Zobacz pełną wersję : Problem z łapaniem ostrości na auto w nikon D90
Witam , jestem tu nowa i dopiero zagłębiam sie w tutejsze tematy. Dlatego prosze o wyrozumiałość :) Czemu na trybie Auto naciskając migawke , zdjęcie robi mi sie po upływie 2 sekund a czasami w ogole nie może złapac ostrości. Na innych trybach jest oki. Co może być powodem takiej sytuacji? aparat mam ok 5 lat kiedyś nie było z tym problemu.
A w jakim trybie jest obiektyw ?
Bo na trybie auto tak działa. Wybierz jeden z trybów P, S, A lub M, a AF ustaw na AF-S i wybierz centralny punkt, to będzie o wiele szybciej.
Bo na trybie auto tak działa. Wybierz jeden z trybów P, S, A lub M, a AF ustaw na AF-S i wybierz centralny punkt, to będzie o wiele szybciej.
Na innych trybach tak mam i tam jest w porządku. Tylko z tym Auto problem,Ale dałabym sobie ręke uciąć ze na Auto kiedyś zdjęcie mogłam pstryknąć znacznie szybciej niż teraz. Czesto robie zdjęcia wiekszej grupie dzieciaków jak się bawią i chodzi mi tu bardziej o uchwycenie ciekawych momentów niż jakoś zdjęcia. Niestety na Auto dzieciaki dawno uciekają mi z kadru zanim zrobi się zdjęcie, co jest mega meczace .Co jeszcze moglabym zrobić ? . Aparat mam długo ale z tymi ustawieniami to jestem daleko w lesie . na dodatek mam dwójke swoich dzieciaków i czasu na zagłębianie się w instrukcje brak.
- - - - kolejny post - - - - - -
A w jakim trybie jest obiektyw ?
Chodzi mi tylko o tryb Auto.Na innych chodzi bez zarzutu
Bo tak jest na auto. Jak masz kilkanaście punktów w których aparat ma mierzyć ostrość, to trzeba znacznie więcej czasu niż w jednym.
A na pozostałych trybach AF działa inaczej.
U mnie D90 w trybie AUTO mam na myśli tryb zielony AF działa tak samo szybko jak w pozostałych trybach.
Nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy pomiędzy trybami AF-A i AF-S.
Wrócę z pracy to jeszcze raz zajrzę do tych ustawień, w tej chwili u mnie na trybie auto nie da się używać aparatu, bo tak wolno pracuje. Ja myślę że każdy z was pewnie ma rację tylko ja coś poprzestawialam w ustawieniach i nie wiem co. Zgadzam się że może wolniej pracować ale nie aż tak.
?
No to reset ustawień, ustawienia fabryczne i testuj dopiero.
Borat1979
17-01-2016, 13:30
Nie wypisuj bzdur bo w żadnym modelu nie trzeba czekać 2 sek aby w trybie auto zrobić zdjęcie.
Nie wypisuj bzdur bo w żadnym modelu nie trzeba czekać 2 sek aby w trybie auto zrobić zdjęcie.
D90 czy D5100 potrafią tak długo ostrzyć w trybie auto, szczególnie jak jest ruch w kadrze. Jest to spowodowane nie najlepszym działaniem AF-A.
Wychodzi to szczególnie przy szklach z powolnym AF (np. 18-105).
A jak aparat ma swoje lata, to dodatkowo dochodzi zabrudzenie czujnika AF, co pogarsza działanie i tak już słabego modułu.
Oki. Reset raczej nic nie dal. A obiektywy to ja mam moi drodzy, AF-S 50 mm 1.8 G, i drugi to AF-S 18-200 1:35-56G. I obawiam się, że najszybciej to wlasnie tu chodzi o to, ze aparat nie jest juz najnowszy i moze jest w jakis sposób zabrudzony. Jednak przez tyle lat zrobiłam masę zdjęc w różnych warunkach pogodowych i plenerowych.Co radzicie. Oddac go na przegląd do serwisu? Czy lepiej iść w kierunku sprzedaży i poszukać czegoś lepszego ? Problem w tym, że mieszkam w Irlandii, nie wiem czy ktoś tu robi takie rzeczy jak przeglądy czy naprawy. Ten temat dopiero będę zgłebiać.
Jak sama piszesz, w innych trybach AF działa normalnie. Naucz się używać trybów P, S, A i AF ustawionego na AF-S lub AF-C z ręcznym wyborem punktu.
Nie będzie wtedy problemów z kiepsko działającym AF-A, jak i znacznie wolniejszym AF przez automatyczny wybór punktu.
A 18-200 to ślimak jeśli chodzi o AF.
Dzieki, bedę działać w tym kierunku.