Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Szadź
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/525732016119121146-2.jpg
źródło (http://www.fotoik.pl/zdjecia_2015/52573-2016119121146.jpg)
Dzionek mija ja niczyja:) Zapraszam do komentowania!
2pompony
19-01-2016, 23:54
Fajnie wyszła szadź.
"... ocena bardzo dobra którą otrzymałem zdopinguje mnie do dalszej systematycznej pracy ... ":D
Pierwszy plan jest fajny, drugi już niekoniecznie. A gdyby tak przy następnej okazji skierować obiektyw w lewo, tam gdzie te równe drzewa (krzewy?) i zrobić z tego taki malarski minimal?
Kadrowałem też w takim minimalu, ale tam nie sięgały promienie wschodzącego słońca. Tylko w tym miejscu wierzchołki tych roślinek były ładnie podświetlone
Zdjęcie fajne tylko nie podoba mi się tarcza słońca.
Pozdrawiam
2pompony
20-01-2016, 19:19
"... ocena bardzo dobra którą otrzymałem zdopinguje mnie do dalszej systematycznej pracy ... ":D
:) Touche!
OK, to teraz uwagi natury ogólniejszej. Okazuje się, że próbowałeś już jakoś inaczej kadrować - to dobrze, choć szkoda, że nie udało Ci się skadrować lepiej, czytaj - wykroić jakiegoś takiego kadru, żebyśmy wszyscy posikali się z zazdrości. To będzie następnym razem jak widzę.
A teraz co jeszcze można zrobić (na przykład dla nabrania wprawy, dla zabawy, lub w celach treningowych)... Szadź wyszła ładnie, już to przyznawałem, ale kolory nie do końca mi pasują. Szadź to chłód, mroźne powietrze, rześki poranek lub wieczór - a na zdjęciu mamy ciepłe, miodowe kolory - czyli lekki dysonans. Nie twierdzę, że dyskwalifikujący, ale można by to poprawić w ramach nauki jak zdjęcie podać, żeby zyskało na atrakcyjności.
W dawnych latach, kiedy byłem jeszcze młody i udzielałem się na tym forum pod innym nickiem, jak ktoś chciał dać jakąś radę, żeby sobie ilość postów podpompować, a nie bardzie wiedział co by tu powiedzieć - często można było przeczytać odzywki typu: a może by to zdjęcie w czarno-białe? Kpiłem sobie z tego, bo na ogół rady tego typu były słabo sensowne, tym bardziej, że konwersja do b&w musi mieć jakiś cel, jakiś zamysł, coś ze sobą nieść, jakąś wartość dodaną, a nie być tylko bezmyślnym pstryknięciem guzika w programie graficznym.
Przy tym zdjęciu nadarza się okazja, żeby to zrobić w sposób sensowny. Czemu? Skoro szadź wyszła ładnie, ale kolory powinny być raczej zimne a nie ciepłe - zróbmy właśnie to: zmieńmy kolory na zimne. Nie sposób tego zrobić na kolorze, bo wyjdzie sieczka, ale na skonwertowwanym do b&w - czemu by nie? Jak to robić? Można na jakieś dwa miliardy sposobów: mniej lub bardziej, delikatnie czy może gwałtownie, leciutko, czy z bardzo dużym nasyceniem... Poniżej jedna z dwóch miliardów możliwych wersji, mająca Cię zachęcić do tego, żebyś sam spróbował tak, jak sam uznasz że będzie dobrze. czemu taka wersja? A bo akurat teraz taka mi się podobała, bo może za godzinę będzie mi się podobać inaczej: mniej lub bardziej...
Czy to pomoże? Moim zdaniem tak, przynajmniej całe zdjęcie będzie zimne, ale pewnie - jak co do wszystkiego na tym świecie - będa różne zdania.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/2m67iw1-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2m67iw1.jpg)
Dzięki za cenne uwagi, ale nie do końca bym się zgodził. Oczywiście można interpretować na każdy lub w każdy sposób, ale proponujesz poprawianie natury - kolorystyki, którą zastałem wczesnym świtem i którą zarejestrowała matryca aparatu. I przyznam, że dysonansu tu nie widzę no chyba, że chcielibyśmy z premedytacją spotęgować wrażenia u odbiorcy zmieniając kolorystykę podkreślając zimne barwy. Oczywiście za cenne uwagi dziękuję:-)
hydra_ulik
20-01-2016, 22:27
Zarówno na pierwszej jak i na drugiej fotografii, czuć chłód...Podoba mi się i jedno, i drugie spojrzenie. Dobre zdjęcie.
Pzdr
2pompony
20-01-2016, 22:47
Tu nie chodzi o jakąkolwiek rację. :) To nie jest przepychanka, czy wtedy było tak, czy bardziej czy mniej pomarańczowo... Zupełnie nie chodzi o to. Powiem szczerze - jaki był wtedy kolor na niebie interesuje mnie najmniej. Poważnie, najmniej.
Chodzi o to, że fotografia jak ja ją rozumiem wcale nei ma za zadanie imitować stanu, jaki panował na planie, tylko ma nieść doznania artystyczne. Oczywiście mówię tu o fotografii, jaką prezentujemy w tym dziale, bo co innego fotografia, powiedzmy, z dziedziny dokumentacji sądowej... Więc powtarzam, ma nieść jakieś doznania, a nie imitować obraz okolicy.
Ludzie na początku drogi często mylnie uważają, że nei należy poprawiać czy zmieniać w ten sposób fotografii, bo to 'wykrzywia' obraz, staje się czymś ułomnym, czymś nienaturalnym. Nie zauważają przy tym, że myśląc w ten sposób odcinają sobie całe bogactwo języka i form fotograficznych, które polegają właśnie na zmianie, i to często bardzo gwałtownej. Ot, choćby fotografia czarno-biała... Ileż pięknych obrazów stworzyła fotografia, która polega na tak drastycznej zmianie natury, jak odcięcie wszystkiego, co kolorowe!
Zupełnie podobnie, jak ze zdjęciami nocnymi. Jak jest w nocy? Ciemno. Ale zdjęcia nocne wcale nie są ciemne, a im mają więcej blasku, tym są lepsze! :) Czyli inaczej mówiąc im bardziej odchodzą od imitowania natury, tym lepiej!
Trzymanie się myśli, że zmienianie w ten sposób natury jest czymś ułomnym jest dla mnie niezrozumiałe, bo jeśli niesie to dodatkowe doznania artystyczne, jak dla mnie nie jest ułomne, tylko ma w sobie wartości dodane, czyli jest nawet lepsze!
Ale jestem spokojny, że masz przed sobą dwie drogi: albo Twoje hobby fotograficzne się rozwinie, i sam kiedyś dojdziesz do dokładnie tych samych wniosków o jakich piszę, albo rzucisz to hobby na rzecz jakiegoś innego i wtedy spokojnie wystarczy Ci jakiś telefon, które - bądźmy szczerzy - właśnie wyspecjalizowały się we w miarę wiernej imitacji, i nawet im to wychodzi.
Fotografuję od szkoły średniej (koniec lat 70-tych) więc moja droga raczej zbliża się ku końcowi a i na zmianę hobby już raczej za późno. Jestem raczej konserwatywny w fotograficznych poglądach i uwierz mi, że sporo wysiłku kosztują mnie te laptopy, programy, RAWy i inne utensylia związane z cyfrową fotografią, ale nie ukrywam, że próby poruszania się w tym sprawiają mi satysfakcję. A co do zmieniania, poprawiania czy doznań w fotografii przywołam wiek XIX w sztuce, kiedy artyści tworzący w akademizmie nie bardzo mogli ogarnąć (jak to mówią młodzi) prac impresjonistów. Z przyjemnością przeczytałem Twoje uwagi i postaram się coś pozmieniać. Pozdrawiam!
2pompony
21-01-2016, 00:37
Żadna rozprawka, ani nawet opasłe tomy nie dały mi tyle do myślenia, jak greps komediowy z filmu o Asterixie i Obelixie w Egipcie, czy coś... Greps polegał na tym, że królowa Egiptu chciała żeby zrobiono jej portret, i upozowała się żywcem jak Mona Liza (znaczy nei profilem jak wszystkie inskrypcje egispkie, tylko 3/4 en face) - na którą to propozycję nadworny artysta splunął z pogardą i powiedział, że w awangardzie nie robi. :)
Potem sobie pomyślałem, że Egipcjanie przez całe tysiąclecia używali perspektywy pasowej przecież nie dlatego, że tak widzieli (bo świat tak nie wygląda), tylko dlatego, że tak mieli w głowach.
OK, przyjmuję Twój punkt widzenia, nie rezygnując jednocześnie ze swojego! :)
Czytając wcześniejszy post 2pompony, jakoś od mnie naszło skojarzenie z klasyką filmu polskiego:
"Z tych naszych rozmów wyłania się idea [...] jakiej jeszcze nie było. Stworzenia czegoś zupełnie nowego. Nowa wartość może powstać jako synteza różnorodnych sprzecznych ze sobą wartości. [...] I to jest nowa strategia syntezy. I to jest nowa koncepcja sztuki."
A co do zdjęcia, to bardzo fajne. Mnie oryginał się podoba (ach ten akademizm :) ). A najbardziej przeszkadza ta chałupa w kadrze.
Faktycznie, czuć chłód poranka i za to ogromny plus.
Nie odpowiada mi jednak takie kadrowanie, z prostego powodu: domkowi przydałoby się więcej "oddechu" z prawej ;).
Szacun Panowie, takie konwersacje czytam z przyjemnością... baaaa... z rozkoszą !
Bombel Mistrz. Kłaniam się w pas.
Hazer, fota moim zdaniem bardzo OK.
Ciepło słonecznego poranka i oszronione, zmrożone rośliny są fajne. Ja to kupuję.
GaijinPawel
26-01-2016, 11:05
Nie zawsze da się zarejestrować cały klimat danego kadru. Może przydało by się ochłodzić pierwszy plan tam gdzie nie padają promienie. Zdjęcie bardzo ładne.
korbalek
28-01-2016, 09:20
Bardzo przyjemne :)