Zobacz pełną wersję : USA - parę pytań praktycznych pytań
Witam,
Wybieram się za 3 mc do USA i mam parę pytań. Jeśli ktoś mieszka w USA to proszę o odp.
1. Ładowarka do telefonu, laptopa np. Apple (tu coś kupić czy tam..?)
2. Ładowarka do Nikona
3. Karta SIM (tam kupić czy w Polce szukać u swojego operatora jakiegoś pakietu)
4. Karty płatnicze (kredytowe, debetowe) czy to tam wszędzie działa czy gotówka?
5. GPS zabrać swój czy w samochodach z wypożyczalni są?
6. Gzie i jakie ubezpieczenie (w Polsce czy w USA coś kupić)?
7. Internet (jakaś karta PrePeid?) jaka, gdzie?
Pozdrawiam, Fumio.
Borat1979
19-01-2016, 00:54
W USA jest napięcie 110 V więc żadne ładowarki kupione w Europie do niczego się nie przydadzą
W USA jest napięcie 110 V więc żadne ładowarki kupione w Europie do niczego się nie przydadzą
Oczywiście oprócz tych, które zostały skonstruowane tak, żeby działały podłączone zarówno do gniazda z napięciem 220V jak również do jego amerykańskiego odpowiednika z napięciem 110V.
Pół roku temu przeprowadziłem się z USA.
1. Dziś już najczęściej bez różnicy - masz na ładowarce napisane jakie napięcia obsługuje. Dziś prawie wszystkie działają na całym świecie. Podejrzewam, że najwyżej będziesz musiał w adapter do gniazdka zainwestować.
2. Jak 1.
3. Zależy, czego Ci trzeba.
4. Zależy od banku i konta - walutowe czy nie. Jeśli karta jest rozliczana w PLN i zamierzasz dużo z niej korzystać, to pewnie lepiej byłoby inny rachunek otworzyć. Jeśli bierzesz walutę, najlepiej wymienić w Polsce na USD, a nie brać PLN do USA. W Polsce wymienisz po lepszym kursie. Ewentualnie będziesz mógł na miejscu kartę prepaidową za kilka dolców kupić, jeśli potrzebujesz karty. W Walmart mieli za moich czasów najniższą opłatę za wydanie karty prepaidowej (to była visa) - oczywiście im większa kwota na karcie, tym procentowo mniejsza opłata aktywacyjna.
5. Są za dodatkową opłatą. Można wypożyczyć bez gps.
6. Raczej w Polsce kupić. Płacąc kartą kredytową możesz być częściowo ubezpieczony, więc warto, abyś sam doczytał warunki, byś wiedział, jakie ewentualnie ubezpieczenie dodatkowo potrzebujesz.
7. Nie wiem, nie potrzebowałem.
velaskez
19-01-2016, 02:51
Idź do jakiegokolwiek nowoczesnego urządzenia i przeczytaj 110-230V :-P Jakby wiózł 20 letni telewizor, to inna sprawa.
1. Jak nie chcesz pamiętać o przejściówce - kup tam.
2. j.w.
3. Kupić tam Ameryka to nie Europa, tanio z Polski nie będzie. Verizon, AT&T, Sprint albo TMobile - tylko te 4 obejmują całe USA, inna chyba że masz napisane, że korzystają z sieci wielkiej czwórki.
4. Działają normalnie, konto walutowe to plus, bo jak masz złotówkowe to często przeliczają najpierw na euro i dopiero potem na dolary. Złotówek nie wieź, nie wymienisz ich prawie nigdzie.
5. Żeby zaoszczędzić weź swój, jak nie chcesz brać zawsze możesz zapłacić i dostaniesz.
6. PZU
7. To chyba w ramach telefonu? Ale jak wyżej.
Władca Pixeli
19-01-2016, 03:03
W USA na ma 110V tylko jest 120V :mrgreen:
Większość dzisiejszych ładowarek jest przystosowana na napięcie 100V-240V oraz częstotliwość 50Hz i 60Hz
Jeżeli na obudowie jest ten zakres to wystarczy przejściówka na amerykański standard. Można to kupić na lotniskach ale cena jest wtedy "odlotowa"
http://thumbs.ebaystatic.com/images/m/m5ps9p4A80CHv8yL8iQLvfQ/s-l225.jpg
źródło (http://thumbs.ebaystatic.com/images/m/m5ps9p4A80CHv8yL8iQLvfQ/s-l225.jpg)
Z kartą kredytową w sklepach nie powinno być problemu.
Na większości stacji benzynowych wymagane jest podanie kodu ZIP (odpowiednik polskiego kodu pocztowego).
Czy polski kod będzie działał? Niestety nie mam pojęcia.
1. Bardzo dobre ładowarki do laptopów sprzedaje Krzymark na Allegro. Akcesoria Apple, szczególnie przy obecnym kursie USD, są tańsze w PL2. Chmmm, tego nie wiem, sprawdziłbym na Adorama.com (http://adorama.com) lub BHPhotovideo.com (http://bhphotovideo.com) jak tam jest taniej to pytanie ma odpowiedź
3. Jeżeli masz kontakt w USA, to kup sobie karte w USA, najlepszy zasięg GSM ma AT&T. Tylko żeby kupić prepaid trzeba mieć adres w USA, więc jest potrzebny lokalny kontakt. Plan nielimitowane połączenia i internet na 30 dni to jakieś $100.
4. Wszędzie działa, do tego wiele miejsc za większe zakupy już nie przyjmuje gotówki.
5. Masz iPhone? Kup aplikacje Navigon USA (samo USA jak nie jedziesz do kanady czy Meksyku). Wyjdzie taniej niż wypożyczenie Nawigacji. Pamiętaj też, że auta klasy premium mają juz nawigację, ale tu mówimy od duzych sedanach albo SUV. Focus itp nie będzie miał.
6. Ubezpieczenie w PL. PZU ma najlepsze warunki.
7. j/w z telefonem. Ja osobiście kupuje sobie telefon Prepaid, docinam karte i wsadzam w swój telefon (iPhone) na polskim numerze zostawiam wiadomość, że jak ktoś chce pogadać to Skype albo Mail. (masz internet na telefonie, to znaczy, że nie musisz dzwonić po sieci telefonicznej - skype, viber, whatsapp, facebook messenger, albo nawet jakieś polskie konto SIP i aplikacja ZOIPER, będziesz mieć na komórce polski numer telefonii stacjonarnej)
koniuXR3i
19-01-2016, 13:16
W temacie ubezpieczeń zawsze sam tak robię, i z doświadczenia znajomych którzy podróżują: nigdy u krajowego ubezpieczyciela, najlepiej firma międzynarodowa.
W temacie ubezpieczeń zawsze sam tak robię, i z doświadczenia znajomych którzy podróżują: nigdy u krajowego ubezpieczyciela, najlepiej firma międzynarodowa.
A jakś propozycja?
Pozdr.
koniuXR3i
19-01-2016, 14:22
Osobiście korzystam i mogę polecić Allianz, jak trzeba oddzwonią do Ciebie - za przychodzące płacisz grosze, dużo łatwiej im się "dogadać" bo mają placówki wielu krajach i różne ustalenia zapadają szybciej.
Dla porównania PZU swego czasu, pracowało tylko w standardowych godzinach i na jakiekolwiek decyzje trzeba było czekać aż się w Polsce otworzą o 8, i gorzej im szło dogadywanie się i załatwianie.
Może ktoś miał lepsze doświadczenia, więcej jeździ i coś lepiej doradzi. Na pewno jak powiesz PZU nikt nie będzie wiedział gdzie masz ubezpieczenie, a różnice kwotowe wcale nie są tak duże.
Osobiście korzystam i mogę polecić Allianz, jak trzeba oddzwonią do Ciebie - za przychodzące płacisz grosze, dużo łatwiej im się "dogadać" bo mają placówki wielu krajach i różne ustalenia zapadają szybciej.
Dla porównania PZU swego czasu, pracowało tylko w standardowych godzinach i na jakiekolwiek decyzje trzeba było czekać aż się w Polsce otworzą o 8, i gorzej im szło dogadywanie się i załatwianie.
Może ktoś miał lepsze doświadczenia, więcej jeździ i coś lepiej doradzi. Na pewno jak powiesz PZU nikt nie będzie wiedział gdzie masz ubezpieczenie, a różnice kwotowe wcale nie są tak duże.
Brzmi rozsądnie.
Dzięki.
W 2011 z żoną spędziliśmy w USA miesiąc podróżując.
Przed wyjazdem zrobiłem przedłużacz z wtyczka amerykańską i gniazdami polskimi.
Kupiłem pre-paid w AT&T i włożyłem do mojego tel. Z internetu nie korzystałem. Sprawdź jakie zakresy częstotliwości obsługuje twój tel bo tam są inne.
Samochód wypożyczłem dwa razy i nigdy nie miałem wbudowanego GPS. Polecam stronę hotwire.com lub Expedia.com.
Pieniądze wymieniłem wcześniej w internecie i wyrobiłem wypukłą kartę kredytową rozliczaną u USD. Debetówką też udało mi się zapłacić ale nie ma co na to liczyć bo nie wszystkie terminale mają online.
Że względu na to że pieniądze wymieniłem bo bardzo niskim kursie który później tylko rósł, wszędzie płaciłem gotówką. Tylko płatności za samochód noclegi i przeloty kupowane przez internet były opłacane karta.
Ubezpieczenie mieliśmy w PZU. Żona była u lekarza. Po powrocie zwrócili za wizytę i leki.
pioterkow
21-01-2016, 13:40
Proponuję ubezpieczenie w jakiejś międzynarodowej firmie znanej na świecie np. Allianz.
Ubezpieczam się*od lat na różnych wyprawach w różne dziwne miejsca. Nigdy nie było problemu z nimi.
Postkomunistyczne twory typu PZU itp. bym sobie darował...
Credit Card - kup prepaid za kilka dolców w większych centrach handlowych.
Karta telefon - dobry jest At&T - mają* obecnie jakąs promocje "Traveller".
Generalnie nie martw się :) USA to nie Panama i da się tam przeżyć :)
Powodzenia na wycieczce!
Co do tankowania na stacjach to polskie kody pocztowe ZIP raz dzialaja raz nie, np na QT nie dzialaja, wowczas idziesz i albo facet Ci blokuje na karcie np 20 dolcow i odblokowuje dystrybutor, lejesz paliwo i wracasz i sciaga Ci tyle za ile nalales, nawet jak odjedziesz to i tak Ci sciagnie nalezna kwote (nie 20dolcow). Druga opjca, zostawiasz mu karte na ladzie, tankujesz i wracasz po rachunek i karte :) , wiekszosc wlascicieli stacji preferuje opcje 1.