Zobacz pełną wersję : Warto zmienić D7100 na D610
Proceder
12-01-2016, 16:04
Witam
Mam takie pytanko: czy warto zmienić D7100 na D610? Mam możliwość kupna D610 tylko nie wiem czy się opłaca. Jeśli chodzi o optykę to wiem, że trzeba wymienić ale o to się nie martwię bo do FX mam 3 obiektywy. O D750 nie mam co marzyć więc się nie nastawiam na "odłożę i za rok.. dwa kupie". Chce wiedzieć czy ktoś używa / używał obu tych aparatów i czy może coś konkretnego powiedzieć. Interesują mnie głównie zdjęcia na wysokich czułościach, jak AF się sprawuje, jakie są mankamenty w D610?
Co byście zrobili na moim miejscu?
Mało to postów o czymś takim na forum było? Co jak co, ale pierwszy post z tym samym pytaniem po raz 3201912 to wygląda słabo.
No ale dobra, bo skończymy jak elektroda.pl gdzie w każdym temacie jest "użyj szukajki" a w szukajce same tematy w których jest "użyj szukajki"
Wysokie czułości lepsze w D610 - nie ma bandingu
Krycie kadru punktami AF w każdym FX jest śmiesznie małe w porównaniu do DX.
D610 ma tegoż AFa trochę mniej czułego niż D7100 (-1EV vs -2EV)
Moja D610 nie ma żadnych mankamentów ;)
Proceder
12-01-2016, 18:20
Są podobne tematy. W jednym z nich mało konkretów ale za to zagorzała dyskusja na temat używania obiektywów DX do FX.
Chodzi mi o konkretne odpowiedzi osób które miały do czynienia z tymi puszkami. Poza tym opinie zmieniają się z czasem użytkowania. Na pewno wiesz jak to jest jak z czasem wychodzą mankamenty w sprzęcie których nie zauważało się na początku.
Dziękuje Ci za odpowiedz.
Ja posiadam D7100 i D600. Przy obecnych nowoczesnych matrycach formatu DX, moim zdaniem główną przewagą FX jest mniejsza głębia ostrości przy fotografii portretowej. Matryce DX są już na tyle dobre, że szumy i rozpiętość tonalna schodzi na drugi plan.
Jeśli fotografujesz makro, krajobraz, długich teleobiektywów to nie zmieniaj.
Jeśli twoim głównym zainteresowaniem jest portret i masz środki to zmieniaj.
mialem d7100 potem D600 potem powrot do D300 potem znowu do D600
dlaczego ??
robie zdjecia malemu w domu przy zarowym i tu pasuje mi kolorystyka z D600 przy wysokim iso jest super
MackEstrite
12-01-2016, 23:10
sam rozważam zakup d610, a co za tym idzie sporo obaw miałem o AF, założyłem zatem stosowny temat, w którym został już rozwinięty wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=268715
Proceder
13-01-2016, 10:06
Wielkie dzięki za odpowiedzi.
Właśnie na takie opinie liczę. Testy testami ale w praktyce zupełnie inaczej to wygląda. Osoby które używają obu puszek wiedzą najlepiej jak się zachowują i znają plusy i minusy każdej z nich. Po testach nie zawsze wszystko widać.
Aparat jest mi potrzebny na wyprawy, w góry do znajomych. Portrety robię ale rzadko. W DX fajne jest to, że można mieć bardzo uniwersalny obiektyw na wyprawy i mały portretowy 35mm. Jedyne co to te szumy mnie interesowały. Czy jest aż taka różnica, czy warto zmienić. Lubie wysokie ISO ale czy aż tak to widać.
Jeszcze raz dziękuje za konkrety!
cz4rnuch
13-01-2016, 10:19
Są podobne tematy. W jednym z nich mało konkretów ale za to zagorzała dyskusja na temat używania obiektywów DX do FX... Może jest w nich mało konkretów albo trudno je wyłuskać, bo ludzie zamiast się dopytać w jednym wątku wolą założyć drugi(trzeci, piąty, dziesiąty...) i wszystko się rozmywa? Bardzo podobny temat jest nawet obok twojego na liście. Rozumiem, że uważasz że Twój dylemat jest wyjątkowy, ale nie poprawiasz tym czytelności forum. Następna osoba z tym samym problemem sprawdzi kilka (a jak jest wytrwała to kilkanaście) podobnych topików, niczego się nie dowie i założy kolejny taki sam temat. Pomijam już fakt, że wszystkiego o co pytałeś(AF, ISO, wady D610) można się dowiedzieć z innych wątków w których jak twierdzisz nie było konkretów. Serio, nie piszę tego by Ci dopiec ale leń z Ciebie wyszedł.
artur0372
13-01-2016, 10:25
Może jest w nich mało konkretów albo trudno je wyłuskać, bo ludzie zamiast się dopytać w jednym wątku wolą założyć drugi(trzeci, piąty, dziesiąty...) i wszystko się rozmywa? Bardzo podobny temat jest nawet obok twojego na liście. Rozumiem, że uważasz że Twój dylemat jest wyjątkowy, ale nie poprawiasz tym czytelności forum. Następna osoba z tym samym problemem sprawdzi kilka (a jak jest wytrwała to kilkanaście) podobnych topików, niczego się nie dowie i założy kolejny taki sam temat. Pomijam już fakt, że wszystkiego o co pytałeś(AF, ISO, wady D610) można się dowiedzieć z innych wątków w których jak twierdzisz nie było konkretów. Serio, nie piszę tego by Ci dopiec ale leń z Ciebie wyszedł.
Patrząc z innej strony - jak chcesz się dowiedzieć coś o D7100 to czytaj teraz 5553 posty :-)
cz4rnuch
13-01-2016, 10:31
Patrząc z innej strony - jak chcesz się dowiedzieć coś o D7100 to czytaj teraz 5553 posty :-) A co Ci szkodzi, zadać swoje pytanie w tym samym wątku? Trzeba do tego zakładać nowy?
artur0372
13-01-2016, 10:35
A co Ci szkodzi, zadać swoje pytanie w tym samym wątku? Trzeba do tego zakładać nowy?
Też racja, ale myślę że odpowiedź będzie podobna "jest napisane kilka/kilkanaście/ kilkadziesiąt stron wstecz jest to o co pytasz" :-)
cz4rnuch
13-01-2016, 10:40
Większość ludzi na tym forum to normalni ludzie i nie wymagają oni przed zadaniem pytania przeczytania kilka tysięcy stron (postów). W razie czego wystarczy zaznaczyć, że nie miało się siły przebrnąć przez cały wątek i z głowy. Ja wiem, że walczę z wiatrakami i niedługo znajdzie się kolejna osoba która założy wątek typu: "Czy ktoś używał już 35DX z D90? Co sądzicie, warto?" i dalej będę się niepotrzebnie wkurzał :) To znak naszych czasów, że wymagamy wszystkiego na teraz i nie chcemy się wysilać, ale to też (odrobinę) brak szacunku dla osób, które zadały sobie bezinteresownie trud by odpowiedzieć na ten sam temat(pytanie) wcześniej i liczą na to, że przynajmniej ktoś będzie na tyle pracowity, że zada sobie trud odnalezienia gotowca. Nie zawsze się da bo niektóre tematy są przepastne, ale to także nasza wina bo sami je zaśmiecamy i rozdrabniamy mnożąc te same te tematy. Pozdrawiam. Koniec OT
Proceder
13-01-2016, 13:25
Padło pytanie, zostały udzielone konkretne odpowiedzi od ludzi używających i tyle.
Nie rozumie po co ta dyskusja. Mogę przeczytać 10, 20 czy 50 postów o ile będą konkretne. Ty sam zaśmiecasz teraz to forum bo temat skończył się już dawno. Przez takie głupie dyskusje jeden post ma 20 stron i jest nużący i nieczytelny. Niech sobie każdy zakłada inny jak chce ale niech będą w nim konkretne odpowiedzi. Prosto, jasno i na temat. Powtórzę "NA TEMAT"!
Padło pytanie, padła odpowiedz. Dziękujemy, do widzenia, dobranoc. I tyle w temacie.
cz4rnuch
13-01-2016, 14:03
...Nie rozumie po co ta dyskusja. Mogę przeczytać 10, 20 czy 50 postów o ile będą konkretne. Ty sam zaśmiecasz teraz to forum bo temat skończył się już dawno. Przez takie głupie dyskusje jeden post ma 20 stron i jest nużący i nieczytelny. Niech sobie każdy zakłada inny jak chce ale niech będą w nim konkretne odpowiedzi... Dyskusja jest dlatego, że nie podobają mi się powtarzające się co chwila te same tematy tylko dlatego, że komuś nie chce się poszukać. Powoduje to, że z forum robi się śmietnik a jako, że to nasze dobro wspólne to przydałoby się o to dbać. Oczywiście mój post nie wnosi nic do tematu i nic się nie stanie jeśli jakiś moderator go wywali co będzie z pożytkiem dla forum, ale chciałem zaznaczyć że mi się taki proceder nie podoba. Sam naprodukowałem postów i przyznaję, że pewnie 2/3 z nich to pyskówki i głupie uwagi ale udzielam się na forum, odpowiadam na te same pytanie wiele razy, robię testy, odpowiadam na privy i służę samplami więc jakiś wkład "NA TEMAT" mam. Ty jak na razie do forum nie wniosłeś nic poza kalką tematu który jest nawet na tej samej stronie więc w mojej subiektywnej ocenie wprowadzasz zamęt i dodałeś cegiełkę do zmniejszenia czytelności forum. Tyle z mojej strony. Pozdrawiam.
Proceder
14-01-2016, 09:43
Cz4rnuch i chwała ci za to. Potrzebni są tu ludzie z doświadczeniem którzy chcą się dzielić wiedzą. Ja wiedzy obszernej nie mam, nie udzielam się bo mogę napisać jakąś głupotę. Szukam odpowiedzi a raz na ruski rok zadam pytanie. Myślę, że problem nie tkwi w ilości postów bo każdy na pewno czymś się różni, w każdym może zna znaleźć coś ciekawego. Problem tylko w tym ze niektóre mają po 20 stron a czasami okazuje się że dyskusja zeszła na inny temat, robi się bałagan i człowiek ma dość. Jakby miały po parę zdań napisanych na temat to można i 20 rożnych przeczytać i czegoś konkretnego się dowiedzieć. Więc nie walcz z ilością tylko z jakością.
Pozdrawiam i niech moc będzie z tobą ;)