PDA

Zobacz pełną wersję : Program do obróbki dla początkującej

CookieCookie
11-01-2016, 00:58
Witam :)

Nieśmiałe pytanie- jaki program do obróbki zdjęć polecacie dla początkujących? Z jakim programem zaczynaliście? Czy trial wystarczy na początek
Czy mogę prosić od razu jakieś godne uwagi kanały youtubowe zawierające tutoriale?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że bez hejtów :)

michl
11-01-2016, 01:27
jak chcesz darmowe i masz nikona to możesz sobie ściągniąć Nikon Capture NX-D do wywoływania rawów, a do jpg to gimp.

Tibi7
11-01-2016, 03:03
Możesz też Lightroom w wersji max 5,7. Ale nie wiem czy obsłuży nowsze puszki.
Najlepsza ergonomia i przejrzysty panel i administracja zasobów.
Tutoriale są na YouTube.

Trial jest za free do pobrania ze strony producenta i posiada pełną funkcjonalność zarestrowanego programu przez 30 dni.

Po tym czasie powinno się wykupić licencję, lub zgodnie z życzeniem producenta usunąć.
(da się też odinstalować, posprzątać na dysku, ponownie instalnąć i zacząć okres 30 dni... W sumie dalej legalnie ? zalecane zrobienie pliku backup by nasze edycja nie zaginęła ?)

....
A inne opcje? Opcje nielegalne...

... Hmm.. Są nie legalne i nie ma na to tutaj miejsca ?

poste
11-01-2016, 11:11
Docelowo Lightroom , "wszyscy" używają, po drodze możesz spróbować darmowe- gimp, FastStoneImage (stabilny i dla mnie b.funkcjonalny, polecam). MZ zapomnij o picassie czy programach dodawanych do windows. Ciekawe są też programy Nikona, darmowe, wspomniany Capture NX-D (pstryknij kilka RAW-ów, pobaw się suwakami, itp) oraz ViewNX-i do zarządzania i drobnej obróbki.

PiKa
11-01-2016, 12:41
Alternatywa dla LR to CaptureOne

ThomasVoland
13-01-2016, 05:27
Do jakiej obróbki? Wywoływanie Rawów, czy retusz od początku do końca zdjęć typu beauty itp?
Jak masz Maca to opcji jest dużo - na sam początek Pixelmator, a z zaawansowanych programów Affinity Photo. No i oczywiście dostępny też na Windowsa Photoshop (jest też okrojona wersja czyli Photoshop Elements).
No a z wywoływarek rawów to standard - Lightroom, CaptureOne ew prostsze programy. ALe lepiej się uczyć od razu tego czego chce się używać docelowo.