem dziś już zmęczona, ale liczę na Waszą pomoc, może poprawicie mi humor :)

Pozdrawiam!

poste
21-01-2016, 14:26
Witaj,
nikt nic,to może spróbuję coś doradzić. Czy L830 ma w ogóle możliwość mocowania filtrów, soczewek, itp? Bo coś mi wygląda, że potrzebny jest adapter
http://fripers.pl/p/adapter-62mm-nikon-coolpix-l820-l830-dwuczesciowy-jjc/
(przykład pierwszy z brzegu, nie wiem czy są tańsze, lepsze itd).
Na youtube znajdziesz filmiki z rynoxem, z adapterem, w tym i o sposobie mocowania.
Pozdrawiam

moniaszka
22-01-2016, 01:29
Podziękowała dobry człowieku! Jeżeli chodzi o samo wykonywanie zdjęć, wymęczyłam ustawienia itd i udało mi się uzyskać rewelacyjne zbliżenie, tylko trzymam raynoxa drugą ręką... Co do montażu zapewne wiesz, że dcr 250 jest sprzedawany z tym adapterem snap-on, którego właśnie no nie da się u mnie zamontować... Ogólnie L830 no nie ma żadnego gwintu ani nic, dlatego do raynoxa dodają ten adapter, ale co z tego skoro tu nie pasuje. Ten adapter co podesłałeś link ma gwint 62mm, raynox 43mm, adapter raynoxa ma rozmiar gwintu: 52mm - 67mm. W takim wypadku wychodzi na to, że na tym adapterze, będę mogła zamontować drugi adapter? :D Nie znam się na tym, na lepszy sprzęt mnie na razie nie stać, każde przechytrzenie tematu będzie dobre, w końcu lepsze to niż kombinowanie z przyklejeniem na taśmę :D
Tak czy siak dziękuję ślicznie za to światełko nadziei!

Podpowiedz mi jeszcze proszę, bo na allegro słabo z tematem. Myślisz, że to http://allegro.pl/jedyna-prof-tulejka-adapter-do-nikon-coolpix-l810-i4856557811.html
będzie odpowiednie?
Będę wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam

poste
22-01-2016, 09:17
Właśnie tak to powinno zadziałać, adapter zamocowany do adaptera. Zwróć uwagę, że w linku jest adapter do L810, nie mam pojęcia, czy to ta sama średnica obiektywu, musisz jakoś to ustalić. Wydaje mi się, że chińszczyzna w tym przypadku nie powinna sprawiać problemu, to proste urządzenie, musisz tylko dopytać o kwestię modelu lub przymierzyć.

moniaszka
22-01-2016, 19:51
Ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź, zamówiłam i zobaczymy czy będzie pasować, dam znać. Dziękuję ślicznie za pomoc, ja jestem laikiem i nie wiedziałam, że mogę dostać taką tulejkę!

moniaszka
26-01-2016, 22:55
Odpowiadam, bo nie lubię takich tematów zastawiać otwartych :) Tuleja od L810 bez problemu pasuje do L830, raynox do zamontowania bez problemu :) I nagle cyfrówka zaczęła wyglądać groźnie :D A ja już nie mogę doczekać się wiosny i wizyty w ogrodzie :) poste dzięki jeszcze raz!

poste
27-01-2016, 19:15
Cieszę się, że mogłem pomóc. To teraz możesz nakręcać filtry, np. dla ochrony obiektywu UV (Rynoxa dalej można będzie podpiąć), a dla ciekawszych efektów filtr polaryzacyjny (http://www.optyczne.pl/35.1-poradnik-Filtry_polaryzacyjne_w_praktyce.html).
Pozdrawiam