Zobacz pełną wersję : Pomysł na osłonę przeciwsłoneczną do Coolpix P900
Mając dosyć ganiania po lasach i trzęsawiskach z dużymi obiektywami do lustrzanki postanowiłem z całym rozmysłem postawić na Nikon Coolpix P900. Uznałem, że brak RAW-u i ograniczenia małej matrycy nie są tak ważne, gdy się pomyśli o swobodzie i komforcie pracy w terenie. Wiemy wszyscy, że ten aparat nie jest wyposażany fabrycznie w osłonę przeciwsłoneczną. Rodzi to uzasadnioną obawę o ryzyko uszkodzenia obiektywu, którego duża soczewka dochodzi prawie do brzegu obiektywu 67 mm. Rozwiązałem to w typowo słowiański sposób. Otóż zakupiłem filtr uv 67 mm, potem przejściówkę (adapter) 67 na 82 mm, oslonę przeciwsłoneczną 82 mm tulipan ( krótką) i dekielek 82 mm z sznurkiem.
Po zmontowaniu całość działa i w moim przypadku nawet na ogniskowej 24 mm brak efektu winiety. Oczywiście trzeba pamiętać, że osłona musi być maksymalnie skrócona, wycięta z krótszych boków i narożników.
Rezultat na zdjęciach
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c21444ac8f149032
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3ecb8effe9f5c4be
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ed181418c0b5b06c
Poddaję Koleżeństwu to pod rozwagę.
Pozdrawiam.
Ciekawe, a co najważniejsze skuteczne. Ot, MacGyver na forum się nam trafił ;)
Kevak, a tak z innej beczki... Powiedz proszę, jak oceniasz P900 pod kontem fotoprzyrody. AF-S daje radę?
Żeby być uczciwym muszę przeprowadzić bardziej pogłebione studia:D. Kupiłem sobie ten aparat pod choinkę, a dotychczasowa pogoda z mizerny światłem nie daje podstaw do obiektywnych sądów. Na razie nie narzekam, ale to zbyt mało. Postaram się napisać dużo o tym aparacie pod koniec stycznia, a może w środku lutego. Na szczęście mieszkam na skraju rezerwatu więc nie będzie problemu z aktorami. :p
destro_thai
17-01-2016, 14:28
Sam zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu i przyznam, że z niecierpliwością będę oczekiwał Twojej relacji z użytkowania ;)
...Postaram się napisać dużo o tym aparacie pod koniec stycznia, a może w środku lutego. Na szczęście mieszkam na skraju rezerwatu więc nie będzie problemu z aktorami. :p
Zatem, czekam na Twoje spostrzeżenia ?
AdamDabrowski
21-01-2016, 22:47
Witajcie Przyjaciele.
Mam aparat od maja ubiegłego roku i zaniedbałem moje lustra. Cały czas jak wychodzę na spacer, to tylko biorę tego nikona.
Robiłem niemal wszystko co wpadło w oko i jestem pod wrażeniem jego możliwości. Zawsze nosiłem trzy obiektywy i po prostu miałem dość.
W dobrym świetle to jest cudo, do plenerów, pocztówki takie że ludziska jęczą, w pochmurny dzień też jest doskonale ale trzeba kombinować z programami.
Zdjęcia we wnętrzach typu kościoły to albo statyw albo program muzealny. W związku z zakazem używania flesza lub statywu w niektórych miejscach używam statywu "linkowego" .
Nikt nawet nie zauważył co robię. Przepis.. linka nylonowa typu sznurowadło przywiązana do śrubki mocującej od szybko - złączki podpiętej do aparatu (każdego). Nadeptuję na linkę, naciągam i mam statyw lepszy od monopodu. Zdjęcia żylety. Jak coś się rusza żwawo to kłopot, AF nie nadąża, na większe dystanse jest dobrze. Architektura i detale z niej wyciągnięte cudo. Ostro jak diabli, czasem za dobrze Aparat jest "wścibski". Zdjęcia uliczne z odległości robię, to nikomu nie przeszkadza. Szerokim kątem nie zawsze jest to co chcę i problem z ostrością bo ten model lubi 1/30 sekundy ustawić jako domyślny. Aparat jest milczący, robi bez dźwięków fotki, nie przeszkadza na koncertach i wszędzie gdzie panuje cisza, mam wygaszone dźwięki. Generalnie rożni się od lustra rozmiarem matrycy i brakiem RAW reszta jak w każdym dobrym aparacie. I ten teleobiektyw!
Zrobiłem zaćmienie księżyca (statyw) i nie mam kompleksów. To co pokazywano w mediach nie było lepsze. Na koniec coś co lubię, makro. Tu aparat pokazuje swoją siłę, jak przystało na kompakt makro jest rewelacyjne. Przestałem kombinować z obiektywami w lustrzankach, mam makro i już.
Same JPG nie sa problemem, praktycznie w każdym programie można dokonać korekty. Prawie nigdy nie robiłem RAW bo nie miałem takiej potrzeby, złe zwyczajnie wyrzucam.
Zdjęcia są dla mnie frajdą i to wszystko.
Przepraszam... Nie podpinam przykładów fotek z prostej przyczyny, nie umieszczam zdjęć w sieci, może jeszcze do tego nie dojrzałem? :wink:
Jakoś tak nie mogę zdecydować się gdzie.:sad:
Pozdrawiam serdecznie
ps.
Dzięki za pomysł Kewak:-D
Tulipana dokupię, przyda się bo miałem często bliki.
A jeszcze dodam że polar sprawdza się rewelacyjnie, bez tulipana;)
Jak juz mówimy o praktyce uzytkowania tego aparatu, którą to mam zamiar opisac za kilkanaście dni, to ewentualny użytkownik musi pamiętać, że oprócz osłony przeciwsłonecznej ( którą trzeba skombinować samemu wg przepisu zamieszczonego w sąsiednim wątku) koniecznie należy dokupić szeroki pasek neoprenowy na szyję (fabryczny urywa makówkę) i kilka akumulatorów zapasowych. Ja dokupiłem także ładowarkę turystyczną do akumulatorów, ładowaną z gniazdka - 230V oraz z gniazda zapalniczki samochodowej. Tyle na razie.
Pozdrowienia.
nikinikoś
25-02-2016, 23:26
powiedz proszę gdzie kupiłeś ten zestaw a szczególnie pierścień gdyż kupę czasu straciłem szukając takiego rozmiaru i bryndza
Ja kupiłam na allegro za 20 zet http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-67-82-67mm-82mm-i5817874260.html
*niestety - już wysprzedane
Tez niedawno kupiłam P900 i zaczynam rozglądać się za osłoną
89karolina
30-10-2016, 22:07
Gdzie można zakupić filtr UV do Nikona P900?? i jaki najlepiej wybrać??
Jak juz mówimy o praktyce uzytkowania tego aparatu, którą to mam zamiar opisac za kilkanaście dni, to ewentualny użytkownik musi pamiętać, że oprócz osłony przeciwsłonecznej ( którą trzeba skombinować samemu wg przepisu zamieszczonego w sąsiednim wątku) koniecznie należy dokupić szeroki pasek neoprenowy na szyję (fabryczny urywa makówkę) i kilka akumulatorów zapasowych. Ja dokupiłem także ładowarkę turystyczną do akumulatorów, ładowaną z gniazdka - 230V oraz z gniazda zapalniczki samochodowej. Tyle na razie.
Pozdrowienia.
Czy możemy poprosić o Twoje opinie na temat P900?
Sam zastanawiam się nad kupnem tego sprzętu (zamiast inwestowania w tele Sigma/Tamron 150-600).
sprocket
31-01-2017, 05:23
Sprawdz czy mozna go kupic, wydaje mi sie ze juz wysprzedany :) ja szukalem od swiat i nie ma, zreszta chyba juz niedlugo pokaza cos swiezego.
Sprawdz czy mozna go kupic, wydaje mi sie ze juz wysprzedany :) ja szukalem od swiat i nie ma
Dziwne, w niektórych sklepach piszą, że jest "do odbioru za godzinę".
tak, są jeszcze do kupienia. Oryginalnie zapakowane, nie z wystawy.
wojciech998
24-02-2017, 16:30
Witam mam pytanie odnoście osłony słonecznej do Nikona p900 jestem laikiem w fotografii .. na Allegro znalazłem osłonę tulipan na 67 mm . Mam pytanie czy ona pasuje do Nikona P900 bo powyżej jest opisany sposób z redukcjami ABY OSIĄGNĄĆ taki sam efekt plus filtr polaryzacyjny który juz zakupiłem http://allegro.pl/oslona-przeciwsloneczna-tulipan-na-67mm-import-wwa-i4783068713.html będzie to pasować ? Dzięki i pozdrawiam wszystkich :) Link w zadnym wypadku nie jest reklamą ... dodany poglądowo :)
Witam mam Nikona b700 i kupiłem dokładnie tą samą osłonę tylko 52mm bo taka jest średnica obiektywu i niestety przy maksymalnym oddaleniu występuje winietowanie.
wojciech998
07-03-2017, 22:57
Dzięki za informację też kupiłem ... stwierdziłem że nie majątek jednak przy maksymalnym oddaleniu obiektywu występuje efekt winiety ... Nie polecam
Dzięki za informację też kupiłem ... stwierdziłem że nie majątek jednak przy maksymalnym oddaleniu obiektywu występuje efekt winiety ... Nie polecam
A kolega przeczytał pierwszy post.?? Nie przez przypadek jest tam przejściówka na 82mm i takiego rozmiaru Tulipan.
dziennikarz
06-04-2017, 08:19
Niestety osłona podana w linku (ale na 82mm z redukcją) mimo wszystko jest widoczna przy ogniskowej poniżej 35mm :( Ma ktoś sprawdzone rozwiązanie czyli osłonę o wymiarach niewidocznych po nakręceniu na redukcję?
Marta2art
08-05-2017, 14:47
Kevak mógłbyś mi pomóc i doradzić mianowicie do P90. Czy w ten sam sposób można dokupić osłonę przeciwsłoneczna i tulipana?
Napisz do mnie
[email protected]
Co to jest makowka?
Obecnie uzywam doloczonego paska, ale jak ma cos sie urwac, to chcialbym wiedziec co.
dziennikarz
19-02-2018, 16:08
gruniu w mowie potocznej makówka jest synonimem głowy. :) I o to chodziło.
Dobre. :)
Tu mam dobry przykład:
http://s.aliexpress.com/VbaMJzyi?fromSns=Copy
dziennikarz
19-02-2018, 19:17
za taką cenę można spróbować, ale ja tam jakoś nie narzekam na oryginalny pasek.
raziel79
10-03-2018, 10:13
A ja mam zapytanie z innej beczki. Czy nakręcenie filtra UV nie pogarsza u Was stabilizacji obrazu? U mnie aparat zaczyna głupieć przy zdjęciach z ręki.
dziennikarz
12-03-2018, 07:00
A ja mam zapytanie z innej beczki. Czy nakręcenie filtra UV nie pogarsza u Was stabilizacji obrazu? U mnie aparat zaczyna głupieć przy zdjęciach z ręki.
Nic nie zauważyłem. Możesz raziel79 zdefiniować co masz na myśli przez "zaczyna głupieć" ?