PDA

Zobacz pełną wersję : Porady przy zakupie.

Maciek Z
15-01-2016, 13:48
Witam.

Mam prośbę o poradę do doświadczonych użytkowników. Po wielu miesiącach czytania różnych forów, testów, artykułów, recenzji, zdecydowałem się na zakup D5300 + Nikkor 18 -105.
Będzie to mój pierwszy zakup i mam prośbę o porady na co zwrócić uwagę przy zakupie. Nie chodzi mi o to czy nie jest porysowany i takie tam, tylko czy sprawdzać matrycę, AF lub inne rzeczy a jeśli tak to jak.

amirez
15-01-2016, 14:01
Przy zakupie za dużo nie sprawdzisz. Nikt nie pozwoli trzaskać migawką w nieskończoność.
Ja kupowałem aparat przez internet z odbiorem i płatnością w sklepie /Fotojoker/. Wówczas masz 14 dni na zwrot.
Przy zakupie możesz zestaw obejrzeć, powąchać, obmacać. Podpiąć obiektyw, zrobić 2-4 zdjęcia.

Maciek Z
15-01-2016, 14:19
Dobry pomysł z tym zakupem przez internet i odbiorem osobistym.
A jeśli już będę miał sprzęt w ręku to zanim wkręcę się w naukę i robienie zdjęć to co powinienem sprawdzić i jak.
Jak pisałem jestem zupełnie początkujący i dopiero się wszystkiego uczę od zera.

luck1985
15-01-2016, 14:38
Kupujesz nowy?
Masz dwa lata gwarancji- czyli masz dwa lata na wyszukanie czegoś co nie działa jak powinno :)

artur0372
15-01-2016, 15:00
Jak kupujesz nowy to nie kombinuj. Jeszcze go nie masz a już szukasz problemów.
Kupuj i się ciesz :-). Jak już go będziesz miał i będą "brzydkie" zdjęcia to wtedy pytaj.
Powodzenia

2pompony
15-01-2016, 16:01
Inaczej mówiąc: nie zastanawiaj się, kupuj, a jak w coś wdepniesz i będzie śmierdzieć, to się wtedy będziesz zastanawiać, jak z tego wybrnąć.

To jest bardzo mądre i takie powiedziałbym bardzo polskie podejście.

Dzedor
15-01-2016, 16:10
Tylko, żeby się dało łatwo wybrnąć to polecam polską dystrybucję z polską gwarancją ;)

ksh
15-01-2016, 16:22
Ewentualnie iść na całość i nic nie kupować, wtedy będzie pewność 100% :)

Maciek Z
15-01-2016, 16:55
Nie chodzi mi o szukanie sobie kłopotów od pierwszej minuty, tylko liczyłem na konstruktywne odpowiedzi. Wiem do czego służy gwarancja oraz rękojmia.
Czy jak kupujecie samochód, nawet nowy to nie chcecie próbnej jazdy?
Dzięki Amirez za podpowiedz i jedyną jak do tej pory, która mi pomogła.
PS do pozostałych: Bez urazy ale czasem warto nie pisać nic, niż teksty w stylu "...nic nie kupować...", chodziło mi o doradzenie a nie wylewanie z siepie cwaniactwa.

Pozdrawiam Maciek.

Archibald6803
15-01-2016, 18:33
Kup fabryczny pudełkowy zestaw ( body + szkło) zbiorczy ( jeżeli takowy jest dostępny ). To na początek będzie dużo lepsze/pewniejsze rozwiązanie pod kątem prawidłowej pracy "aparatu" niż kupowanie osobno pakowanego body i osobno pakowanego obiektywu, nawet kupowanego u jednego sprzedawcy.
A potem ?....... potem to będzie tak jak mawiają starzy górale.......

EDIT; Prawdziwe problemy to się dopiero zaczną ( choć nie muszą) jak kolega będzie chciał sobie kupić jakieś bardzo jasne szkło.

GaijinPawel
15-01-2016, 19:05
Jeśli kupujesz nowy zestaw na gwarancji polskiej to masz zawsze czas żeby spokojnie sprawdzić aparata czy Ci leży i oczywiście czy nie ma żadnych wad.

luck1985
15-01-2016, 19:22
Jakie pytanie, taka odp. Proste ;)
Napisałeś w 1 poście czy kupujesz nowy czy używany?
Będziesz w sklepie rozkładał baterie, stawiał tarcze i sprawdzał BF/FF?

Skoro kupujesz nowy- chyba, to kup, wróć do domu i rób zdjęcia.
Przeczytaj instrukcję i życzymy miłego pstrykania. Jeżeli coś wzbudzi niepokój, to wtedy postaramy się problem rozwiązać albo odeślemy do serwisu.

Co mamy napisać komuś jak kupuje samochód? Sprawdz czy się koła kręcą?

ksh
15-01-2016, 21:52
Czy jak kupujecie samochód, nawet nowy to nie chcecie próbnej jazdy?
Jak kupujesz nowy samochód w salonie to sprawdzasz miernikiem grubość lakieru czy czasem nie był szpachlowany ?

Wojteksw
15-01-2016, 22:02
Jak kupujesz nowy samochód w salonie to sprawdzasz miernikiem grubość lakieru czy czasem nie był szpachlowany ?

Nigdy nie sprawdzałem, ale po ostatnim zakupie w salonie, będę zawsze domagał się kontroli w mojej obecności i sporządzania na tą okoliczność stosownego zapisu na fakturze zakupu. Człowiek uczy się całe życie.

Archibald6803
16-01-2016, 00:50

Mój kolega, z zawodu lakiernik, odbierając sobie w grudniu nowe auto z salonu - sprawdził. Ma chłop takie zboczenie.
Auta nie odebrał. Zrobił dealerowi w miejscowej prasie smród na całą wieś. Po czasie okazało się, że przy rozładunku dwa auta "lekko się porysowały" i trzeba było im zrobić cichaczem poprawki blacharsko-lakiernicze.

ksh
16-01-2016, 01:18
No to teraz doradźcie koledze jak uniknąć zakupu klepanej lustrzanki :(

Archibald6803
16-01-2016, 01:32
sprawdzić miernikiem grubość lakieru ?

Andrzej1974
16-01-2016, 03:08

To żadna ujma na honorze czy niedorzeczność a raczej normalność. Auta przy transporcie mogą zostać porysowane, co się zdarza... jak zauważyli przedmówcy. BTW ja nigdy nie sprawdzałem lakieru miernikiem w salonie ale chyba zacznę...

Wracając do tematu... zwrócilbym uwagę przy zakupie lustrzanki właśnie na zarysownia i otarcia bo wiele mogą one nam powiedzieć...

poste
16-01-2016, 11:03
Może kup przez internet z wysyłką do domu. Masz wtedy 14 dni na sprawdzenie i odstąpienie od umowy, bez dodatkowych wyjaśnień.

amirez
16-01-2016, 13:11
Fajnie... z zakupu aparatu fotograficznego dyskusja zeszła na szpachel w aucie. Ot, dyskusja godna /.../.

d90
16-01-2016, 22:46
A ja się trochę dziwie.

Nowym i starym posiadaczom serii d5xxx.
Modół af to ważna, jesli nie najważniejsza sprawa w aparacie. W tej serii kłopoty niemal murowane przy dokupieniu jasnego szkła.

A jest przeciez nawet sony a6000.
Tania jasna 50mm i tanie 35mm. Większość osob i tak nie kupi nic wiecej.

Jest możliwość zapięcia - UWAGA - każdego szkła.

W nikonie tego przeciez nie ma.

I zawsze, zawsze aparat (bezlusterkowiec) pozbawiony bedzie jakichkolwiek problemow z af.

Po co sie pchać w serie d5xxx gdy cena taka niemal sama, a użytkowo (af) ... no nie ma porównania. Matryca tez bardzo porównywalna. Wizjer jest. Lampa jest.

Po co sie pchać w problemy na przyszłość ?

Jesli jestem w błędzie, prosze o sprostowanie...

patefonik
17-01-2016, 21:11
"W tej serii kłopoty niemal murowane przy dokupieniu jasnego szkła."
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Miałem kilka lat temu 5100 i z kupioną na przyszłość sigmą 18-35 1.8 współpracował lepiej niż posiadany potem 7100. Trafiał w punkt i w ogóle było fajnie... Potem przyszło 7100 i nie wiem może się nie spasowało z tym szkłem, ale zaczęła się mikrokalibracja itd....
Teraz ( dosłownie kwestia dni )przesiadłem się na FX i zobaczymy co będzie dalej, ale nigdy nie żałowałem zakupu 5100. Przesiadłem się na niego z całkiem przyzwoitej małpki olympusa, a jeszcze wcześniej Sony H1 ( jeszcze wcześniej miałem kilka lusterek typu Zenith, kijew czy practika Ojca ) i po zakupie 5100 odetchnąłem z ulgą i nabrałem chęci do robienia zdjęć. Nie każdy lubi ( ja na przykład nie ) pstrykać maleństwem, które ledwo w łapach się trzyma, nie mówiąc o wciskaniu tych mikro guziczków, czy trafianiu w malusieńkie pola na ekranie dotykowym. Wielkiościowo to prawie to samo co dobry compact + wygodniejszy uchwyt + mimo wszystko lepszy dostęp do guziczków ...

Andrzej1974
17-01-2016, 21:24
A ja się trochę dziwie.

Nowym i starym posiadaczom serii d5xxx.
Modół af to ważna, jesli nie najważniejsza sprawa w aparacie. W tej serii kłopoty niemal murowane przy dokupieniu jasnego szkła [...]

Nie wiem jaki "modół af" był w Twoim D5100 ale w moim D5100 "moduł af" mnie nie zawodzi. ;-) Nie wypowiem się jak by on działał z jasnym szkłem (zapewne masz na myśli coś pokroju f/1.4) bo takiego szkła po prostu nie używałem. Z f/1.8 jest bardzo dobrze. Przynajmniej u mnie. U mojego przedmówcy chyba jest tak samo...

patefonik
17-01-2016, 21:56
Dodam, że ja używałem również Sigmę 30 1.4 i też byłem zadowolony. Tu już nie było tak idealnie jak z 18-35, ale również było nieźle. Po czasie okazało się, że S30 1.4 wymagała na 7100 mikroregulacji na bodajże -7 ( jak wiadomo seria 5XXX takiego bajeru nie posiada ), ale nauczyłem się jej używać i w 80% było OK, nawet na 1.4. Może miałem po prostu farta przy wyborze body ....
Podkreślę, tylko, że moje uwagi odnoszą się do jednej sztuki 5100 - nie miałem w ręku żadnego innego aparatu z tej serii, nie wiem jak działa AF w 5200, 5300 czy 5500, ale nie sądzę, żeby był gorszy ...

d90
18-01-2016, 01:26
Ja w sumie miałem trzy d5100.
Z czego dwa długo. Trzeci jakis krótszy czas. Baterie mi zostały tylko...
I mam doswiadczenia jakie mam. Tak samo z d90. Identyczna sytuacja.
Jakis czas po zakupie było dobrze, pozniej zmiana na gorsze.
Wszystkie body tak samo - pojechały na serwis z jasną informacją - mają działać jak nalezy z jasnymi szklami. I wszystkie z serwisu juz nie wracały, a ubezpieczyciel oddawał mi kase lub brałem inne body.
(To nie w pl było, a w normalnym kraju gdzie kupujący ma jakiekolwiek prawa).
Za ostatnie, zmeczony juz chyba sytuacją, wziąłem Olka. I tak zakończyłem przygodę z serią d5xxx, choc matryca ta - cały czas mi sie do niej "tęskni".
:)

A d5100 ?
Ze szkłem 1.4 na 1.4 kiszka w połowie fotek. O takie mam doswiadczenia. Moze d5200 lub wyzej działają inaczej ? Tak czy siak - kalibracji w tej seri nie ma. Pozostaje serwis. A ten ma w pl opinie taką, jaką ma...hehe...

Ale jak rozumiem Wasze wypowiedzi, to ogolnie znane problemy z af w tej serii to "teoria spiskowa".
Ludzie po prostu sie mylą...bo Wy nie mieliście problemow...

No cóż.
Ja przestrzegam jednak nowych kupujących tą serie, bo jest - jak jest. I choc obrazek d5100 dawało rewelacja, to jednak - na N17-55/2.8 i z tym szkłem wymiatało.

Na f1.4 była tragedia.

Ps.
Majac d5100 i sigme działająca bez problemow, po co było zmieniać ?
To super matryca jest przeciez.
A body fajne i małe stosunkowo wiec łatwe do noszenia.

patefonik
18-01-2016, 12:57
"Ale jak rozumiem Wasze wypowiedzi, to ogolnie znane problemy z af w tej serii to "teoria spiskowa"."
Nie. Wyraźnie zaznaczyłem, że piszę o swoich doświadczeniach z jednym body. Nie wykluczam, że ktoś ma inne doświadczenia. Zauważ, że od czasów 5100 seria 5XXX wzbogaciła się o chyba 3 modele. Nadużyciem jest twierdzenie, że nic się nie zmieniło w kwestii AF.

"Majac d5100 i sigme działająca bez problemow, po co było zmieniać ? "
Dobre pytanie. Jak to mawiają lepsze jest wrogiem dobrego. Inna ergonomia? Zaczęło mi brakować guziczków? Lepszy AutoFocus ( 51 punktów )? Może czysty snobizm?
7100 to dobry aparat, ale jakoś nie zagościł u mnie na długo ( ledwie półtora roku ), 5100 używałem znacznie dłużej. Pomiędzy zdjęciami z jednego i drugiego nie ma przepaści jakościowej. Sam się czasem zastanawiałem czy był to dobry krok... Wbrew pozorom bieganie w upale z 5100 w łapie i dzieciakiem na plecach przez cały dzień jest dużo bardziej komfortowe niż z 7100. Niby w katalogu nieduża różnica, ale w praktyce bardzo znacząca...

d90
19-01-2016, 12:12
D5100 to bardzo super udane body.
Dodając mikrokalibracje, nic wiecej nie potrzeba. Wszystko inne mozna zrobic juz samemu.
Niestety cała seria kalibracji nie posiada...
Szkoda. Ale to juz księgowi decydują chyba.

Archibald6803
19-01-2016, 12:51
D5100 to bardzo super udane body.
Dodając mikrokalibracje, nic wiecej nie potrzeba. ...............

Jestem identycznego zdania ; używam na co dzień kilku pro i semipro body, ale jak gdziekolwiek lecę samolotem to bez żalu zostawiam je w domu. Biorę od córki d5100.

A z brakiem mikrokalibracji można sobie bardzo łatwo poradzić : np. można kupować szkła Sigmy (nowe bądź używane ale będące jeszcze na gwarancji) i od razu po zakupie korzystać z darmowej kalibracji tych szkieł do body oferowanej przez serwis Sigmy.

Andrzej1974
19-01-2016, 13:40
Niby tak Archi ale nie każdy trawi obiektywy S... i nie każdy chce się bawić w takie wysyłki. A niestety sporo szkiełek S... (osobiście tego doświadczyłem z 17-50 i 18-35) tego wymaga. Szczegolnie z body D5100. Z Nikkorami wygląda to znaaacznie lepiej... ;-)

cz4rnuch
19-01-2016, 15:55
...A jest przeciez nawet sony a6000.
Tania jasna 50mm i tanie 35mm. Większość osob i tak nie kupi nic wiecej... No ale w czym te stałki są lepsze od nikonowych odpowiedników które i tak kosztują prawie dwa razy mniej niż te sonacze?

...Jest możliwość zapięcia - UWAGA - każdego szkła... Nie da się ukryć. Wątek o nexach aż pęka w szwach od sampli z różniastych cudeniek. No ale skoro sam napisałeś, że większość i tak tego nie kupi więc ogólnie rzecz biorąc jakie to ma znaczenie :)

...I zawsze, zawsze aparat (bezlusterkowiec) pozbawiony bedzie jakichkolwiek problemow z af... Musisz jednak jeszcze doczytać. Domyślam się, że chodzi raczej nie o wszystkie problemy a o jeden dotyczący BF/FF. Problemy są z AF-C, pracą w ciemnicy itd. Jedne bezlustra radzą sobie z tym względnie dobrze inne trochę gorzej. Nawet a6000 w ulotkach opisywany jako AFowy ideał ma tu sporo do nadrobienia, wystarczy poczytać opinie posiadaczy którzy siedzą w NEXach trochę dłużej od Ciebie i musieli się zmierzyć z nieco bardziej wymagającymi dla AFu warunkami.

...Po co sie pchać w serie d5xxx gdy cena taka niemal sama, a użytkowo (af) ... no nie ma porównania. Matryca tez bardzo porównywalna. Wizjer jest. Lampa jest... Słaba bateria też jest, mniej wygodny chwyt też jest, poruszyliśmy temat szkieł więc dodam, że mniejszy wybór szklarni systemowej też jest a ta która jest niestety dupy nie urywa, lampa jest i przyznam, że nie śledziłem tematu ale chyba czegoś co by się równało z CLSem jednak nie ma, wizjer jest ale to nie to samo co optyczny (dla jednych to zaleta dla innych nie). Brzmi to jak antyreklama dla evilów, ale tak nie jest. Dla mnie bezlustra to przyszłość i bardzo im kibicuję ale w tej chwili jest trochę im brakuje do absolutu i trzeba mieć tego świadomość.

...Po co sie pchać w problemy na przyszłość ?... Zobaczymy co będzie i oby się nie okazało, że Sony widząc wzrost sprzedaży A7em nie oleje aps-c ciepłym moczem. Już raz obiecywali złote góry dla tych co wchodzili w bagnet A. Terez wiele osób się zastanawia kiedy ostatecznie zaprzestaną robić cokolwiek pod ten bagnet.

...Ale jak rozumiem Wasze wypowiedzi, to ogolnie znane problemy z af w tej serii to "teoria spiskowa".
Ludzie po prostu sie mylą...bo Wy nie mieliście problemow... Można też na to spojrzeć z innej strony. Ty masz absolutną rację bo miałeś problem więc Ci co go nie mieli tylko sobie teoretyzują. Nie bronię akurat tego multicama bo sam miałem ten sam i osobiście uważam, że to żadne cudo ale na krzyżowym źle nie było, nawet z kundelkami i jasnymi szkłami (a nawet z jasnymi kundelkami :))

Archibald6803
19-01-2016, 18:21
Niby tak Archi ale nie każdy trawi obiektywy S... i nie każdy chce się bawić w takie wysyłki. A niestety sporo szkiełek S... (osobiście tego doświadczyłem z 17-50 i 18-35) tego wymaga. Szczegolnie z body D5100. Z Nikkorami wygląda to znaaacznie lepiej... ;-)

Obecnych obiektywów Sigmy czy Tamrona, czy Tokiny nie trawią tylko ci amatorzy fotografii , którzy mają mocno skostniałe poglądy ( i to nie tylko fotograficzne ). Dzisiejsze wypusty firm trzecich są pod względem optycznym (delikatnie mówiąc) nie gorsze od oryginałów, a kosztują nierzadko połowę ceny.

EDIT: Jeszcze odnośnie kalibracji szkła pod body;
na dobrą sprawę każdy jasny obiektyw (od f2,8 w dół) takowej serwisowej kalibracji wymaga jeżeli planujemy podpinać go pod body, które nie zostało wyposażone w mikrokalibrację; nie ważne czy będzie to Nikkor czy Sigma czy Tokina.
A pierwsze słyszę, że serwis Nikona sobie z tym radzi łatwo, szybko, przyjemnie i bezproblemowo...... jak to można wywnioskować z Twojej wypowiedzi. Lepiej nie wypowiadać się w takim tonie, bo jeszcze ktoś niezorientowany to przeczyta i uwierzy, a zetknąwszy się z rzeczywistością może dostać palpitacji serca ......
W razie potrzeby, po stokroć lepiej mieć kontakt z serwisem Sigmy ( bo przynajmniej mówią w tym samym języku ;-) ) niż z polskim serwisem Nikona, z którym ciężko się porozumieć, o dogadaniu, nie mówiąc....... I nie jest to jedynie moje zdanie ........

Andrzej1974
19-01-2016, 20:17
Archi, niech każdy kupuje to, na co ma ochotę i przede wszystkim kasę. A to, że obiektywy np Sigmy kosztują połowę tego co Nikona to też o czymś świadczy...

Na tym forum znajdziesz masę komentarzy pozytywnych i negatywnych, zarówno nt obiektywów S jak i N. Ot choćby S17-50 vs N17-55 czy S85/1.4 vs N85/1.4. Jeden powie, że nie będzie przepłacał za Nikkora skoro za pół ceny ma prawie (?) to samo na obrazku z Sigmy. Inny będzie odmiennego zdania i woli dopłacić grubą kas aby mieć "to coś". Te słowa potwierdza wiele wojen czy wojenek prowadzonych na tym i nie tylko forum. Wystarczy zajrzeć do archiwum. Myślę, że ten, co ma kasę nie będzie szedł na kompromisy. W przeciwieństwie do pozostałych...

patefonik
19-01-2016, 21:20
Trochę panowie spłacie temat. Są przykłady gdy kundelki kosztują drożej jak firmowy N. Choćby 35 nad którymi łamie sobie teraz głowę. N 35 2kzł S 35 3,2kzł (ok Ta jest 1.4) i tamron 35 3kzł. Tu już nie mówimy o oszczędnościach...

Edyta spłacać miało być nie spłacie,ale android wie lepiej....

d90
19-01-2016, 22:23
@cz4rnuch
Pisałem o problemach z af. Ogolnie.
O szybkości, celności, bf i ff.
Mam tez Olka. Ani razu przez dwa lata (wlasnie mu minęły) nie miał problemow na kicie z af. 17/2.8 tez nie miał nigdy.
Szybkość ? Mam porownanie do d700.
I nie ma co narzekać.
To co moze traci, to tez zyskuje majac Uchylny ekranik. Dotykasz - masz fote.
Natychmiast.

A ceny stałek z af choćby w sony...sa moze większe troche. Tylko po co początkującemu tańsze szkło, gdy nie trafi, albo af nie da rady po ciemku lub sie zgubi ?
Mieć dla "miecia" ? Wkraczamy tym samym w onanizm sprzętowy. A to juz nie focenie, a sama "technika".

Jesli dla lansu lustro, to prosze bardzo. Do tego jakies 18-200, calosc na szyje wieszamy - i do przodu.
:)

@patefonik
Kundelki ostatnio dają czadu.
Zawsze nimi gardziłem, ale jakość wzrósła tak znacznie, ze to juz sa fajne szkielka.
Czasem moze i warto dopłacić ?

cz4rnuch
19-01-2016, 23:10
Ja tego nie pisałem by Cię do czegokolwiek przekonywać tylko po to by przedstawić własne zdanie. Tak się składa, że rok temu byłem bliski dokupienia a6000 lub całkowitej zmiany systemu bo chcę mieć lekki sprzęt. Przeanalizowałem to sobie na chłodno i głównie ze względu na szklarnię na razie odpuściłem bo jedyny obiektyw jaki mi się tam podoba i jest w rozsądnej cenie to 28/2. Reszta albo przeciętna, albo droga, albo wielka, albo droga i przeciętna i wielka :)