PDA

Zobacz pełną wersję : problem nikon d90 punkty ostrości

tomasz3f
11-01-2016, 19:03
witam
mam problem
Syn mi coś poprzestawiał w moim nikonie d90 i wcześniej jak robiłem zdjęcia to mi się pojawiało kilka punktów ostrości. Przez co całe zdjęcie było ostre, teraz pojawia się tylko jeden centralny, przez co ostrość jest jest w centrum. Wszystko przedstawiam w screenach.
dodam że oczywiście ten punkty ( zielone, czerwone, prostokąciki ) pojawiają się po naciśnięciu spustu do połowy.
http://zapodaj.net/57b79e6745cb2.jpg.html
dziękuję za pomoc

GonzoG
11-01-2016, 19:26
Nie ważne co było ustawione, aparat ustawia ostrość tylko i wyłącznie w jednej płaszczyźnie (tudzież, zazwyczaj w jednym punkcie).
To że zaświecało się więcej, oznaczało tylko, że te punkty są w granicach głębi ostrości lub płaszczyzny ostrości, a nie że tam jest ustawiona ostrość.
Choć byś był magikiem, to nie sprawisz, że aparat ustawi ostrość w różnych odległościach.

Co do wyboru punktów ostrości, to z tego co pamiętam, to w Nikonie od początku jest tak samo - przy LV możesz wybrać tylko jeden punkt w którym ustawiana jest ostrość.
Robiąc przez wizjer też można wybrać tylko jeden punkt.
Z resztą inaczej być nie może.

Jedyna sytuacja, gdy aparat może podświetlić więcej niż 1 punkt ostrości, to w przypadku ustawienia automatycznego wyboru punktu ostrości - wtedy aparat może podświetlić te punkty, które mieszczą się o obszarze ostrości, ale to możliwe tylko przy robieniu zdjęć przez wizjer.

RAF7705
11-01-2016, 20:22
I zapewne, takie ustawienie właśnie było wcześniej:-)
Czyli wciskasz przycisk af i kręcisz
przednim kółkiem, ewentualnie wchodzisz w menu i szukasz ustawień af, zmieniasz na auto.