Zobacz pełną wersję : Statyw do coolpix l23
Witam, poszukuję statywu do Nikon coolpix l23. Musi on być dość wysoki (180cm), regulowany ale przede wszystkim bardzo stabilny ponieważ będzie mi służył do animacji poklatkowej. Cena maksymalna to 80zł + przesyłka.
Nie ma takiego.
Za 80zł dostaniesz pseudo statyw, który nadaje się do chwilowego pozostawienia aparatu. Ale na zewnątrz i w dodatku na wietrze to będzie się trząsł jak galareta.
Jak chcesz stabilnego statywu, to musi on wytrzymywać dość spore obciążenie, bo do stabilizacji używa się ciężaru nawet kilku ładnych kg.
Jeśli ma to być "bardzo stabilny", a do tego o wysokości ~180cm, to musisz się liczyć z porządnym wydatkiem. Podejrzewam, że 300zł trzeba liczyć na same nogi, do tego ~100zł na w miarę stabilną głowicę.
Niestety, stabilne statywy muszą być wykonane z porządnych materiałów, czyli przeważnie stal lub włókno węglowe. Statywy plastikowe łapią luzy i potrafią się wyginać pod ciężarem aparatu lub co gorsza pod swoim.
Awaryjnie używałem kiedyś Slika za 80zł w komplecie z D3, 24-70 i lampą i ku mojemu zaskoczeniu bez wysuwania kolumny trzymał się stabilnie i do zdjęć produktowych wystarczył, pod warunkiem że robiłem je w poziomie - w pionie ciężar aparatu przeważał cały statyw. Niestety to doświadczenie na tyle nadwyrężyło plasticzaka, że później już kompletnie się rozjeżdzał przy długich ujęciach, nawet z lekkim aparatem.
Za to do kompakta takiego jak L23 nada się dowolny statyw, który nie będzie łapał luzów. Za 80 zł wątpię, żebyś dostał 180cm. Musisz pójść do jakiegoś sklepu stacjonarnego i sprawdzić, chociaż ja bym się liczył z kwotą bliżej 150 zł.