PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wężykiem spustowym NIKON D90

czez
12-01-2016, 11:34
Witam.
Mam problem z wężykiem spustowym. Ze względu na to, że robiłem trochę zdjęć z "żabiej perspektywy" i miałem problemy z kadrowaniem na małej wysokości (brak możliwości podglądu kadru, głowa nie mieściła się między podłożem a aparatem :) )
zainstalowałem program sterujący aparatem za pośrednictwem smartfona (live view), program działa spokojnie jednak po tej instalacji przestał działać zwykły wężyk spustowy podłączany do gniazda GPS. Może ktoś spotkał się z takim problemem i wie jak przywrócić możliwość sterowania zwykłym wężykiem ?

GonzoG
12-01-2016, 12:07
A kiedy (w jakiej konfiguracji) wężyka nie działa??

czez
12-01-2016, 12:16
Po prostu nie działa, działał dopóki nie podłączyłem smartfona za pośrednictwem kabla USB, od tej pory zwykły (przewodowy) wężyk podłączany do gniazda GPS przestał działać.

GonzoG
12-01-2016, 12:33
Jedno z drugim nie ma wiele wspólnego, poza tym że przy LV przez USB spust działa tylko z urządzenia zdalnego.
Jeśli całkiem przestał działać, to uszkodziłeś albo wężyk, albo gniazdo w aparacie.

czez
12-01-2016, 12:41
Myślałem, że może soft aparatu zatwierdził port USB jako główny sterowniczy i odrzuca sygnał wężyka z gniazda USB. Ale jeśli to niemożliwe to stawiam na wężyk bo zwykły tani z chin a podziałał kilak dni więc i tak długo :D