Zobacz pełną wersję : w co się zapakować ??
Pawel Pawlak
19-05-2007, 16:05
Mam problem. W co się zapakować idąc w teren ? Chodzi mi o zapakowanie sprzętu do samochodu a następnie dość wygodne dotransportowanie go w miejsce zasiadki (często spory kawałek w niezbyt przyjaznym terenie).
.
W plecaku (na plecaku) musi być miejsce na: 2 puszki serii d1, d2; flesz + akcesoria, 500f4, 300F2,8; 70-200VR (albo 80-200); 17-55 (albo 28-70), 12-24, jakieś macro, statyw + głowica (najlepiej miejsce na 2 sztuki), jakieś drobne akcesoria, butelka z piciem i jakieś jadło ;) Wskazane żeby było miejsce na notebooka i możliwość przytroczenia siatki maskującej.
To by było na tyle ;) Najbardziej zależy mi na praktycznych poradach co się sprawdza a co nie.
Na mój gust, patrząc na tą górę sprzętu to pozostaje Ci Defender albo Discovery (Landrover) ;) bo takiego dużego plecaka nie znam...
Pawle, co Ty nabroiłeś, że ci taką pokutę naznaczono? :wink: Przecież to ze 20 kg będzie ważyć, a może jeszcze więcej. Z takim czymś na plecach, to się jeszcze w jakie bagno zapadniesz i będzie trzeba cię szukać. :D
Osła sobie kup, najlepiej nr 7 :mrgreen:
Najlepiej zatrudnij sobie 2 tragarzy zamiast w plecak inwestować..
a swoją drogą po co Ci notebook w plenerze?
przepraszam, ale jak ty sobie radzileś do tej pory z taką kupą sprzętu? rozumiem, że nie jest to Twój pierwszy wypad w plener...
lupus771
19-05-2007, 22:47
Chciałbym mieć taki problem.
może podam ci adres do wysyłki sprzętu i po problemie ;)
To jest niezły pomysł. Pogadaj DHLem. :grin:
Pawel Pawlak
20-05-2007, 00:44
Nie spodziewałem się aż takiej lawiny dobrych rad ;) Osioł, dhl to dobre pomysły, ale nadal pozostaje problem w co ten sprzęt zapakować ;) Tragarze, jeśli byłaby ich wystarczająca ilość to mogli by wszystko nieść w łapkach i po kłopocie. Ale w taka ich liczba, pewnie przepłoszyła by wszystko inne co się rusza ;)
Tak na poważnie, zdaję sobie sprawę ile to może ważyć (już kilka razy miałem tyle ważący plecak i chodziłem z nim po wysokich tatrach) i myślę że powinienem sobie jakoś dać z nim radę. Oczywiście po grząskim terenie trzeba zachować większą ostrożność ;) Potrzeba (tak mi się wydaje) posiadania takiego plecaka, nie oznacza także że zawsze będę w nim wszystko nosił. Ale jak jest taka potrzeba to musi się zmieścić (prościej i często bezpieczniej jest na jeden raz i nie zostawiać nic w samochodzie).
Po co notebook ? Ano po to że wiem z doświadczenia, że czasem (niekoniecznie w plenerze) potrzebny jest do szybkiego posortowania i obróbki zdjęć.
Do tej pory radziłem sobie łatwiej bo: nie miałem 500tki, nie mam 2gego body D2 (ale to się może zmienić i nie zamierzam wtedy znów inwestować w zmianę plecaka)
meliszipak
20-05-2007, 01:09
Moim zdaniem potrzebujesz muła. Muły są wytrzymałe i bardzo wydajne w pracy, a przy tym mają niewielkie wymagania żywieniowe. Są wykorzystywane jako zwierzęta pociągowe i juczne, zwłaszcza w terenach górskich. :) W kłębie osiągają 180 cm, to sprzęt się nie zamoczy. :)
Pawel Pawlak
20-05-2007, 01:19
Najwyraźniej nikt nie bierze na poważnie, że z takim balastem można iść w teren ?? ;) Ludzie małej wiary... ;)
Najwyraźniej nikt nie bierze na poważnie, że z takim balastem można iść w teren ?? ;) Ludzie małej wiary... ;)
Paweł ja biorę jak jak najbardziej poważnie. Jednak tyle klamotów nieczęsto ktoś targa. Więc praktycznych rad z własnego doświadczenia raczej brak. Sam mam trakera AW. Małe to, ale czasami się dziwię ile w to uda mi się napchać. Choć i tak się nie mieszczę. Faktem jest ogniskowe kończą mi się na 210. Może jakimś rozwiązaniem byłby duży plecak, długie lufy na zewnątrz po bokach. Statyw też, centralnie z tyłu, a siatka, pod spodem. Niezależnie jakie rozwiązanie wybierzesz, radziłbym wybrać się na jakąś wyprzedaż sprzętu wojskowego i nabyć troki, a i szelki mogły by się przydać. Pół żartem napisałem o tym ośle i poszło.
Mysle ze do tych plecakow powinienes sie zmiescic http://www.allegro.pl/item193281590_plecak_national_geographic_5162.html
lub http://www.allegro.pl/item193281597_plecak_national_geographic_5737.html