Zobacz pełną wersję : Pomocy! Zabrudzona matówka + to szkiełko nad matówką
Cześć, to mój pierwszy post i już potrzebuję pilnej pomocy.
Kupiłem mamie pod choinkę Nikona D5300. Dzisiaj porobiliśmy trochę zdjęć, ale wieczorem mama zauważyła, że w wizjerze są 3 czarne kropki. Przedmuchanie nie pomagało i ja głupi naczytałem się pierdół w internecie, że można wyczyścić matówkę. I wyciągnąłem ją i pobrudziłem ją jeszcze bardziej, a najgorsze jest to, że dotknąłem tego szkiełka czy tam lustra, które jest jeszcze za matówką. Teraz w wizjerze jest pełno paprochów. Bardzo proszę o pomoc, znacie jakiś serwis we Wrocławiu, który mi z tym pomoże?
retrofoto
16-01-2016, 23:34
Mam podobny problem z aparatami Nikona. Sycu matówkę wyciągnąłeś i włożyłeś bez problemu z powrotem? dokładnie wydmuchałeś wszystkie paprochy spod matówki?
ps. może ktoś orientuje się, jak się czyści ten obszar aparatów?
- - - - kolejny post - - - - - -
Sycu znalazłem w necie film, który może Ci pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=3vMZQuR3hsE
no i podobny wątek :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266107&highlight=mat%F3wka
Czyszczenie matówki nie jest takie proste jak czyszczenie matrycy, matówka nie jest gładka i każde dotknięcie może ją jeszcze bardziej zabrudzić.
Często bywa tak że w nowym aparacie już są widoczne kropki w wizjerze, i najlepiej jest się z mini oswoić choć z początku drażnią oko, czyszczenie matówki przez osoby nie mające doświadczenia przynosi na ogół opłakany skutek.
W Twoim przypadku proponowałbym wymianę matówki.
Dzięki za odpowiedzi, tylko mój problem jest chyba trudniejszy - ja nie dość, że pobrudziłem matówkę patyczkiem do uszu, to jeszcze ją odchyliłem i maziałem tym cholerny patyczkiem po tym szkiełku za matówką - to chyba już jest pryzmat? Więc pal licho z matówką, mogę zamówić i 10 nowych, ale martwię się tym, że nie da się wyczyścić tego pryzmatu czy co tam jest jeszcze dalej. Ale jestem wściekły na siebie, a najlepsze jest to, że dzisiaj te czarne plamki, które na początku chciałem usunąć same zniknęły.
Studio5s
17-01-2016, 12:09
Witam. Masz dwa problemy. Pierszy to matówka a drugi gorszy to matówka pól pomoarowych. Pogadaj z Top67 on jest z Wrocka. Jak nie to odezwij się. Mam nadzieje ze nie zgubiłeś podkładek pomiedzy marowkami.
W budżetowych modelach Nikona nie ma pryzmatu, jest układ luster. Na pewno co pobrudziłeś to matówkę i płytkę pół AF. O ile matówkę można stosunkowo łatwo i bezpiecznie wyczyścić, o tyle z płytką pół AF jest większa jazda, a to dlatego, że trzeba rozebrać całą górę aparatu.
Jedno jest pewne - jeśli nie porobiłeś rys, to cały układ jest do wyczyszczenia.
Podejdź na Psie Budy z aparatem.
Ceny tam mają odjechane, ale wiedzą co robią
Oficjalny serwis skasuje 650zł za wymianę matówki i płytki pól af z robocizną (info pewne bo z doświadczenia znajomego - dokładnie taką samą głupotę zrobił i postanowił zrobić wszystko sam patyczkiem do uszu). A owe czarne kropki nie są ani na matówce ani na płytce pól af, to akurat syf w wizjerze którego wyczyszczenie wymaga rozebrania góry aparatu.