Zobacz pełną wersję : Lapa sb910 problem ze złączem PC
vivvaldi
10-01-2016, 12:13
Witam
mam pytanie odnośnie lamp sb 900 i 910, a mianowicie, chciałbym podłączyć dodatkowy wyzwalacz kablem pc-pc do złącza lampy która jest na aparacie. Nikod d610 lampa sb910 i do niej podpięty wyzwalacz aby uruchomić inne lampy. Problem polega na tym, że po podpięciu robię tylko jedno zdjęcie wszystko gra, ale kolejne zdjęcia sb 910 już nie strzela tylko jedynie ta lampa uruchamiana przez wyzwalacz.
Nie pomaga przestawienie trybu pracy lampy, ttl M itp, sprawdzane na dwóch sb910 i różnych wyzwalaczach.
Natomiast po podpięciu wyzwalacza tą samą metodą do lampy sb900 wszystko śmiga działają wtedy obie lampy i ta na aparacie sb900 i ta podpięta pod wyzwalacz.
Co może być problemem w tej sytuacji? Oprogramowanie sb910?
Problemem jest złe użycie gniazda PC.
To w lampi to wejście sygnału, a nie wyjście.
Dziw, że w ogóle coś się wyzwala.
Jak chcesz podłączyć kabel PC do aparatu to musisz użyć kostki pod lampę.
vivvaldi
10-01-2016, 13:19
Problemem jest złe użycie gniazda PC.
To w lampi to wejście sygnału, a nie wyjście.
Dziw, że w ogóle coś się wyzwala.
Jak chcesz podłączyć kabel PC do aparatu to musisz użyć kostki pod lampę.
No to w takim razie dlaczego działa to z sb900? Jakim sposobem jeśli potrafisz to wyjaśnić :) ?
Sprawdzane nawet wczoraj na dwóch sb 910 i na sb900, z 910 wyzwala tak tylko pierwsze zdjęcie, kolejne sb 910 nie działa tylko sygnał na pc, a z 900 działa cały czas :)
Sam sobie wyjaśnij.
Gniazdo PC w lampie jest do jej wyzwalania i tyle. Jak działa coś więcej to się ciesz.
vivvaldi
10-01-2016, 14:31
Sam sobie wyjaśnij.
Gniazdo PC w lampie jest do jej wyzwalania i tyle. Jak działa coś więcej to się ciesz.
Dzięki za bardzo wyczerpującą i miłą odpowiedź. Wniosła do tematu tyle co sam wiem, a nie wyjaśniła nic.
Co może być problemem w tej sytuacji?
Konstrukcja lampy i niewłaściwe wykorzystanie złącza.
vivvaldi
10-01-2016, 18:15
Ok tylko jak wyjaśnić fakt, że z sb900 działa to tak jak opisałem? Ja bym stawiał na oprogramowanie, a chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał podobną sytuację
Ok tylko jak wyjaśnić fakt, że z sb900 działa to tak jak opisałem? Ja bym stawiał na oprogramowanie, a chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał podobną sytuację
To se stawiaj na soft...
PC to bezpośrednie wyzwalanie lampy. Działanie jest proste - lampa daje zasilanie, a aparat zwiera - jest prąd w obwodzie - lampa się wyzwala. Nie ma prądu - nie wyzwala się.
Ok tylko jak wyjaśnić fakt, że z sb900 działa to tak jak opisałem?
Inna konstrukcja lampy
vivvaldi
10-01-2016, 23:12
To se stawiaj na soft...
PC to bezpośrednie wyzwalanie lampy. Działanie jest proste - lampa daje zasilanie, a aparat zwiera - jest prąd w obwodzie - lampa się wyzwala. Nie ma prądu - nie wyzwala się.
Kolego czy ty tu jesteś jakimś forumowym trolem do wkurzania innych ludzi? Walnąłeś 3 posty, o tej samej treści praktycznie które nic nie wniosły. Skoro nie interesuje Cię ten temat to nie zaczynaj wrzucać innym ludziom. Od tego jest forum aby zadać na nim pytanie lub znaleźć już napisaną odpowiedź tak?
Wybacz, ale to, że masz problem ze zrozumieniem i trzeba Ci klika razy powtórzyć, to już nie moja wina.
vivvaldi
10-01-2016, 23:34
Nie ma żadnego problemu ze zrozumieniem tego co piszesz, wiem jak działa złącze synchronizacji, wiem jak powinno z reguły działać, wiem co pisałem i co praktycznie widziałem i przetestowałem. Zadałem konkretne pytanie z myślą, że może ktoś również się w to zagłębiał i poznał sytuację, a ty piszesz cały czas to samo z takim bólem jakbyś trafił na kompletnego idiotę który pomimo iż swoje racje przedstawiłeś dalej zadaje pytania. Sorry stary od tego jest forum aby zadawać pytania i szukać na nim odpowiedzi na nurtujące tematy, a nie od bezsensownego cwaniakowania.
Czegoś nie rozumiem. Zapytałeś, dostałeś odpowiedź, odpowiedź była nie po Twojej myśli, upierasz się przy swoim zdaniu, zaczyna się przepychanka słowna.
Po co to komu potrzebne?
madebyzosiek
11-01-2016, 00:14
Czegoś nie rozumiem. Zapytałeś, dostałeś odpowiedź, odpowiedź była nie po Twojej myśli, upierasz się przy swoim zdaniu, zaczyna się przepychanka słowna.
Po co to komu potrzebne?
Bo cytując, "Dzień świra", moja mojszość jest bardziej moja niż Twoja [emoji1]
Autorze wątku, nie ma na tym forum zbyt wielu osób, które wiedzą o lampach tyle, co GonzoG... I nie jest to wazelina, nie znam człowieka, ale czasem czytam co pisze i zawsze mam wrażenie, że wie co pisze [emoji1]
vivvaldi
11-01-2016, 01:47
Nie zamierzam prowadzić przepychanek, nie wątpię też w to, że GonzoG wie sporo o lampach i tym bardziej nie zamierzam się upierać, że odpowiedź nie była po mojej myśli.
Chciałem się dowiedzieć jaka może być różnica, że działa z jedną lampa ,a z drugą nie. Nie jest to mój wymysł, sprawdzone w praktyce, a odpowiedzi w stylu "wyjaśnij sobie sam" bo złącze jest od tego i tego i nie ma innej opcji brzmią dość ironicznie. Wiem jak z zasady ma działać złącze PC, wiem jak się ma zachowywać sygnał itp. nie jestem laikiem pod tym względem, ale jak widzę, że coś działa wbrew temu co jest przyjęte to po prostu chciałem zapytać o radę. Podobno jeśli coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie.