PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie wyzwalacze radiowe, z TTL Yong 622 czy Pixele albo inne ?

kurczeblade
11-01-2016, 19:53
Poszukuję wyzwalaczy radiowych, oczywiście z możliwością odpalania lamp z czasami 1/8000.
Dawno nie korzystałem z takich bajerów i nie jestem w temacie, z tego co pamiętam dobrze sprawdzały się kiedyś Pixel Kingi, ale zauważyłem że doszło dużo innych firm, takich jak Yongnuo R622, słyszałem że Phottix coś wydał. Na początek potrzebuje wyzwalacz do lampy Metz 58 AF-2 i chciałbym żeby wszystko współpracowało dobrze z Nikonem D750 i D600, oczywiście wyzwalacze też będą pracowały z lampami studyjnymi, od czasu do czasu w przyszłości chciałbym rozbudować system oświetleniowy, więc będę dokupował nowe odbiorniki. Co polecacie ?

Może ?
Yongnuo YN-622N-TX sterownik + odbiornik YN622N
Czy lepsze będzie coś z Pixela - wtedy będzie trzeba dopłacić.
Widzę że w tym sterowniku YN nie ma sanek na lampę, ale z biegiem czasu zacznę dokupować inne odbiorniki, które też potrafią wyzwalać. Jak się ma to YN do Pixeli ? też pod względem wykonania ?

Może ktoś obeznany napiszę mi kilka informacji na temat tych wyzwalaczy ?! :)

Tomazzi
13-01-2016, 06:42
Z tego co tak śledzę nasze forum to dość dużą wiedze jeśli chodzi o system Yongnuo ma Jacek Wożniak (nick forum jacek_wozniak).... może jego podpytaj to coś tutaj doradzi.
Prowadzi on również bloga, na którym czasem opisuje sprzęt, który używa http://jacekwphoto.blogspot.com/
Pozdro

GonzoG
13-01-2016, 10:34
To zależy jak chcesz ich używać.
Jeśli zależy ci na TTL i chcesz błyskać w modyfikatora lub z odbicia, to ani YN622 ani PK/PK Pro się tu nie sprawdzają - niedoświetlają dość znacznie.
Jedynie przy błyskaniu bezpośrednim w miarę poprawnie działa TTL, ale do skuteczności TTL w CLS im daleko. Chociaż YN622 trochę lepiej spisuje się od PK Pro. Przy jednej lampie skuteczność obu taka sama.

Jak będą głównie służyły do manualnego sterowania lampami, to tu PKPro jest lepszy choć bardziej uciążliwy w sterowaniu (więcej klikania).
YN-622-TX czasami ma problemy z poprawnym ustawieniem mocy i nie zawsze lampy chce błyskać z pełną mocą mimo ustawienia na full.

Jeśli chodzi o lampy studyjne, to YN-622-TX ma przewagę, bo można w nich ustawić opóźnienie wyzwolenia lamp przy krótkich czasach, tak aby lampa miała maksimum na zdjęciu a nie tuż przed nim. Szczególnie ważne przy słabszych lampach, których błysk jest krótszy.

Zdaje się, że jedynie PW FlexTT5/MiniTT1 oraz Phottix Odin to jedyne 2 wyzwalacze, które w miarę poprawnie radzą sobie w TTL w każdych warunkach, a przynajmniej nie ma za bardzo informacji o tym, aby sobie nie radziły.

Z wyzwalaczy są jeszcze Voeloon 810-RT / Oloong 800-RT, ale jedyny test był na lenspro.pl, a strona już nie istnieje.
Są też Cactus V6 (brak dystrybucji w Polsce) oraz Meike GT600, ale brak porządnych testów.

Kojocisko
13-01-2016, 10:43
O ile się nie mylę, jest jeszcze standard czyli pocket wizzard. Za sporo większy budżet kupuje się solidność i niezawodność. Swoją drogą tęsknię za systemem sterowania Canona (RT). Póki co kupiłem YN622 do nikona, ale jeszcze nie mam doświadczeń.

kurczeblade
13-01-2016, 22:27
Zakupione yn. W sobotę będę testował :)
Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Kojocisko
17-01-2016, 17:24
Jak sobotnie testy? Ja wyciągnąłem z pudełka swój zestaw i zrobiłem niezobowiązujący test. Postawiłem lampę na drugim końcu biurka, odbiłem światło o ściany i pstryknąłem śpiącego wyżła. Pierwsze wrażenie znakomite - zestaw zadziałał zaraz po włączeniu, żadnych kłopotów z focusem, o których ktoś pisał. A psia morda dobrze naświetlona. Więc póki co jestem zadowolony. Fire&Forgot.