Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon d5100 pora na nowy obiektyw

grzeebcio
18-01-2016, 23:20
Witam, przeglądam głównie to forum aby odpowiedzieć na parę pytań i jakby to powiedzieć, ukierunkować się w wyborze obiektywu. Chce kupić sobie obiektyw, myślałem, że na początek jakiś dobry do portretów, zdjęć całej sylwetki. Z góry mówię że fotografowaniem zajmuje się z przyjemności wiec nie chce wydawać tysięcy na obiektywy, a przynajmniej nie od razu.. Z racji że z kasą ciężko jak zawsze to zacząłem czytać o innych możliwościach niż kupowanie obiektywów za grubą kasę.
Pierwszy typ to nikony manualne, jak dobrze zrozumiałe, starszego typu które niby mają być tańsze chodź nie które ceny się jeszcze trzymają. I teraz jakich modeli szukać do portretów a w przyszłości do szerokokątnych krajobrazów?
Drugi typ to kupienie sobie przejścia na m42, czy z szkłem czy bez to już inna sprawa, wiem że jest manualne ostrzenie itp i to jest nie problem. Ale czy to ma sens? Jakieś za, przeciw? Czy nie lepiej mieć np 2 obiektywy m42 i się nimi cieszyć i uczyć niż jeden na oryginalne mocowanie za tą samą cenę? Czy może jakość jest tak słaba że nie warto? Jeśli warto iść w tym kierunku to jaki obiektyw kupić do portretów a później w przyszłości do krajobrazów?
Jeśli pomyliłem się w czymś to przepraszam, na forum jestem nowy. Mam nadzieje że mi pomożecie...

jamnik
18-01-2016, 23:32
Zapomnij o wszelkich obiektywach manualnych. Nikon D5100 nie pozwoli Ci porządnie ustawić ostrości (chyba że na LV).
Stań na głowie, żeby zdobyć tych kilkaset złotych, które przeznaczysz na zakup szkła "skrojonego na miarę" korpusu D5100. Mam na myśli obiektyw Nikon 18-105. To naprawdę na tyle uniwersalne szkło, że właściwie mógłbyś przy nim tylko pozostać i fotografować prawie wszystko (oprócz makro, ma się rozumieć).
Przemyśl to a ja jeszcze raz Ci powtarzam: zapomnij o wszystkich półśrodkach, bo one Cię tylko zniechęcą, zamiast zachęcić. Będziesz pracowicie ustawiał ostrość, a motywy będą uciekały. Nie na tym polega fotografia, prawda?

grzeebcio
19-01-2016, 00:06
W sumie czuje sie jak uderzony w twarz, ale to dobrze. Dziekuje. Teraz moj tok myslenia obrocil sie o 180 stopni wiec. Wiem o jakim obiektywie mowisz. A co z robic z kitowym? Sprzedac?
No i jeszcze mam pytanie gdybym chcial kupic jakies 2 obiektywy teraz nazbierac na jakis i za jakis czas kupic nastepny zamiast tego 18-105 to jakie?
A wypowie sie ktos jeszcze?

ksh
19-01-2016, 00:26
Może sigma 17-70mm 2.8-4 lub 18-50mm f/2.8 plus zoom z tańszych to 50-300mm nikona, droższe tamron/nikon 70-300 ze stabilizacją, a może stałka 50mm lub 35mm ?
Wybór duży, tylko wydawać kasę.

Pamiętaj ze większość obiektywów z AF pozwala na ostrzenie manualne, sam czasami tego używam.
Kupuj 18-105 VR.

GonzoG
19-01-2016, 00:27
18-105 to też obiektyw "kitowy"...

A jak chcesz coś do portretów to polecam Nikkor 50/1.8G (można kupić 50/1.8 D, ale nie będzie AF) albo 85/1.8G.
Albo bardziej uniwersalnie - Sigma 17-50/2.8 OS - będzie i 50mm do portretów i szeroko do całych sylwetek.

poste
19-01-2016, 01:17
A co z robic z kitowym? Sprzedac?

A jaki kit aktualnie posiadasz, 18-55? Czego w nim brakuje? Bo jak zmienisz na 18-105 to nie znaczy, że jakość zdjęć jakoś dramatycznie wzrośnie. To porównywalne optycznie szkła, zyskasz oczywiście na ogniskowej i to wszystko. Portret zrobisz na ok.50mm, sylwetkę ok.35mm... nic tylko pstrykać i dokształcać się.

Ps. Oczywiście obiektyw jaśniejszy daje dodatkowe możliwości, ale warto być świadomym, czego brakuje w dotychczasowym sprzęcie.

Andrzej1974
19-01-2016, 11:02
Jeżeli ma być tanio i do "portretów" całej sylwetki to:
- w mniejszym pomieszczeniu np N35/1.8G
- w większym pomieszczeniu np N50/1.8G.

Kitowych "czarnideł" nie polecam. Jak już to możesz wziąść pod uwagę np Sigmę 17-50/2.8.

Edytka:
Pobaw się tym symulatorem: http://www.michalbemowski.pl/programowanie/dofsimulator.html.

grzeebcio
19-01-2016, 14:45
Dobra, dziękuje za wszystkie rady i uwagi. Podobała mi się ta że trzeba wiedzieć czego brakuje w obecnych szkłach.. Gdy coś kupię na pewno się zgłoszę. Symulator też świetny.