Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Eilean Donan Castle
palfinger
11-01-2016, 22:40
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img910/381/f45ZFC.jpg)
maniak666
12-01-2016, 00:13
Spory bałagan w kadrze, będący efektem upakowania maksymalnie ile się da. Czasem mniej znaczy lepiej. Tytułowy bohater zaginął gdzies w czelusciach kadru, który dodatkowo sprawia wrażenie mającego problemy z geometrią. Niefortunne cięcia (elementy przyklejone do brzegu kadru), nie poprawiają odbioru tej odsłony.
Generalnie kadr sprawia wrażenie popełnionego przez osobę, która dopiero co, stała sie szczęsliwym posiadaczem szerokiego kąta.
Zgadzam się z uwagą Andrzeja, z tym wyjątkiem że mi się wydaje, że to raczej panorama, do tego trochę krzywa - wygląda jakby prawa strona była wyżej.
Brakuje też światła - jest ponuro mimo mocnej saturacji; zamek jest ciemny, a kamienie na pierwszym planie prawie świecą. Spróbuj odwrócić ten efekt - rozjaśnij zamek, przyciemnij (a najlepiej przytnij) kamienie, aby nie było wątpliwości co jest tematem zdjęcia.
maniak666
12-01-2016, 00:35
Zgadzam się z uwagą Andrzeja, z tym wyjątkiem że mi się wydaje, że to raczej panorama, do tego trochę krzywa - wygląda jakby prawa strona była wyżej.
Brakuje też światła - jest ponuro mimo mocnej saturacji; zamek jest ciemny, a kamienie na pierwszym planie prawie świecą. Spróbuj odwrócić ten efekt - rozjaśnij zamek, przyciemnij (a najlepiej przytnij) kamienie, aby nie było wątpliwości co jest tematem zdjęcia.
Cholerka o panoramie nie pomyslałem, choc sam ich ostatnio sporo klepię. Niemniej nie zmienia to absolutnie mojej wczesniejszej wypowiedzi.
palfinger
12-01-2016, 18:22
Wielkie dzięki za konstruktywne komentarze, na pewno się przydadzą :)
Tak jak chlopaki mowia, zabiles to zdjecie fura tematow, ta lodka z masztem zabija klimat zdjecia, teraz gdyby to zdjecie porpostowac i pokazac w slusznych rozmiarach to bylo by to calkiem ladne pogladowe zdjecie z widokiem na okolice a gdybys skupil sie na lewej polowie zdjecia, pomijajac te drzewa z lewej to juz by bylo o wiele ciekawiej, jest tam co zaakcentowac i jest duzp ciekawiej.