Zobacz pełną wersję : NIKON D700 Przebieg 18500 pasek na zdjęciach.
maciek111
11-01-2016, 23:55
Witam wszystkich serdecznie, mam dziwny problem ze swoim d700 , mam go od nwości , kupiony ok 5 lat temu uzywany amatorsko , przebieg w chwili obecnej to 18500 wyzwoleń , zauważyłem dosyć dziwą przypadłość, mianowicie przy wysokich prędkościach migawki rzędu 6400/s-8000/s w górnaj części zdjęcia pojawia sie dzarny pasek zajmujący ok 20% kadru , nigdy niczegoś podobnego nie zauważyłem czy możliwe aby padła migawka przy tak niskim przebiegu? Uprzejmie proszę o pomoc.
witam.może pokażesz jakieś przykładowe zdjęcie ? wszystkie zdjęcia są w identycznym stopniu "zaczernione" ? "uszkodzone" zdjęcia były robione z zewnętrzną lampą ?
Migawka albo mechanizm lustra się kończy. ..
Od leżenia aparat też się starzeje. Całkiem możliwe, że mechanizm migawki już nie działa poprawnie.
Studio5s
12-01-2016, 22:15
Dziwne trochę jest to co opisujesz. Czasami zdarzały sie problemy z lustrem, migawką, blendą zaslaniajacą czyjnik AF ale przy tym przebiegu.
Trochę dziwne. Taki mały przebieg. Czsami zdarzało się ze migawka się nie otwierała do konca, czasami może być urwany
Gdyby pasek był na dole, można by podejrzewać lustro. Ale na górze zasłaniać może tylko kurtyna czujników AF. Stopień zasłonięcia powinien być uzależniony od średnicy ostatniej soczewki i użytej przysłony. Zakładam oczywiście, że nie chodzi o zdjęcia z błyskiem na czasie 1/8000.
Może też być tak, że druga kurtyna dogania pierwszą, ale wtedy zaciemnienie powinno być stopniowe.
Bez zdjęć się nie obędzie. Fotki z exifem na czasach 1/2000, 1/4000, 1/8000 i przysłonach 2.8 i 8