Zobacz pełną wersję : Tamaron 60/2, Tamron 90/2.8 czy Nikkor 60/2.8
Witam,
Rozglądam się za jakąś używką do macro/portretów. Aktualnie mam Nikkora 50/1.8D. Trochę zgłupiałem i nie wiem już, które szkiełko będzie lepsze z wyżej wymienionych.
Pomożecie w wyborze ?
Tamron 90/2.8 widziałem, że jest w wersji z VC i bez VC. Która lepsza z tych dwóch ?
Budżet do 1000-1100 pln
wyrwiflak
14-01-2016, 11:01
Wersji VC nie kupisz w tym budżecie więc różnice w optyce są pomijalne ;) 60/2 jest rewelacyjny ale rozrzut jakościowy jest większy niż w przypadku 90/2,8 i trzeba sprawdzać dokładnie czy nie mydli na pełnej dziurze. Jeśli byłbyś zainteresowany pierwszą wersją AF 90/2,8 daj znać bo będę swoją sztukę za jakiś czas sprzedawać.
Wersji VC nie kupisz w tym budżecie więc różnice w optyce są pomijalne ;) 60/2 jest rewelacyjny ale rozrzut jakościowy jest większy niż w przypadku 90/2,8 i trzeba sprawdzać dokładnie czy nie mydli na pełnej dziurze. Jeśli byłbyś zainteresowany pierwszą wersją AF 90/2,8 daj znać bo będę swoją sztukę za jakiś czas sprzedawać.
A ile było tych wersji 90/2.8 ? :) Właśnie się waham między 60/2, a 90/2.8 i wydaje mi się że 90 będzie za ciasna dla mnie do portretów. Kiedy zamierzasz się tego pozbywać ?
madebyzosiek
14-01-2016, 11:34
Jestem właśnie po sprzedaży Nikkora 60 micro, genialny obiektyw, super ostrość, ale ponieważ posiadam 50 1.8, to leżał w torbie. Ty masz też 50, ja brałbym na Twoim miejscu T 90 ze stabilizacją :-)
wyrwiflak
14-01-2016, 11:41
Może też sprzedać 50/1,8D po zakupie Tamrona 60/2 - to jest taki obiektyw który spokojnie może zastąpić 50tkę będą jednocześnie pełnoprawnym macro. Ja się nie zamierzam "pozbywać" 90tki - jedynie z największym smutkiem ją odsprzedać ;) Wersji 90tki były przynajmniej 3 - starsza 90/2,8 (bez silniczka), nowsza 90/2,8 Di (chyba w wariantach z i bez silniczka) oraz najnowsza 90/2,8 Di VC która ma zupełnie inny układ optyczny (poprzednie bez stabilizacji mają tą samą optykę).
Chyba jednak zdecyduję się na Tamrona 60/2. Kombinuję żeby sprzedać lub oddać w rozliczeniu 50. Ale raczej będę musiał ją po prostu sprzedać bo widzę fajną ofertę na T60/2 :)
Dzięki za pomoc.
cz4rnuch
14-01-2016, 13:53
Jeśli zamierzasz sprzedać 50kę to moim zdaniem dobrze kombinujesz. Tamron 60/2 to świetny obiektyw. Ilekroć ktoś wspomina o nim na forum wpadam w nostalgiczny nastrój. A bywa, że i łezka się w oku zakręci. Nawet nie wstydzę się o tym pisać taki dobry to był kompan w podróży, na łączkę i z panną pod rączkę. Polecam. Miej jednak świadomość, że AF w tym modelu to nie mistrzostwo świata. Raczej pierwsza (czyli druga) liga i to tak jakoś środek tabeli.
Miej jednak świadomość, że AF w tym modelu to nie mistrzostwo świata. Raczej pierwsza (czyli druga) liga i to tak jakoś środek tabeli.
OK. Wezmę to pod uwagę. Czyli z AF jest gorzej niż w 50mm nikkora ? Widzę, że fotki zacne tym wychodzą. Napaliłem się już i szybko chcę go zdobyć :)
madebyzosiek
14-01-2016, 15:15
W nim nie ma ultradźwiękowego af, ale nie wiem, czy w porównaniu z 50 D będzie duża różnica prędkości... Wydaje mi się, że nie poczujesz tego.
wyrwiflak
14-01-2016, 15:20
On nie ma limitera więc trzeba nauczyć się nim posługiwać - bo jak dasz mu wpaść na pomysł przelecenia całego zakresu to będzie wyraźnie wolniej. Za to optycznie od f2,0 bajka - pod warunkiem dobrania egzemplarza.
Miałem Tamrona 60 f2. Do makro niczego mi nie brakowało.
Natomiast do niczego innego się nie nadaje. Ma bardzo wolny AF (najwolniejszy jaki kiedykolwiek miałem) i niestety bardzo niecelny co przy pełnej dziurze daje się we znaki. Jak trafił - super ale pudłował bardzo często.
helopawelo
15-01-2016, 00:42
Mialem kiedyś tamrona 90/2.8 wersje bez VR. Glownie do potretu. Jeśli chodzi o jakość obrazu, kolory i bokeh to dla mnie to było cudo :) idealnie pracował na d90 a jeszcze lepiej na d700. Oczywiście af srubokret. Jedyny minus to szybkość tego AF. Generalnie żałuje że go sprzedalem, byłby idealny do makro jako manual na bezlusterkowcu szczególnie z olympusowom stabilizacją
Wziąłem Tamrona 60/2. Wyrwałem chyba w dobrej cenie bo za 950 pln i ma jeszcze 1.5r gwarancji :)
Pamiętaj że rozszerzona gwarancja Tamrona (5lat) obejmuje tylko osobę która zarejestrowała rozszerzona gwarancję ;)
Pamiętaj że rozszerzona gwarancja Tamrona (5lat) obejmuje tylko osobę która zarejestrowała rozszerzona gwarancję ;)
No to mnie pocieszyłeś :|
dodam 5 groszy na temat T90VC, którego miałem.
W skrócie-drugi raz bym nie kupił.
Po 2 miesiącach wylazła uszczelka (marszczyła się i rozciągała) w miejscu gwintu do aparatu, poza tym łykał pyłki jak szalony.
Na plus szybki i pewny of oraz ładne rozmycie (portret).
cz4rnuch
15-01-2016, 10:40
Pamiętaj że rozszerzona gwarancja Tamrona (5lat) obejmuje tylko osobę która zarejestrowała rozszerzona gwarancję ;) Jestem ciekawy jak to wygląda w praktyce, ale wątpię by trzeba było się legitymować w serwisie. Problem na bank będzie jeśli okaże się, że obiektyw nie dogaduje się z nowym aparatem bo z tego co pamiętam to przy rejestracji trzeba podać numer seryjny aparatu.
Po 2 miesiącach wylazła uszczelka (marszczyła się i rozciągała) w miejscu gwintu do aparatu, poza tym łykał pyłki jak szalony.
Na plus szybki i pewny of oraz ładne rozmycie (portret). Bo Tamrony mają alergię na Ciebie :) Z innymi chyba też miałeś problemy. Ja mam swojego już kupę czasu (no może nie kupę, niecałe dwa lata) i nadal wygląda jak nowy a wcale go nie oszczędzam.
wyrwiflak
15-01-2016, 11:24
Na plus szybki i pewny of oraz ładne rozmycie (portret).
Na bank nie łykał pyłków bardziej niż mój Nikkor 85/1,8D :)
A co do uszczelek - może biorą gumy od tego samego producenta co Nikon do swoich aparatów? ;)
to prawda, nie mam szczęścia do Tamronów z nowych serii, sypały mi się wszystkie:
- 90 jak wyżej
-70-200/2.8 VC silnik af po 3 miesiącach
-150-600 również silnik
Nabyłem owego Tamrona 60/2 i co chwilę coś klikam w domu bo jestem na L4 aktualnie więc nie mogę się ruszyć za próg. Faktem jest, że jestem już trochę ślepy mimo dość młodego wieku (31 lat), ale mam wrażenie, że albo ten obiektyw trzeba trochę (może trochę więcej) przymknąć, aby ostrość była akceptowalna. Albo też łapię ostrość nie w tym miejscu lub daje efekt BF.
Mam czas więc postanowiłem zrobić teścik, sfociłem pudełko po dysku SSD (czarne napisy, białe tło). Mógł by ktoś rzucić okiem czy jego zdaniem jest ok ? Próbowałem robić zdjęcia pod kątem 45^ (tak pi razy drzwi :))
Wrzucam link do zdjęć.
https://drive.google.com/folderview?id=0B50iC_8PS6XtTHNOeVl6ZkVsZk0&usp=sharing
Przy okazji mam pytanko lub dwa.
Lightroom 5 rozpoznał obiektyw jako Tamron 60/2 G005N.
W LR są 3 profile dla tego szkła, wiecie może czym różnią się poszczególne serie ?
i drugie...
Jak ustawić w Lr, aby automatycznie stosował Lens Correction dla szkieł nie Nikonowych ? Aktualnie muszę ręcznie wybrać, że to Tamron, szkiełko sobie już sam dobiera.
Z góry dzięki :)
Masz aparat o najmniejszym pikselu w stajni Nikona więc wymagania do optyki są bardzo duże.
Jak oglądasz piksele w powiększeniu 1:1 na pełnej dziurze to zawsze domknięcie szkła spowoduje wzrost ostrości - zmniejsz zdjęcie do np 12mpix i zobacz wtedy ;)
Jeżeli chodzi o FF i BF to tak jak pisałem wcześniej, to szkło ma słabo celny AF. Czasem trafia idealnie, czasem FF, czasem BF - przy f2 jest to problemem
Właśnie się zastanawiam czy nie pozbyć się jednak tego szkła (myślałem, że będzie lepszy obrazek na nim) i zaopatrzyć się w Nikkora 60/2.8 D. Ewentualnie poczekać jednak i dołożyć do czegoś lepszego. Tylko do czego ?
Chcę mieć makro i portrety w jednym, ale ogniskowe rzędu 100mm są trochę za długie. Z tego względu zdecydowałem się na 60/2, a nie np. 90/2.8 :| Ehh
Nikkor 60/2.8 D był by lepszy ?
Przecież wyraźnie ci pisałem wcześniej że moim zdaniem Tamron 60 się nadaje tylko do makro ze względu na losowy i wolny AF ;) wszystko zależy od tego jak dobrej celności potrzebujesz - może wystarczy że dla pewności zrobisz 3 fotki na AF-C zamiast 1 na AF-S i wybierzesz najlepszą
Nikkor 60d na pełnej dziurze będzie mniej ostry (i ciemniejszy od tamrona). Jeżeli chodzi o celność, to szkła bez silnika (jakim jest ten Nikkor) zazwyczaj są mniej celne od tych z AF-S
wyrwiflak
20-01-2016, 22:11
D7200 ma przecież mikroregulację AF. Jeśli to problem z celnością powinno dać się to skorygować. Jeśli problem jest z samym egzemplarzem (zdarzają się mydlane dlatego trzeba sprawdzać przed zakupem) - pozostaje jedynie sprzedać.
D7200 ma przecież mikroregulację AF. Jeśli to problem z celnością powinno dać się to skorygować. Jeśli problem jest z samym egzemplarzem (zdarzają się mydlane dlatego trzeba sprawdzać przed zakupem) - pozostaje jedynie sprzedać.
Bawiłem się już regulacją AF i nie widzę większej różnicy. Może faktycznie mydlana sztuka, ale weź tu sprawdź jak obiektyw z Wrocławia, a ja z Warszawy :)
cz4rnuch
21-01-2016, 10:41
Przyjrzałem się tym fotkom po podostrzeniu i wydaje mi się, że pierwsze zdjęcie masz delikatnie poruszone. Ponadto by wyeliminować ewentualne błędy AFu i skupić się na rozdzielczości najlepiej ustaw ostrość ręcznie (np przy pomocy lupki w LV) lub za pomocą AF z detekcją kontrastu, oczywiście jeśli tego wcześniej nie zrobiłeś. Nie zaszkodzi też jeżeli skrócisz czasy.
Problemu z brakiem powtarzalnej celności nie wyregulujesz za pomocą mikroregulacji w body.
Mikro regulacja ma sens dla stałego FF lub stałego BF.
Tamron 60 ma duży rozrzut, raz FF, raz BF, raz celnie nawet po możliwie dobrej mikroregulacji
cz4rnuch
21-01-2016, 11:29
U mnie jednak było powtarzalnie z AFem. Za to było dość wolno z tym ustawianiem. Do "portretu" wystarczało ale do akcji zapewne da się znaleźć coś lepszego. Problemy pojawiały się jednak przy gorszym świetle. Wtedy lubił sobie zafoszyć.
[...]zapewne da się znaleźć coś lepszego.
I właśnie o to coś lepszego pytam :) Tamron 90/2.8 jednak czy jeszcze coś innego w tym przedziale cenowym ? Trochę się zawiodłem tą 60/2 :|
A jakie makro potrzebujesz? Prawdziwe 1:1 którego będziesz używał bardzo często czy żeby od czasu do czasu fotke np. na allegro wrzucić?
Jak to drugie to proponuję zestaw Nikkor 50 1.8g (portret) + Nikkor 55 3.5 (macro) - oba do ogarnięcia za za w sumie 900-1000zł
cz4rnuch
21-01-2016, 23:17
I właśnie o to coś lepszego pytam :) Tamron 90/2.8 jednak czy jeszcze coś innego w tym przedziale cenowym ? Trochę się zawiodłem tą 60/2 :| Tylko, że ja nie wiem co masz na myśli. Chcesz mieć lepszy AF (bo o tym pisałem) to musisz wybrać coś innego. Mi akurat ani do makro ani do portretu szybki AF nie jest potrzebny dlatego polecam Ci ten obiektyw. Tamron 90 to jednak zupełnie inna ogniskowa, na DX to już bardzo wąsko i trzeba się z tym liczyć. Dodatkowo w stosunku do 60 w makro trzeba skracać czasy by wyeliminować ew. poruszenie (o ile nie korzystamy ze statywu) Obie 60tki od Nikona są szybsze, ale nie mają tego światła, są odrobinę mniej ostre i mają gorszą odległość roboczą więc łatwiej będzie przestraszyć "robaczki". Ogólnie rzecz biorąc to na Twoim miejscu poczekałbym z oceną. Potestuj jeszcze, sprawdź rozmycie (moim zdaniem bardzo ładne) i AF. Jeśli chodzi o ostrość to skróć czasy i ustaw precyzyjnie ostrość na czymś co ma dużo detalu (łatwiej będzie ocenić). Jeśli masz to użyj statywu i wężyka. Po tak wykonanym teście możesz mi przesłać RAWy z pełnej dziury i powiedzmy f/8. Miałem ten obiektyw przez dłuższy czas więc może uda mi się ocenić czy trafiłeś mydlaną sztukę. Możesz się też pokusić o ogólnodostępnego modela (np moneta lub najlepiej banknot) i zrobić zdjęcie w skali 1:1 wtedy innym będzie się łatwiej odnieść do ostrości bo np porównają ostrość ze swoimi obiektywami (o ile będzie im się chciało wykonać podobny kadr). Tylko wtedy pamiętaj, że inne obiektywów makro nie da się aż tak otworzyć więc oprócz maksymalnego otworu wykonaj jeszcze zdjęcie po domknięciu do np f/5.6. Odpowiedz też na pytanie Daimona odnośnie tego do jakiego makro potrzebujesz tego obiektywu. Może rzeczywiście wystarczy jakiś tani manual a do portretu zostawisz sobie 50kę. Pozdrawiam.
Generalnie pozbyłem się 50ki bo chciałem ją zastąpić jednym szkłem, aby jednocześnie dało radę trzasnąć portret i makro. Niby chciałem się pobawić w makro, ale pewnie wyjdzie tak jak pisze Daimon :)
A na czym kontrastowym robić test ? Te fotki co wrzuciłem w linku robiłem ze statywu i używając pilota IR. Postaram się zrobić jeszcze drugie podejście do testu i potrzaskam trochę fot co by ocenić jakość szkła.
Dodam przy okazji, że wczoraj z ciekawości zrobiłem foto owym T60/2 i później ten sam obiekt sfotografowałem kitowym 18-105 na 62mm, nie dałem rady ustawić 60mm, reszta parametrów bez zmian. Porównując obie fotki na kompie to prawie nie widać różnicy w jakości i ostrości. Nie wiem czy taki teścik jest miarodajny.
cz4rnuch
22-01-2016, 10:24
...A na czym kontrastowym robić test ? Chodzi bardziej o detal, czym więcej go będzie tym łatwiej będzie wychwycić różnice. Tak jak napisałem wcześniej, może być np banknot (byle prosty bo przy skali odwzorowania 1:1 GO jest tak płytka, że części banknotu mogą znaleźć się poza nią) albo moneta (choć tu może być trudniej bo kąty padania światła też będą grać dużą rolę w oddaniu szczegółów).
Do powyższego linku dorzuciłem fotki banknotu z bliska. Mam wrażenie, że obiektyw łapie ostrość na krawędzi pola AF. W każdej fotce oko mieściło się w kwadraciku pola AF. Trzecie foto było zrobione z mikroregulacją na +6, a czwarte z wyłączona mikroregulacją. Tak jak dwa pierwsze. Wydaję mi się, że na _DSC2036 wypada to najlepiej. Czyli na ustawieniach brz mikroregulacji AF, ale nie zawsze trafia w punkt, gdzie bym sobie tego życzył. No cóż.
https://drive.google.com/open?id=0B50iC_8PS6XtTHNOeVl6ZkVsZk0
wyrwiflak
22-01-2016, 15:15
Miałem tego Tamrona do Eosów i tam mimo słabszego teoretycznie systemu AF (50d) obiektyw nie był aż tak kapryśny i na f2,0 nadawał się do normalnego bezstresowego pstrykania.
Na tym też opieram moją opinię o nim jako świetnym szkle. Tyle że ja kupowałem od Cichego. A tutaj takie jajca na super Nikonie i kompletnie przypadkowy AF na pełnej dziurze...
cz4rnuch
22-01-2016, 15:33
Niestety nie porównam Twoich zdjęć ze swoimi bo nie za bardzo się zastosowałeś do moich wskazówek (AF, długi czas, brak skali którą mógłbym łatwo odtworzyć, nie dopisałem też ale dobrze byłoby ustawić banknot jednak równolegle do matrycy, wtedy dałoby się ocenić także rogi). Tak na oko to przynajmniej do makro masz bardzo ostry obiektyw (f/8 to standardowa przysłona, często przymyka się bardziej). Co do AFu to nie ma sensu testować go do makro, przy takich skalach i tak korzysta się z dużego pierścienia do manualnego ustawiania lub po prostu ustawia się skalę a potem się odpowiednio gibie. Lepiej wyjdź na zewnątrz albo popróbuj na ludzikach, przecież do tego go kupiłeś. Wyciąłem sobie lekko podostrzonego kropka z twojego sampla i uważam, że jest git. Nie wiem co byś musiał kupić by mieć coś zauważalnie ostrzejszego. Swój egzemplarz zamieniłem na Tamrona 90VC i uważam, że w centrum 60 była nawet ostrzejsza, 90 za to miała lepsze brzegi.
kropek 100%
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/KCqNfQm-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/KCqNfQm.jpg)
P.s U mnie też nie było większych problemów z AFem a używałem go głównie przy f/2
Właśnie jak patrze na foty na kompie to nie ma tragedii chyba. Nie do końca mogłem się zastosować do Twoich wskazówek. W mieszkaniu światło pozwalało tylko na takie czasy naświetlania przy f/8.
Dzięki za zaangażowanie :)
cz4rnuch
22-01-2016, 18:05
Jak jest mało światła, to można doświetlić flashem, lampką biurkową, latarką lub np ustawić scenkę przy oknie. Sposobów jest wiele. Moim zdaniem jeśli chodzi o ostrość to jest dobrze. Powalcz z AFem w portrecie. Może się okaże że jest wystarczająco szybki i celny. Jako, że nie ma on ogranicznika to warto sobie wyrobić nawyk sprawdzania na jakiej odległości ustawiona jest ostrość przed rozpoczęciem pracy i w razie czego ustawić wstępnie w okolice 3m. AF będzie miał znacznie mniejszą drogę do przebycia.
golfplayer
01-02-2016, 06:58
T90 ze stabilizacja . Koleżka zakupił na Canona super fotki, też się przymierzam.