PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 80-200 4.5-5.6D ustawianie przysłony w trybach A oraz M

schloss
16-01-2016, 11:58
Witam wszystkich nikoniarzy (to mój pierwszy wpis na forum).

Zakupiłem właśnie na próbę Nikkora AF 80-200 4.5-5.6D. Problem jest tego typu, że mimo, iż mam zablokowany pierścień ostrości na f/32, to z poziomu body nie mogę ustawiać innej wartości przysłony w trybach A oraz M!
Co ciekawe w trybie S oraz P przysłona elegancko się zmienia i obiektyw podczas robienia zdjęcia domyka się do takiej wartości przysłony, jaka się ustaliła, ale nie ma możliwości ustawienia przysłony za pomocą pokręteł w trybie A ani M.
Jedyna opcja zmiany przysłony w trybach A oraz M, która pozostaje, to kręcenie pierścieniem przysłony. Dodam że body to D200 i nie mam innego.
Nie mam co prawda innego obiektywu z "D" do przetestowania, mam jedynie obiektywy "G" i tam wszystko działa normalnie.

Mam od razu drugie pytanie: czy w obiektywach D skok przysłony jest taki, jak wartości na pierścieniu (tzn za 5.6 jest od razu 8 a nie ma 6.3 ani 7.1 itd)? Bo w tych trybach S/P tylko takie się pojawiają.

Dzięki wielkie i pozdrawiam.

kazzi
16-01-2016, 13:49
Najprawdopodobniej masz ustawione w wybieranie przysłony za pomocą pierścienia przysłony na obiektywie. Sprawdź w menu jak to wygląda. Niestety nie podpowiem Ci która to zakładka bo od dawna
nie mam tego korpusu. Co się tyczy pokazywanej przysłony, to z obiektywem”D” też mi pokazuje tylko pełne wartości.

schloss
16-01-2016, 13:56
No właśnie widziałem gdzieś w internecie, że ktoś z nowszym body miał ten sam problem i pomogło pogrzebanie w ustawieniach, dokładnie w grupie f.
Przejrzałem jednak całe menu oraz instrukcję obsługi i nici z tego ;/

kazzi
16-01-2016, 14:24
Aż z ciekawości znalazłem w sieci instrukcję do D200. Zakładka f-5, tam to znajdziesz.

TOP67
16-01-2016, 14:48
Dokładnie tak, jak napisał Kazzi. Zmień sterowanie przysłoną na kółko. Wtedy będziesz miał skok 1/3 lub 1/2 EV (jak sobie ustawisz w menu).

schloss
16-01-2016, 14:58
Łoo, faktycznie, Panowie, dzięki wielkie! :)

nerokpl
12-08-2016, 21:02
Witam wszystkich,
Zastanawiam się jak będzie ten obiektyw wyglądał w współpracy z body D3xxx i D5xxx. Jasne jest, że ustawienie ostrości musi być manualne. Pytanie jak pomiar ekspozycji i ustawienia przesłony. Teoretycznie pomiar jest możliwy w trybie co najmniej punktowym. Nie mam pojęcia jak wygląd sprawa z nastawami przesłony z poziomu body. Może ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytania?

TOP67
13-08-2016, 14:19
Będzie działać. Przysłonę zmienia się tylko kółkiem lub robi to automat. Pierścień na obiektywie trzeba ustawić na maksymalną wartość.

nerokpl
16-08-2016, 20:31
Dzięki. Zastanawiam się nad podobnym, niekoniecznie AF-S. Ciekawe pstryki. :)