Zobacz pełną wersję : Przykładowe możliwości Nikona Coolpix P900
Proszony o pokazanie działania Nikona Coolpixa P900 w praktyce, zabrałem się do dzieła. Na szersze omówienie wad i zalet tego aparatu przyjdzie czas później. Dzisiaj zainicjuję temat publikując dwa zdjęcia zrobione z ekwiwalentem ogniskowej 24 mm i 2000 mm.
Zdjęcia zrobione z ręki.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/0e9f453d2604feabmed-2.jpg
źródło (http://images77.fotosik.pl/249/0e9f453d2604feab.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/e99c02b6f501014cmed-2.jpg
źródło (http://images78.fotosik.pl/249/e99c02b6f501014c.jpg)
Proszę nie krzyczeć,że żółty słupek...
Informacje na temat możliwości zaopatrzenia aparatu w oslonę przeciwsłoneczną w sąsiednim wątku. Aparat fabrycznie nie jest wyposażany w taką osłonę/
arturmsi
21-01-2016, 21:37
Jako aparat do mega zbliżeń jest niezly, wiadomo że jakość nie jest najlepsza, ale przy takiej uniwersalności i tak jest niesamowicie.
Jakoś chronisz aparat na dworze? Bo słyszałem ze lustrzanki trzeba dobrze chronić, nie wiem właśnie jak to jest z kompaktami.
jurek107
05-02-2018, 19:45
Z p900 nie uzyskamy takiej jakości,albo mój nikonek jest uszkodzony.....
To aparat nie warty zainteresowania i tych pieniędzy,kasa wywalona w błoto.
dziennikarz
06-02-2018, 15:13
Pozwolę sobie nie zgodzić się z opinią jurek107
P900 jak najbardziej robi takie zdjęcia, tej jakości itd. Nie jest tani jak na kompakta ale nie jest drogi jak na swój potencjał.
jurek107
06-02-2018, 16:41
Pozwolę sobie nie zgodzić się z opinią jurek107
P900 jak najbardziej robi takie zdjęcia, tej jakości itd. Nie jest tani jak na kompakta ale nie jest drogi jak na swój potencjał.
Witam.Ja równiez nie zgadzam się z Twoją opinią nt. p900.Posiadam taki model od kilku miesięcy,próbowałem przeróznych ustawień,aparat nie radzi sobie ze zrobieniem ostrego zdjęcia.Tylko dotknę zooma ,a już zaczyna się problem z ostrością. Jeszcze jest na gwarancji więc wyląduje w serwisie.45794580458145824583
dziennikarz
07-02-2018, 07:53
jurek107 Faktycznie Twoje zdjęcia są tragiczne. Nie wiem czy to wina aparatu czy Twoja, ale zakładając, że ma jakąś wadę to jeszcze nie oznacza, że P900 nie jest warty swojej ceny i nie można nim zrobić dobrego czy też po prostu ostrego zdjęcia.
Tu masz zdjęcie na ISO 100 nocne z czasem naświetlania 15s i na pełnym zoomie optycznym.
4627
A tu masz jeszcze fotę w ruchu.
4628
4629
Tylko dotknę zooma ,a już zaczyna się problem z ostrością.
Mocny masz "dotyk" ;) Zamieściłeś zdjęcia robione przy ogniskowych odpowiadających 1800-2000mm. Takie ogniskowe wymagają solidnej techniki, dobrych warunków i odrobiny szczęścia. Na pierwszy rzut oka część z Twoich zdjęć była robiona w nienajlepszych warunkach, a część jest poruszona (czyli zabrakło szczęścia albo techniki). Powyższe ograniczenia dotyczą zwłaszcza kompaktów, które z reguły nie mają oszałamiającego autofokusu - także P900.
Nie oznacza to oczywiście, że aparat jest całkiem bez winy. Jeśli na poważnie uważasz, że aparat jest niesprawny, to ślij go na przegląd i naprawę. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że to nie jest zaawansowana lustrzanka, tylko kompakt. Ma on mocny argument w postaci ogromnego zooma, ale nadal jest to tyko niezbyt zaawansowany kompakt. Jak przejrzysz wątki for fotograficznych (także tutejszego), to ludzie narzekają na ostrość nawet w sprzętach wielokrotnie droższych i to przy ogniskowych znacznie krótszych (2000mm to ogniskowa niewyobrażalna dla normalnego użytkownika lustrzanki).
jurek107
07-02-2018, 11:19
Mocny masz "dotyk" ;) Zamieściłeś zdjęcia robione przy ogniskowych odpowiadających 1800-2000mm. Takie ogniskowe wymagają solidnej techniki, dobrych warunków i odrobiny szczęścia. Na pierwszy rzut oka część z Twoich zdjęć była robiona w nienajlepszych warunkach, a część jest poruszona (czyli zabrakło szczęścia albo techniki). Powyższe ograniczenia dotyczą zwłaszcza kompaktów, które z reguły nie mają oszałamiającego autofokusu - także P900.
Nie oznacza to oczywiście, że aparat jest całkiem bez winy. Jeśli na poważnie uważasz, że aparat jest niesprawny, to ślij go na przegląd i naprawę. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że to nie jest zaawansowana lustrzanka, tylko kompakt. Ma on mocny argument w postaci ogromnego zooma, ale nadal jest to tyko niezbyt zaawansowany kompakt. Jak przejrzysz wątki for fotograficznych (także tutejszego), to ludzie narzekają na ostrość nawet w sprzętach wielokrotnie droższych i to przy ogniskowych znacznie krótszych (2000mm to ogniskowa niewyobrażalna dla normalnego użytkownika lustrzanki).
46304631 Zdjęcia ze statywu,więc nie ma mowy o poruszeniu.Piesek -1/250 f4,5 ISO140 33mm. Szyszki-1/500 f8 ISO100 268mm.
dziennikarz
07-02-2018, 11:43
Dla jasności jurek107 to fakt, że robione ze statywu nie wyklucza poruszenia i nie mówię o zdarzeniach rzadkich tylko typowych, np. przy naciśnięciu spustu. Natomiast piesek ale szyszki masakra. Musiałbym go wziąć do ręki (aparat), ale na podstawie zdjęć sugeruję wizytę w serwisie. P900 nie jest AF na długich ogniskowych ale nie powinno być aż tak źle. Nadal nie wiem jednak czy Ty czegoś zwyczajnie źle nie robisz :)
Piesek -1/250 f4,5 ISO140
Piesek jest ostry. Tu można powiedzieć o "dotknięciu" zooma, choć i tak większość szarych użytkowników lustrzanki nie osiągnie tak długiej ogniskowej (odpowiednik 185mm).
Zdjęcia ze statywu,więc nie ma mowy o poruszeniu.
Zdjęcia ze statywu jak najbardziej mogą być poruszone.
Szyszki-1/500 f8 ISO100 268mm.
To powinno byc ostre - ale nie musi. 1/500s niekoniecznie zamrozi ruch, np jeśli był wiatr albo jeśli drgnęła Ci ręka. Może też AF nie do końca trafił. 2000 to już bardzo trudna ogniskowa. Ale jeśli zawsze Ci tak wychodzi, to faktycznie może być coś nie tak. :(
jurek107
07-02-2018, 20:10
Dziekuję za porady.Sam muszę się uporać z tym problemem.Pozdrawiam
- - - - kolejny post - - - - - -
Dziękuje za porady. Zdjęcie robione ze statywu,nie naciskam spustu palcem lecz pilotem, Aparat ma funkcje SCENE> obserwacja ptaków>księżyc>pod słońce i szereg innych.Ustawiając te funkcje aparat sam sobie ustawia parametry. Na różnych forach ludzie kożystają z tych ustawień ja czasem też,chociaż wolę MANUAL.Zoomu używam w zakresie Optycznym (informuje mnie niebieska kreska ).Zoom Cyfrowy to już całkowita porażka. Dałbym aparat komuś do ręki,ale przejechanie 600 km nie wchodzi w rachube . Czy czegoś zwyczajnie nie robię zle,a co mogę robić zle w ustawieniach z automatu ? MANUAL to rozumiem,zły czas,przesłona ISO ? On po prostu nie ostrzy .Pozdrawiam
dziennikarz
08-02-2018, 05:37
jurek107 Chłopie, ja Cie bardzo przepraszam, ale Cię nie rozumiem. Masz do wszystkich pretensje, że nie znają rozwiązania Twojego problemu a pytania traktujesz jak atak. Masz jakiś żal do producenta, że P900 jest do niczego i nie da się nim robić takich zdjęć jakie tu ktoś wstawia (właśnie z P900)? Domagasz się podania jakiś magicznych ustawień które rozwiążą problem, chcesz ustawiać aparat "tak jak ja mam ustawiony" czy ktoś tam inny? Bierzesz do siebie alternatywę, że może to Ty coś źle robisz? To Twój pierwszy wpis na forum, nie znamy Cię, rozważamy różne przyczyny a Ty masz żal, że sam musisz się zmierzyć z problemem, bo ktoś Ci nie chce podać tych magicznych ustawień. Jeśli twierdzisz, że wszystko robisz dobrze to po prostu oddaj aparat do serwisu, Tylko jeśli Ci powiedzą, że wszystko jest ok to nie miej do nas proszę o to pretensji i może jednak do producenta też nie.
I nie siej defetyzmu. P900 mimo wszystkich swoich wad robi ładne zdjęcia. Ty masz problem albo z aparatem albo ze swoimi umiejętnościami. dla mnie EOT.
A propos statywu - przy korzystaniu z niego przeważnie zalecane jest wyłączenie vr. Nie pamiętam jak jest z p900.
dziennikarz
08-02-2018, 08:47
sl011 jest tak samo. Natomiast przyszło mi jeszcze coś do głowy. P900 a dokładniej AF, zwłaszcza przy dłuższych ogniskowych lubi świrować przy różnych filtrach. Niekoniecznie tylko przy badziewnych. ale przy nich zwłaszcza. Daje to dokładnie taki efekt jak u jurek107 i przyszło mi do głowy czy on czasem nie ma nakręconego czegoś ochronnego. Jak ma jakiś syfiasty UV za dychę to może to być przyczyną.
jurek107
08-02-2018, 10:59
Ostro pojechane.... Nie mam nakręconego czegoś ochronnego,syfiastego UV za dychę.
Pstrykając ze statywu mam Włączoną stabilizację.
Dla mnie EOT .Pozdrawiam
Sprawdź z wyłączoną stabilizacją.
jurek107, na początek zrób próby ze statywu z wyłączoną stabilizacją na statycznych obiektach i przy dobrym oświetleniu (na obiektach naprawdę statycznych, gałęzie drzewa wbrew pozorom potrafią być bardzo ruchliwe) albo z ręki z włączoną vr na statycznych obiektach przy czasach krótszych niż 1/200s, na "średnich" ogniskowych, rzędu 15-40mm (odpowiednik ok. 85-200). A potem stopniowo zwiększaj ogniskową lub pogarszaj warunki i obserwuj, co będzie się działo.
Do eksperymentów dobry jest tryb A, czyli "prawie" auto, w którym możesz regulować przysłonę i "jasność" zdjęcia (kompensacja ekspozycji).
Edit: I jeszcze zwróć uwagę na punkty ostrości. Włącz ustawianie ręczne punktów ostrości lub obserwuj gdzie aparat się "zaczepi".
jurek107
08-02-2018, 12:26
Dziękuję.Poeksperymentuje jak przejdzie mgła.
Quatspot
08-02-2018, 15:02
Myślę, że to kwestia umiejętności, a nie wad aparatu. P900 można robić spokojnie OSTRE zdjęcia obiektów oddalonych o kilkanaście i kilkaset kilometrów. Kwestia umiejętnego ustawienia i wprawy. Poniżej wklejam Wam fotki księżyca i samolotów na wysokościach przelotowych. Do tego troszkę przyrody - ptaków.
Te zdjęcia mega nie ostre, które przewinęły się w tym temacie to aż dziwne, że tym apartem zrobione. Ja robię wszystkie fotki z ręki, bez statywu i wszystkie wychodzą ostre.
4677
4678
4679
4680
4681
4682
4683
4684
4686
dziennikarz
08-02-2018, 15:07
Quatspot SZACUNEK!!!!
jurek107
08-02-2018, 19:24
Moje przelotówki wyglądają tak, robione z ręki,bez retuszu bo nie można z nich nic wyciągnąć.47104711471247134714
Kolega kiedyś podrzucił mi swoje przelotówki,surowe,nie obrabiane, zapytał czy moje wyglądają tak samo...no nie tak samo,moje są matowe i nie ostre. Wczym tkwi problem?47154716
greku792
08-02-2018, 19:59
Porównaj exif-y plików kolegi ze swoimi i będziesz widział różnicę.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Obudzony
08-02-2018, 20:08
jurek107
Jestem na tym samym poziomie w jakości wykonywanych zdjęć co i ty :) Więc obawiam się, że nie umiemy po prostu korzystać z naszego sprzeciku w należyty sposób. Boys, help us, we are noobs!
jurek107
08-02-2018, 20:39
Wszyscy użytkownicy p900 ,używaja raczej standardowych ustawień ,MANUAL 1/400-1000s f6,5 ISO100 nie więcej .Takich ustawień używam i ja ,efekty widać. Być może problem tkwi w samym ustawieniu aparatu,ale próbowałem przeróżnych ustawień i nic się nie zmienia.
Quatspot
08-02-2018, 23:50
Dokładnie, podstawa to focenie w Manualu, czyli tak jak napisał powyżej Jurek czasy od 1/400 do 1000, ja osobiście najwięcej robię w na 1/500 lub 1/800, ISO maksymalnie 100 czasami 200. Nigdy nie robić w automacie. Robiłem raz test porównawczy przelotówek na zmianę raz na automacie i raz na moich ustawieniach. Efekt był kolosalny, na automacie praktycznie wszystko blade, bez życia, a w manual wszystko jak trzeba. Polecam poeksperymentować z ustawieniami. Zabrać aparat w plener i pobawić się jego funkcjami, trybem manualny, próbować robić zdjęcia z różnymi czasami, przysłoną i dojść do takiego efektu żeby być zadowolonym.
Próbowaliście ostrzyć manualnie na coś na ,,nieskończoność'' a dopiero potem robić zdjęcie samolotu? Może po prostu af nie ogarnia.
Quatspot
09-02-2018, 00:17
Próbowałem i efekty były słabe. Dlatego u mnie zawsze łapanie ostrości opiera się o AF z wyszukiwaniem celu, potem zamrożenie i cyk.
(...)Zdjęcie robione ze statywu,nie naciskam spustu palcem lecz pilotem(...)
Jeśli podejrzewasz nieprawidłowe działanie dobrze zacząłeś. Przy czym jeśli statyw nie jest solidny ogranicz się do krótkich ogniskowych i zdecydowanie dobrych warunków pogodowych.
Wykonaj po kilka fotografii na różnych ogniskowych w warunkach, w których bez problemu poradzi sobie i tani telefon. Jeśli podejrzewasz nieprawidłowe działanie af, to na potrzeby testu ostrz ręcznie.
Wyczuwasz luzy na obiektywie?
jurek107
09-02-2018, 13:13
Witam. Na razie warunki pogodowe nie pozwalają na testowanie, chmury,szaro i ponuro :( Wyczuwam luzy na obiektywie , co to znaczy ?
Wyczuwam luzy na obiektywie , co to znaczy ?
Przy takiej ogniskowej to oznacza lipę. :(
jurek107
09-02-2018, 13:54
lipę,czyli?
lipę,czyli?
Ja pier.............. To takie drzewo:)
nikoniarz
10-02-2018, 14:02
jurek107, daj swój aparat w łapy paru doświadczonym użytkownikom aparatów i zobacz co oni z niego wycisną... Ja dopatruję się przyczyny jakości Twoich zdjęć nie w P900 a w Tobie...
lipę,czyli?
Czyli jak masz luz na ogniskowych >300 to są oznaczna duży problem, bo 1mm na obiektywie to X metrów na aparacie.
Wnikoniarz dobrze mówi- daj komuś, kto jest zorientowany- niech zrobi parę zdjęć i będzie jasne, czy spowodowane jest to sprzętem czy czynnikiem stojącym bezpośrednio za sprzętem.
Niemożliwe żeby na "auto" nie ostrzylo. Też nie jestem do końca zadowolony z jakości zdjęć ale bez przesady. Może zresetuj wszystkie ustawienia do fabrycznych i spróbuj wtedy. Może przez przypadek coś poprzestawialeś lub coś ci się podwiesiło.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Hmm a co myślicie o tym:
Ja fabrycznie w ustawieniach manualnych AF mam ustawiony AF-F. Może to będzie częściowo rozwiązaniem ? Przełączyć na AF-S.
AF-F w P900 sprawdza się tylko przy filmowaniu, bo podczas fotografowania działa wyłącznie gdy nie wciskamy spustu migawki. Czyli służy wyłącznie do tego, by podczas kadrowania obraz w wizjerze / na ekranie pozostawał ostry. Tak więc, o jakichś zdjęciach obiektów w szybkim ruchu od â do aparatu, możemy zapomnieć.
Źródło : http://foto-nieobiektywny.blogspot.com/2016/05/test-nikon-coolpix-p900-dwumetrowy-zoom.html
dziennikarz
11-02-2018, 08:15
Wyczuwam luzy na obiektywie , co to znaczy ?
Z tego co tu widzę uwagę zwraca ten "luz na obiektywie". Nie wiem co autor miał dokładnie na myśli, ale żaden luz nie powinien być wyczuwalny. Jeśli jest to aparat jest zwyczajnie uszkodzony.
Luzy są normalną sprawą przy takich obiektywach
dziennikarz
11-02-2018, 10:26
Luzy są normalną sprawą przy takich obiektywach
Trzymając jedną ręką korpus a drugą obiektyw P900 nic nie wyczuwam.
Obudzony
11-02-2018, 15:39
dziennikarz
Bracie, jakość zdjęcia Fine czy Normal? Czym to się rózni? Co z rozmiarem zdjęcia? Czym większa rozdzielczość tym lepiej? Na jakiej ty robisz zdjęcia? Autofocus pojedyńczy czy ciągły?
Wiem, zadaje mnóstwo podstawowych pytań ale jestem jak dziecko :)
Dzięki waszym radom widzę kolosalną poprawę w jakości moich zdjęć mimo, że nie świadomy robiłem na ISO400, MANUAL 1/50, f sam nie wiem ile :) Zupełnie nie znam się na tych parametrach.
4804
4805
Obudzony, co do parametrów to mi EXIF przedstawia:
Iso-100 (jechałeś jednak na automacie ISO :P )
F6.3
1/50s
Długość ogniskowej 1400mm
Ja dzisiaj zabrałem się trochę za trenowanie , niestety na maksymalnej ogniskowej jeszcze słabo mi wychodzi więc na razie odpuściłem. Na krótszych ćwiczę ustawienia manualne, jeszcze bardzo dużo ćwiczeń przede mną ino pogoda mi potrzebna.
4809
4810
A to foto z 2000mm , wykonałem ok 100 takich zdjęć i tylko to wyszło mi najostrzejsze
4811
Wszystkie zdjęcia wykonane przez szybę w oknie.
Obudzony
11-02-2018, 20:54
load6
Najwidoczniej na auto poszło :)
Ściągłem sobie właśnie ten exif ale nie mogę sprawdzić twoich zdjęć. Pisze Error couldnt open exif file. Co robię nie tak?
Ty zrobiłeś zdjęcie o wymirach 1200x900 a ja 4608x3456 czym to się różni?
load6
Najwidoczniej na auto poszło :)
Ściągłem sobie właśnie ten exif ale nie mogę sprawdzić twoich zdjęć. Pisze Error couldnt open exif file. Co robię nie tak?
Ty zrobiłeś zdjęcie o wymirach 1200x900 a ja 4608x3456 czym to się różni?
A bo Ty zapisujesz zdjęcie bezpośrednio z posta, aby pobrać w oryginale kliknij na zdjęcie , i dopiero prawym i "zapisz jako". Wtedy pobierze Ci się oryginał :)
dziennikarz
11-02-2018, 22:42
Bracie, jakość zdjęcia Fine czy Normal? Czym to się rózni? Co z rozmiarem zdjęcia? Czym większa rozdzielczość tym lepiej? Na jakiej ty robisz zdjęcia? Autofocus pojedyńczy czy ciągły?
Obudzony Jakość na fine - różni się kompresją stratną. Ta fine też jest jak dla mnie odrobinę zbyt mocna, ale lepszej nie ma :) Rozmiar jak największy. Co do AF to nie ma to znaczenia przy robieniu zdjęć w tym aparacie niestety, jedynie przy filmowaniu.
jurek107
12-02-2018, 11:33
Ten aparat trzymali w ręku ,fotografowie zajmujący się fotografią na codzień, to ich praca, żaden z nich nie potrafi powiedzieć co jest nie tak,ale nie ulega wątpliwości ,że z tym aparatem coś się dzieje. Zdecydowałem że oddam p900 do serwisu, Na kartę pamięci zrzucam zdjęcia z naszego forum, oraz podobne w moim wykonaniu. Zobaczymy :/
A nie prościej było poświęcić godzinkę na wykonanie serii sensownych zdjęć testowych?
jurek107
13-03-2018, 13:26
Witam.Właśnie odebrałem p900 Coolpix z serwisu. Wymienili w nim LENS UNIT-B.
Pozdrawiam
Witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Postanowiłem się zarejestrować na forum, aby podzielić się moją opinią na temat P900.
Testując Nikona P900 wykonałem ok. 800 zdjęć w różnej konfiguracji ustawień. Chciałem wydobyć jak najwięcej z jakości zdjęć, gdyż w pełnym rozmiarze nie były zadowalające. Czytałem dużo recenzji i opinii na temat tego sprzętu i każdy miał delikatne zastrzeżenia, co do wielkości matrycy i jakości robionych zdjęć. Jednakże żaden recenzent nie pokusił się o wykonanie zdjęć z różnymi ustawieniami aparatu. Wszyscy wyciągali aparaty z pudeł i zaczynali "cykać" fotki. Klucz do sukcesu tkwi w opcjach "filtr redukcji szumów" i "picture control", przy czym te ostatnie możemy edytować wg. własnych potrzeb.
Po nierównej walce doszedłem w końcu do ustawień, które są na granicy równowagi między jakością a zaszumieniem z wyraźnym naciskiem na jakość i szczegółowość zdjęcia.
Ustawienia:
- rozmiar - maksymalny, czyli 16 Mpx
- jakość zdjęcia - FINE
- balans bieli - między AUTO1 i AUTO2 różnica jest tylko w barwach.
*ostatnio testowałem też ręczny pomiar balansu bieli i okazało się, ze jest to jeszcze lepsza opcja.
- pomiar światła - matrycowy
- tryb pól AF - wybór ręczny, szeroki z ustawieniem na centrum kadru (Do samolotów na wys. przelotowej. Choć na codzień też używam tej opcji)
- tryb AF - AF-S pojedyńczy
- zoom cyfrowy - całkowicie wyłączony
Ustawienia najważniejsze:
- picture control - posiada możliwości wyboru: standard, neutralne, żywy i monochromatyczny. W każdą opcję można wejść i zobaczyć, jak w środku wyglądają ustawienia. Będąc w środku np. "neutralne" widzimy 3 suwaki: ostrość, kontrast i nasycenie. Najważniejszym suwakiem jest "ostrość". Domyślnie jest ustawiony na poziom 2. Ustawiając go na poziom 5 spowoduje wyostrzenie zdjęcia i wyodrębnienie szczegółów. Suwak "kontrast" można przestawić na poziom 4, a suwak "nasycenie" zostawić jako domyślne (poziom 3). Do modyfikacji i zapisu tych schematów służy opcja "Ind. Ust. picture control", dostępna w menu głównym. Wchodzimy w nią, wybieramy schemat, który chcemy zmodyfikować. Modyfikujemy i zapisujemy na jedną z dwóch dostępnych nazw: niestandardowe 1 i niestandardowe 2. Nazwy te można potem wybrać z listy dostępnych schematów w picture control.
- filtr redukcji szumów - normalny, dlaczego? powyższe ustawienia ostrości sprawią, że szumy będą trochę bardziej widoczne. Jeżeli filtr ustawimy na NR-, wtedy zaszumienie zdjęcia będzie jeszcze większe. NR+ sprawi, że szczegóły, które pojawią się po wyostrzeniu zdjęcia zostaną zamazane przez algorytm odszumiający. Opcja "normalny" jest takim jakby kompromisem.
Kto ma Nikona może potestować z powyższymi ustawieniami. Zróbcie kilka zdjęć w różnych ustawieniach i potem porównajcie je na komputerze.
Różnica między poziomem ostrości 2 i 5
* zdjęcie surowe, robione przez szybę w oknie. Fragmenty wycięte z pełnego rozmiaru zdjęcia.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/20b2a07792f7b562med-1.png
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/20b2a07792f7b562)
inne (po obróbce kolorystycznej w programie graficznym):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/6c8234addfa07052med-1.jpg
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6c8234addfa07052)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/6e3401e241350cabmed-1.jpg
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6e3401e241350cab)
Niestety autofocus P900 słabo sobie radzi z małymi obiektami przy maksymalnej ogniskowej. Szczególnie, kiedy te małe obiekty są w ruchu. Dużo zdjęć wychodzi nieostrych. Trzeba dobrze się przytulić do np. balustrady, wstrzymać oddech i starać się trzymać obiekt centralnie w kadrze. Poniżej kilka najlepszych moich zdjęć wykonanych do tej pory:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/068bcc8d64dec9f9)
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/ae8d44060ee68e26)
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/87ed15e5ade36948)
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/dcf0a70c3ee2d3db)
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/cb8a5ed7516b51c8)
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/23d1f694752d5ec5)
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/ce0c8dd3b0d0fb60)
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/2bcb1ca8a899ff23)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/f312e94b30ea56a4med-1.jpg
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f312e94b30ea56a4)
*zdjęcie wykonane jeszcze przed magicznym ustawieniami opisanymi wyżej. Ogniskowa ok. 300 mm.
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/3ad587d418cdd590)
Wszystkie zdjęcia robione w trybie w pełni manualnym.
Pozdrawiam
Obudzony
20-03-2018, 19:56
QuCyk
Przyjacielu, super zdjęcia. Jakim programem graficznym obrabiasz zdjęcia księżyca?
QuCyk
Przyjacielu, super zdjęcia. Jakim programem graficznym obrabiasz zdjęcia księżyca?
Dziękuję kolego :)
Starym, poczciwym PhotoShopem 7.0 :)
8864
8863
zdjecia wykonane ze statywu
dziennikarz
08-05-2018, 17:21
gruniu Chłopie. Szacun
na horyzoncie byl jeszcze mars
ale nie moglem aparatu ustawic - czekam na inny dzien
planet wyszukuje aplikacja skymap
dziennikarz
21-05-2018, 06:23
gruniu zmotywowałeś mnie. Nie bardzo miałem warunki i czas, ale spróbowałem Jowisza złapać tyle, że z ręki i w mieście. Nie wyszło tak jak Tobie, ale przy czystszym niebie i ze statywu chyba uda mi się powtórzyć Twoje osiągnięcie :)
Wczoraj robilem zdjecia wenus. Nie ma takiego efektu jak jowisz, bo nie ma ksiezycow.
I wczoraj robilem takze zdjecia Jowisza, ale byly tylko widziane 3 ksiezyce.
Dotkniecie spustu migawki w aparacie, powoduje wprowadzenie lekkich drgan na aparacie, przez co obraz jest rozmazany.
Wpadlem na pomysl, opzonienia zdjecia - mozna to wykonac w trybie ksiezyc? Bo nie spradzalem
Dodatkowo musze obciazyc statyw.
ps
czy jest jakas aplikacja na telefon, do sterowania aparatem, oprocz wma?
wma jest kiepskie, nie mozna "przytrzymac" spustu migawki - tylko wciskasz i cyk :(
dziennikarz
23-05-2018, 13:13
Dotkniecie spustu migawki w aparacie, powoduje wprowadzenie lekkich drgan na aparacie, przez co obraz jest rozmazany.
Wpadlem na pomysl, opzonienia zdjecia - mozna to wykonac w trybie ksiezyc? Bo nie spradzalem
gruniu Opóźnienie 2s lub 10s możesz ustawić zawsze chyba, że jakiś specyficzny program na to nie pozwala. Nie wiem czy program "księżyc" nadaje się do robienia takich zdjęć :) Domyślnie w programie "księżyc" masz ustawione opóźnienie 2s. Da się to wyłączyć, ale trzeba to robić za każdym razem (przy każdym kolejnym zdjęciu) co jest dla mnie mega uciążliwe, bo mnie akurat to opóźnienie w tym programie bardziej przeszkadza niż w czymkolwiek pomaga. Da się to oszukać ale to nie jest przedmiotem dywagacji.
Aby uniknąć poruszenia w chwili naciskania spustu migawki najlepiej jest użyć pilota. Zamiennik kupisz za kilka złotych. Ja ze statywu zawsze używam pilota, ewentualnie opóźnienia jeśli nie chce mi się po niego iść albo go wyciągać.
czy jest jakas aplikacja na telefon, do sterowania aparatem, oprocz wma?
wma jest kiepskie, nie mozna "przytrzymac" spustu migawki - tylko wciskasz i cyk :(
Jest sporo aplikacji, niektóre działają z różnymi markami, część jest dedykowana do Nikonów. Różnią się tylko funkcjami dodatkowymi typu jakaś obróbka szybka i prosta, jakieś zarządzanie zdjęciami itp. ŻADNA nie pozwoli Ci na "przytrzymanie" spustu w pozycji połówkowej. Pilot też tego nie potrafi.
Te aplikacje niektóre pracują z P900, niektóre nie a niektóre mają tak, że z P900 działają tylko niektóre funkcje. Podobnie z oprogramowaniem na PC/MAC/Linux itd.
Pamiętaj gruniu , że pracując w trymie master aplikacji i slave aparatu (czyli w trybie pozwalającym na zrobienie zdjęcia z aplikacji - aparat jest wówczas zablokowany, nie świeci się nawet podgląd) i robisz zdjęcia WYŁĄCZNIE w trybie pełnej automatyki. Niezależnie od ustawienia nastawnika trybu aparat robi zdjęcia tak jak w trybie "zielonego piktogramu aparatu". Jak dla mnie to się mija z celem. Przy pilocie robisz w każdym trybie jeśli chcesz.
Jeśli mogę coś radzić to daj sobie spokój z aplikacją na telefon. Szkoda prądu i to dosłownie.
Zmieniłem program graficzny i nabrałem już wprawy w robieniu zdjęć w różnych trybach.
10140
10141
10142
10144
10145
10146
10147
10148
10149
dziennikarz
05-06-2018, 11:35
RE WE LACJA QuCyk REWELACJA :) Piękne.
Dzięki :)
Wszystko fajnie, ale zdjęcia wklejone w wątek zostały skompresowane i zdegradowane chyba przez mechanizm publikujący. W pliku na dysku są w dużo lepszej jakości, są bardziej ostre....
sprocket
12-06-2018, 23:05
P900 dosc juz dlugo jest na rynku , ciekawe kiedy nastepca ? :) kucyk, swietne foty jakosciowo.
dziennikarz
13-06-2018, 04:50
P900 dosc juz dlugo jest na rynku , ciekawe kiedy nastepca ?
W tym roku podobno po wakacjach może zostać na targach pokazany P1000
Mam nadzieję, że to będzie to https://polfoto.wordpress.com/2018/02/04/czy-tak-bedzie-wygladal-nastepca-nikona-coolpix-p900/
Inne ploty nie zdradzają wyglądu a jedynie mówią o RAWach i większej ogniskowej niż w P900 tylko, że co do tej ogniskowej jest kolka wersji :) Mają być też filmy 4K. O matrycy też jest kilka wersji :)
Mnie wystarczą te RAWy i o ile rysunek ma w sobie coś z prawdy to ta liczba nastawników jest obiecująca oraz gorąca stopa na zewnętrznego flasha.
Póki co aparatem CoolPix P900 bawi się mój 11 letni syn , ale jak patrze na to co mu wychodzi chyba zacznę mu ten sprzęt podbierać i odłożę czasem poczciwe 500mm do szuflady.
Księżyc synek robił z ręki przy pomocy wbudowanego programu "Zdjęcia księżyca" a kaczka jest ustrzelona z dobrych 300m przy programie "obserwacja ptaków".
Rożne tu są opinie ale uważam, że to świetny aparacik na takie zabawy z zoomem.
10988
10987
zacmienie
12090
12091
12092
12093
12094
12095
12096
12097
dziennikarz
31-07-2018, 07:09
Ładne. Też gruniu robiłem. Czekałem na to zaćmienie. A czemu Marsa nie widzę? :)
Mam zdjęcie, na którym widać zaćmienie i Marsa. Poszukam. Samego Marsa nie robiłem, bo nie miałem statywu i nie było by i tak fajnego efektu.
jurek107
21-08-2018, 18:52
Witam , jako że kiedyś zacząłem ten wątek ,pragnę was poinformować ,że po nierównej walce z firmą Nikon ,pisaniu masy maili, rozmów telefonicznych ,Nikon uznał wadę fabryczną i otrzymałem nowego p900 . 1289312894128951289612897128981289912900
robertcb
30-08-2018, 20:48
Czy w P900 jest w ustawieniach aparatu lub oprogramowaniem PC taka opcja - by dodawał w EXIF imię i nazwisko autora?
Czy dane EXIF P900 zawierają numer seryjny aparatu?
dziennikarz
31-08-2018, 00:31
robertcb w tym aparacie nie ma takich ustawień. EXIF można edytować postprocesowo nawet za pomocą opcji "właściwości" pliku z poziomu systemu windows.
robertcb
31-08-2018, 15:29
dziennikarz Z poziomu dedykowanego oprogramowania do P900 (ViewNX-i lub Capture NX-D) lub innego też nie idzie tego ustawić w aparacie?
Bo nie chcę instalować tego oprogramowania tylko po to by sprawdzić czy jest w nim taka opcja...
Kiedyś miałem kompakt Canona - to w ustawieniach też tego nie było, ale była dołączona płyta z oprogramowaniem i w nim do podłączonego kablem z komputerem aparatu - szło to ustawić.
Dzień dobry, jestem tu nowy. Aparat P900 posiadam od tygodnia. Co do ostrości załączam zdjęcie z około 30 metrów 148491484914850
aniol1201
01-06-2019, 05:22
Witam , jako że kiedyś zacząłem ten wątek ,pragnę was poinformować ,że po nierównej walce z firmą Nikon ,pisaniu masy maili, rozmów telefonicznych ,Nikon uznał wadę fabryczną i otrzymałem nowego p900 . 1289312894128951289612897128981289912900
Robione ze statywu?
[QUOTE=jurek107;3978155]Witam , jako że kiedyś zacząłem ten wątek ,pragnę was poinformować ,że po nierównej walce z firmą Nikon ,pisaniu masy maili, rozmów telefonicznych ,Nikon uznał wadę fabryczną i otrzymałem nowego p900 .
Robione ze statywu?
[QUOTE=jurek107;3978155]Witam , jako że kiedyś zacząłem ten wątek ,pragnę was poinformować ,że po nierównej walce z firmą Nikon ,pisaniu masy maili, rozmów telefonicznych ,Nikon uznał wadę fabryczną i otrzymałem nowego p900 .
Robione ze statywu?
MisterTwister
22-09-2019, 20:54
Moje dzisiejsze foty - księżyc z monopodu, samolot uchwycony z ręki.
Dla mnie genialna stabilizacja i przyzwoity AF. Jakość zdjeć nie powala, ale jak dla mnie akceptowalna.
Na razie pstrykam w automacie. Niebawem zacznę eksperymentować z manualnymi ustawieniami.
31136
31137
31143
Dzisiejsze trudne zdjęcia - wschodzące słońce, zdjęcia pod światło, powiększenie x83....aparat na monopodzie.
31140
31141
31142
MisterTwister
28-09-2019, 15:05
Kilka fotek w ruchu.
Zamglone lotnisko o poranku...maksymalny zoom, słabe światło, aparat na monopodzie.
Poniżej kaczka wieczorową porą - światło słabe, maksymalne powiększenie...
31344
31345
31346
Krzychoo54
14-09-2020, 20:32
Jak dla mnie super fotki. Mój aparat tak nie potrafi.