PDA

Zobacz pełną wersję : Pomysł na osłonę przeciwsłoneczną do Coolpix P900

Kevak
15-01-2016, 13:05
Mając dosyć ganiania po lasach i trzęsawiskach z dużymi obiektywami do lustrzanki postanowiłem z całym rozmysłem postawić na Nikon Coolpix P900. Uznałem, że brak RAW-u i ograniczenia małej matrycy nie są tak ważne, gdy się pomyśli o swobodzie i komforcie pracy w terenie. Wiemy wszyscy, że ten aparat nie jest wyposażany fabrycznie w osłonę przeciwsłoneczną. Rodzi to uzasadnioną obawę o ryzyko uszkodzenia obiektywu, którego duża soczewka dochodzi prawie do brzegu obiektywu 67 mm. Rozwiązałem to w typowo słowiański sposób. Otóż zakupiłem filtr uv 67 mm, potem przejściówkę (adapter) 67 na 82 mm, oslonę przeciwsłoneczną 82 mm tulipan ( krótką) i dekielek 82 mm z sznurkiem.
Po zmontowaniu całość działa i w moim przypadku nawet na ogniskowej 24 mm brak efektu winiety. Oczywiście trzeba pamiętać, że osłona musi być maksymalnie skrócona, wycięta z krótszych boków i narożników.
Rezultat na zdjęciach
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c21444ac8f149032
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3ecb8effe9f5c4be
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ed181418c0b5b06c
Poddaję Koleżeństwu to pod rozwagę.
Pozdrawiam.

amirez
15-01-2016, 14:05
Ciekawe, a co najważniejsze skuteczne. Ot, MacGyver na forum się nam trafił ;)

Ark
15-01-2016, 15:25
Kevak, a tak z innej beczki... Powiedz proszę, jak oceniasz P900 pod kontem fotoprzyrody. AF-S daje radę?

Kevak
16-01-2016, 23:45
Żeby być uczciwym muszę przeprowadzić bardziej pogłebione studia:D. Kupiłem sobie ten aparat pod choinkę, a dotychczasowa pogoda z mizerny światłem nie daje podstaw do obiektywnych sądów. Na razie nie narzekam, ale to zbyt mało. Postaram się napisać dużo o tym aparacie pod koniec stycznia, a może w środku lutego. Na szczęście mieszkam na skraju rezerwatu więc nie będzie problemu z aktorami. :p

destro_thai
17-01-2016, 14:28
Sam zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu i przyznam, że z niecierpliwością będę oczekiwał Twojej relacji z użytkowania ;)

Ark
17-01-2016, 19:37
...Postaram się napisać dużo o tym aparacie pod koniec stycznia, a może w środku lutego. Na szczęście mieszkam na skraju rezerwatu więc nie będzie problemu z aktorami. :p
Zatem, czekam na Twoje spostrzeżenia ?

AdamDabrowski
21-01-2016, 22:47
Witajcie Przyjaciele.
Mam aparat od maja ubiegłego roku i zaniedbałem moje lustra. Cały czas jak wychodzę na spacer, to tylko biorę tego nikona.
Robiłem niemal wszystko co wpadło w oko i jestem pod wrażeniem jego możliwości. Zawsze nosiłem trzy obiektywy i po prostu miałem dość.
W dobrym świetle to jest cudo, do plenerów, pocztówki takie że ludziska jęczą, w pochmurny dzień też jest doskonale ale trzeba kombinować z programami.
Zdjęcia we wnętrzach typu kościoły to albo statyw albo program muzealny. W związku z zakazem używania flesza lub statywu w niektórych miejscach używam statywu "linkowego" .
Nikt nawet nie zauważył co robię. Przepis.. linka nylonowa typu sznurowadło przywiązana do śrubki mocującej od szybko - złączki podpiętej do aparatu (każdego). Nadeptuję na linkę, naciągam i mam statyw lepszy od monopodu. Zdjęcia żylety. Jak coś się rusza żwawo to kłopot, AF nie nadąża, na większe dystanse jest dobrze. Architektura i detale z niej wyciągnięte cudo. Ostro jak diabli, czasem za dobrze Aparat jest "wścibski". Zdjęcia uliczne z odległości robię, to nikomu nie przeszkadza. Szerokim kątem nie zawsze jest to co chcę i problem z ostrością bo ten model lubi 1/30 sekundy ustawić jako domyślny. Aparat jest milczący, robi bez dźwięków fotki, nie przeszkadza na koncertach i wszędzie gdzie panuje cisza, mam wygaszone dźwięki. Generalnie rożni się od lustra rozmiarem matrycy i brakiem RAW reszta jak w każdym dobrym aparacie. I ten teleobiektyw!
Zrobiłem zaćmienie księżyca (statyw) i nie mam kompleksów. To co pokazywano w mediach nie było lepsze. Na koniec coś co lubię, makro. Tu aparat pokazuje swoją siłę, jak przystało na kompakt makro jest rewelacyjne. Przestałem kombinować z obiektywami w lustrzankach, mam makro i już.
Same JPG nie sa problemem, praktycznie w każdym programie można dokonać korekty. Prawie nigdy nie robiłem RAW bo nie miałem takiej potrzeby, złe zwyczajnie wyrzucam.
Zdjęcia są dla mnie frajdą i to wszystko.
Przepraszam... Nie podpinam przykładów fotek z prostej przyczyny, nie umieszczam zdjęć w sieci, może jeszcze do tego nie dojrzałem? :wink:
Jakoś tak nie mogę zdecydować się gdzie.:sad:
Pozdrawiam serdecznie
ps.
Dzięki za pomysł Kewak:-D
Tulipana dokupię, przyda się bo miałem często bliki.
A jeszcze dodam że polar sprawdza się rewelacyjnie, bez tulipana;)

Kevak
21-01-2016, 23:22
Jak juz mówimy o praktyce uzytkowania tego aparatu, którą to mam zamiar opisac za kilkanaście dni, to ewentualny użytkownik musi pamiętać, że oprócz osłony przeciwsłonecznej ( którą trzeba skombinować samemu wg przepisu zamieszczonego w sąsiednim wątku) koniecznie należy dokupić szeroki pasek neoprenowy na szyję (fabryczny urywa makówkę) i kilka akumulatorów zapasowych. Ja dokupiłem także ładowarkę turystyczną do akumulatorów, ładowaną z gniazdka - 230V oraz z gniazda zapalniczki samochodowej. Tyle na razie.
Pozdrowienia.

nikinikoś
25-02-2016, 23:26
powiedz proszę gdzie kupiłeś ten zestaw a szczególnie pierścień gdyż kupę czasu straciłem szukając takiego rozmiaru i bryndza

tereza
26-02-2016, 20:07
Ja kupiłam na allegro za 20 zet http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-67-82-67mm-82mm-i5817874260.html
*niestety - już wysprzedane

Jenth23
07-06-2016, 13:31
Tez niedawno kupiłam P900 i zaczynam rozglądać się za osłoną

89karolina
30-10-2016, 22:07
Gdzie można zakupić filtr UV do Nikona P900?? i jaki najlepiej wybrać??

abiele
29-01-2017, 19:59
Jak juz mówimy o praktyce uzytkowania tego aparatu, którą to mam zamiar opisac za kilkanaście dni, to ewentualny użytkownik musi pamiętać, że oprócz osłony przeciwsłonecznej ( którą trzeba skombinować samemu wg przepisu zamieszczonego w sąsiednim wątku) koniecznie należy dokupić szeroki pasek neoprenowy na szyję (fabryczny urywa makówkę) i kilka akumulatorów zapasowych. Ja dokupiłem także ładowarkę turystyczną do akumulatorów, ładowaną z gniazdka - 230V oraz z gniazda zapalniczki samochodowej. Tyle na razie.
Pozdrowienia.

Czy możemy poprosić o Twoje opinie na temat P900?
Sam zastanawiam się nad kupnem tego sprzętu (zamiast inwestowania w tele Sigma/Tamron 150-600).

sprocket
31-01-2017, 05:23
Sprawdz czy mozna go kupic, wydaje mi sie ze juz wysprzedany :) ja szukalem od swiat i nie ma, zreszta chyba juz niedlugo pokaza cos swiezego.

sl011
31-01-2017, 14:30
Sprawdz czy mozna go kupic, wydaje mi sie ze juz wysprzedany :) ja szukalem od swiat i nie ma
Dziwne, w niektórych sklepach piszą, że jest "do odbioru za godzinę".

abiele
31-01-2017, 21:47
tak, są jeszcze do kupienia. Oryginalnie zapakowane, nie z wystawy.

wojciech998
24-02-2017, 16:30
Witam mam pytanie odnoście osłony słonecznej do Nikona p900 jestem laikiem w fotografii .. na Allegro znalazłem osłonę tulipan na 67 mm . Mam pytanie czy ona pasuje do Nikona P900 bo powyżej jest opisany sposób z redukcjami ABY OSIĄGNĄĆ taki sam efekt plus filtr polaryzacyjny który juz zakupiłem http://allegro.pl/oslona-przeciwsloneczna-tulipan-na-67mm-import-wwa-i4783068713.html będzie to pasować ? Dzięki i pozdrawiam wszystkich :) Link w zadnym wypadku nie jest reklamą ... dodany poglądowo :)

nsMiro
02-03-2017, 20:14
Witam mam Nikona b700 i kupiłem dokładnie tą samą osłonę tylko 52mm bo taka jest średnica obiektywu i niestety przy maksymalnym oddaleniu występuje winietowanie.

wojciech998
07-03-2017, 22:57
Dzięki za informację też kupiłem ... stwierdziłem że nie majątek jednak przy maksymalnym oddaleniu obiektywu występuje efekt winiety ... Nie polecam

MarcinL
27-03-2017, 13:07
Dzięki za informację też kupiłem ... stwierdziłem że nie majątek jednak przy maksymalnym oddaleniu obiektywu występuje efekt winiety ... Nie polecam

A kolega przeczytał pierwszy post.?? Nie przez przypadek jest tam przejściówka na 82mm i takiego rozmiaru Tulipan.

dziennikarz
06-04-2017, 08:19
Niestety osłona podana w linku (ale na 82mm z redukcją) mimo wszystko jest widoczna przy ogniskowej poniżej 35mm :( Ma ktoś sprawdzone rozwiązanie czyli osłonę o wymiarach niewidocznych po nakręceniu na redukcję?

Marta2art
08-05-2017, 14:47
Kevak mógłbyś mi pomóc i doradzić mianowicie do P90. Czy w ten sam sposób można dokupić osłonę przeciwsłoneczna i tulipana?
Napisz do mnie [email protected]

gruniu
19-02-2018, 14:24
Co to jest makowka?
Obecnie uzywam doloczonego paska, ale jak ma cos sie urwac, to chcialbym wiedziec co.

dziennikarz
19-02-2018, 16:08
gruniu w mowie potocznej makówka jest synonimem głowy. :) I o to chodziło.

gruniu
19-02-2018, 17:47
Dobre. :)
Tu mam dobry przykład:

http://s.aliexpress.com/VbaMJzyi?fromSns=Copy

dziennikarz
19-02-2018, 19:17
za taką cenę można spróbować, ale ja tam jakoś nie narzekam na oryginalny pasek.

raziel79
10-03-2018, 10:13
A ja mam zapytanie z innej beczki. Czy nakręcenie filtra UV nie pogarsza u Was stabilizacji obrazu? U mnie aparat zaczyna głupieć przy zdjęciach z ręki.

dziennikarz
12-03-2018, 07:00
A ja mam zapytanie z innej beczki. Czy nakręcenie filtra UV nie pogarsza u Was stabilizacji obrazu? U mnie aparat zaczyna głupieć przy zdjęciach z ręki.

Nic nie zauważyłem. Możesz raziel79 zdefiniować co masz na myśli przez "zaczyna głupieć" ?