PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Phottix Mitros i wszystko żółte

Pablo25
12-01-2016, 00:56
Witam,
Mam pewne pytanie ponieważ nie wiem czy problem jest z lampą czy ja coś robię nie tak, kupiłem używaną lampę na gwarancji i już wykonałem nią parę imprez znajomym, lecz zawsze mam problem z balansem bieli, wszystko jest praktycznie żółte, balans bieli w aparacie mam Auto, lecz wykonałem test, założyłem lampę YN 560 zrobiłem ten sam kadr na sali identyczne ustawienia w aparacie tak samo skierowany palnik itd. i na YN kolory są normalne, założyłem spowrotem phottixa próba w TTL oraz manual i to samo, wszystko żółte. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego na 1 lampie kolory są normalne, a na innej już żółto?

GonzoG
12-01-2016, 01:12
Jak masz AWB, to nie dziw się, że mogą być bzdury.
Ustaw ręcznie WB i dopiero możesz cokolwiek sprawdzać.

Pablo25
12-01-2016, 18:53
Ale dlaczego mają być bzdury, skoro jest ta sama scena, to samo światło te same ustawienia? Czyli na YN Nikon wie jak ma dobrać WB, a na Phottix już nie wie? Znam dużo osób co tylko robią na AWB i jedynie w LR dobierają balans bieli i jest ok i jak wspomniałem, tylko problem występuje na tej lampie na 460 i 560 jest wszystko dobrze.

GonzoG
12-01-2016, 19:01
A dlatego, że to automat, a automat jest głupi.

Zamiast marudzić, sprawdź porządnie.

Pablo25
12-01-2016, 19:28
A jakaś rada jak najlepiej dobrać balans bieli? Robić zawsze pomiar na szarą lub białą kartkę czy ustawiać kelwiny ręcznie?

GonzoG
13-01-2016, 02:38
Robić w RAWach.