Zobacz pełną wersję : Dopisanie geolokalizacji w NEF
Witam
Chciałbym podopisywać w swoich NEFach informację o lokalizacji zrobienia danego zdjęcia a dokładnie długość i szerokość geograficzną. Czy istnieje jakiś darmowy program żeby to zrobić? Jakby miał moduł z mapą w którym można by wskazać miejsce to byłoby jeszcze lepiej.
2pompony
12-01-2016, 20:26
Geosetter ma to wszystko. Jak masz LRa, też to ma w module Maps, tyko ze LR nie jest darmowy...
Są jeszcze programy Nikon-a ViewNX-I i ViewNX 2
2pompony
12-01-2016, 20:50
Nie wiedziałem nawet, że mają geotagowanie...
Geosetter ma to wszystko. Jak masz LRa, też to ma w module Maps, tyko ze LR nie jest darmowy...
Dziękuję. Po krótkim teście wygląda na to że Geosetter to jest to czego szukałem.
Tak z ciekawości spytam: LR zapisałby bezpośrednio w oryginalnym NEF czy raczej już w pliku wyjściowym np tif po przejściu z camera raw do samego LR?
Są jeszcze programy Nikon-a ViewNX-I i ViewNX 2
Szukałem w VNX2 ale nic takiego nie znalazłem oprócz możliwości wpisania miejscowości itp. ale nie współrzędnych.
2pompony
12-01-2016, 21:00
Tak z ciekawości spytam: LR zapisałby bezpośrednio w oryginalnym NEF czy raczej już w pliku wyjściowym np tif po przejściu z camera raw do samego LR?
Nie, LR z definicji nie zmienia/nie edytuje NEFów, czy mówiąc szerzej RAWów. Lr ma swoje sposoby, żeby trzymać takie dane o każdym zdjęćiu i przy eksporcie może (choć nei musi) je dołączyć do eksportowanego pliku (jpga czy tifa). To, czy i co dołączy zależy od ustawień w oknie exportu.
Tak jak podejrzewałem ;) W takim razie tym bardziej Geosetter to jest to czego szukałem. Zależało mi na tym aby wszystkie dane wędrowały w pliku źródłowym.
View NX-i i ViewNX 2 mają bardzo prosty moduł do tagowania dokładnej lokalizacji zdjęć i wczytywania plików gpx.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/14848901/Nikoniarze/vnx_gps.PNG)
Geosetter ma znacznie bardziej rozbudowane możliwości geotagowania, dodatkowo obsługuje znacznie więcej formatów. Bez prolbemu radzi sobie z plikami DNG czy X3F. Potrafi pobrać z internetu dane o regionie, mieście i wpisać je do tagów. Może dopasować do zdjęcia strefę czasową, wysokość n.p.m., zbiorowo edytować exify... i w sumie wiele, wiele więcej. Jedynie program nieco mniej intuicyjny i może na start przygnieść ilością możliwości, ale potem użytkowanie to sama przyjemność. A, no i potrafi bezpowrotnie popsuć EXIFy jeżeli robimy coś nieumiejętnie. Na szczęście dla nowicjuszy domyślnie po każdej edycji tworzy kopię oryginalnych plików (co przy folderze z 5gb zdjęć tworzy nam dokładnie drugie tyle ramach kopii ;)).