Zobacz pełną wersję : Lampa z dobrym wspomaganiem AF
kurczeblade
12-01-2016, 23:03
Mam Metza 52 af-2 i mam wrażenie że wspomaganie AF,u jest bardzo słabe. Czerwone światło które rzuca jest słabe, i w dodatku kiepsko się pokrywa z punktami AF w d750. Fakt jest taki, że dioda w aparacie daje lepsze wspomaganie, niż w lampie na środkowym punkcie. Ma ktoś z Was siatki jakie rzucają lampy ? I czy może ktoś z Was ma doświadczenie w jakiej lampie jest dobre wspomaganie AF?
Czy w metzie 58 też jest tak słabo ? I zastanawiam się jak sobie radzi Sb 910
madebyzosiek
12-01-2016, 23:18
Nie wiem jak 910 radzi sobie z D750, ale z 7100 jest bezproblemowo, miałem Nissina i okrutnie męczyłem się z wspomaganiem, używałem sporadycznie Yongnuo na Canonie i wyłączyłem wspomaganie, bo aparat miał problem z ustawieniem ostrości, natomiast w 910 jest poprostu idealnie i to nie tylko na centralnym. Odrobinę słabiej, ale w moim odczuciu dalej dobrze jest nawet na SB700. Nie wiem natomiast jak to porównać z Metzem, bo nie używałem nigdy... Pozdrawiam serdecznie
Potwierdzam, SB700 z D7100 też daje radę.
Przy centralnym puncie lampy Nikona i Metze 58 i 64 mają podobne wspomaganie - oddzielne wspomaganie dla centralnej pionowej linii + dodatkowo boków.
Przy czym SB-700 ma dużo słabsze wspomaganie bocznych punktów od SB-900/910, a nawet SB-600.
Tu jest porównanie wzorów wspomagania lamp Nikona:
http://www.btobey.com/learn/af-assist.php
Metze 58 (i zapewne 64 też) ma podobne wspomaganie co SB-700, ale dawno już nie używałem Metza 58 i nigdy się specjalnie nie przyglądałem wzorkowi.
Nie wiem jak 910 radzi sobie z D750, ale z 7100 jest bezproblemowo, miałem Nissina i okrutnie męczyłem się z wspomaganiem, używałem sporadycznie Yongnuo na Canonie i wyłączyłem wspomaganie, bo aparat miał problem z ustawieniem ostrości, natomiast w 910 jest poprostu idealnie i to nie tylko na centralnym. Odrobinę słabiej, ale w moim odczuciu dalej dobrze jest nawet na SB700. Nie wiem natomiast jak to porównać z Metzem, bo nie używałem nigdy... Pozdrawiam serdecznie
Potwierdzam. Duet sb910 i N7100 współpracuje bardzo dobrze. Na tyle dobrze że przy włączonym wspomaganiu lampy większość zdjęć wychodzi ostrych, a i ciemności nie straszne.
Z nikonem D750 myślę że powinno być nie gorzej tylko jeszcze lepiej, jeżeli istnieje możliwość żeby działało jeszcze lepiej :-)
Potwierdzam. Duet sb910 i N7100 współpracuje bardzo dobrze. Na tyle dobrze że przy włączonym wspomaganiu lampy większość zdjęć wychodzi ostrych, a i ciemności nie straszne.
Z nikonem D750 myślę że powinno być nie gorzej tylko jeszcze lepiej, jeżeli istnieje możliwość żeby działało jeszcze lepiej :-)
Z D750 jest też bardzo dobrze.
kurczeblade
13-01-2016, 09:15
Wychodzi na to że Sb910 ma lepsze wspomaganie od Metza. Kurczę, musiałbym to zobaczyć w praktyce... Ma ktoś może zdjęcie jaką siatkę wyświetla METZ 58? Nie tylko chodzi o siatkę, bo np. w metzie 52 ta czerwona lampka jest słaba, w pokoju z delikatnym z wlaczanym światłem nie widać na ścianie tej siatki praktycznie wcale...
kurczeblade
13-01-2016, 22:40
Dzisiaj nabyłem Sb 910. Jestem pod wrażeniem wspomagania AF,u. Moc lampki wspomagającej jest kilkakrotnie mocniejsza od lampki w Metzie. Światło wspomagające pokrywa wszystkie punkty AF w d750 gdzie w METZ 52 niestety takiej opcji nie było. Generalnie nie spodziewałem się aż tak dobrego mocnego wspomagania Af. Jeśli ktoś robi weselne zdjęcia, lub w ciemniejszych warunkach to warto zaiwnestowac w sb 910.
Dzięki za odpowiedzi. Gonzo jesteś jak jakaś encyklopedia fotograficzna :)
madebyzosiek
13-01-2016, 23:16
Świetny wybór, będziesz zadowolony pod każdym względem. Używam jej prawie dwa lata w najróżniejszych warunkach, od domowego pstrykania po śluby i nigdy mnie nie zawiodła :-)
kurczeblade
14-01-2016, 22:02
Bardzo dobra lampka, tylko jak to jest z mocą tej lampy, w porównaniu do opisywanych parametrów Metza :)
nikoniarz
14-01-2016, 22:06
W instrukcji sabinki masz podaną moc dla każdej ogniskowej. Skonfrontuj to z mocą podaną dla Metza (która prawdopodobnie podana jest dla najdłuższej ogniskowej zooma lampy, by móc pochwalić się największą liczbą mocy :D)
kurczeblade
14-01-2016, 22:33
O! zapomniałem o czymś takim jak instrukcja obsługi :) Metz58 przy 105mm podaje 58LP, Nikon910 przy 105mm ma 49LP, ale ma 200mm i tutaj wychodzi 53LP :)
M58 jest minimalnie mocniejsza - w zależności pozycji zooma od 1/6 (24mm) do 1/2EV (105mm).
Natomiast przy krótkich czasach SB-910 jest wyraźnie mocniejsza (w okolicach 2/3 - 1 EV)
kurczeblade
17-01-2016, 21:05
Dzięki Gonzo :)
Miałem okazje w sobotę testować SB 910 - już praktycznie. Lampeczka działa jak szwajcarski zegarek, jest szybka, cicha. Jestem Metzowym fanem, w Pentaxie miałem Metza, w Canonie Metza i teraz też mam Metza. Wykonanie, spasowanie plastików w Sb910 wydaje się być na wyższym poziomie. Sb nawet ciszej błyska od metzów. Bardzo mi się podoba ergonomia/obsługa tej lampy (Sb910) wszystko jest pod ręką, z dużą łatwością się obsługuje SB. Fajnie że SB polubiło się przy współpracy z Metzem. Bardzo przydatną rzeczą jest w SB 910 wspomaganie AF'u - wspomaganie lampy pokrywa wszystkie pola AF, gdzie podczas ostrzenia można wspomagać sobie nawet te skrajnie boczne punkty af'u - będzie bardzo przydatne przy reportażach.