PDA

Zobacz pełną wersję : moduł AF D5100 vs D610

MackEstrite
10-01-2016, 11:54
witam,

od jakiegoś czasu, chodzi mi po głowie zakup pełnoklatkowego korpusu... Jako, że nikon zapowiedział podwyżki cen, a chwilowo jeszcze można coś ugrać na cashbacku pomyślałem, że może warto przyspieszyć decyzję. Finanse pozwalają mi na zakup d610, ale z racji tego iż nie jestem zmanierowanym fotografem zawodowcem, a jedynie amatorem pasjonatem, sądzę że będzie to kolejny krok w rozwoju :)

Zastanawia mnie tylko tak szeroko krytykowany moduł AF? na prawdę jest z nim tak źle? czy moduł Multi-CAM 4800 radzi sobie gorzej od M-C 1000 zastosowanego w moim amatorskim d5100?

ew. z jakimi bolączkami muszę się liczyć przy przesiadce?

C_K
10-01-2016, 12:55
Mniej więcej takie same bolączki jak po przejściu z D1200 na D4.

GonzoG
10-01-2016, 12:59
Przeczytaj wątki o D600/D610 i będziesz wiedział.

C_K
10-01-2016, 12:59
Widzę że GonzoG też się zirytował.... :)

RAF7705
10-01-2016, 13:01
Z modułem wszystko w porządku. Kupuj śmiało.

MackEstrite
10-01-2016, 13:39
Właśnie dzięki lekturze wątków na temat d600/d610 zacząłem mieć wątpliwości. Pomijając miliony stron off topu, rzucił mi się w oczy powtarzany problem z af. Tylko nie wiem, czy wynikał z opinii ludzi przesiadających się z d300(s) / d700, czy też faktycznie radzi sobie znacznie gorzej od oczekiwań przeciętnego użyszkodnika.

Raf7705 - dzięki za krótką i rzeczową odpowiedź

PS. czy zawsze musi pojawiać się tu tyle jadu? milion bezsensownych komentarzy nic nie wnoszących do sprawy? Liczyłem na odpowiedź kogoś, kto przeszedł podobną zmianę i może coś powiedzieć na podstawie subiektywnych, organoleptycznych doświadczeń.

Artur Małysiak
10-01-2016, 16:21
To zależy jakie kto ma oczekiwania z Af i jakie posiada umiejętnosciu w fotografowaniu..Użytkuję od ponad 2 lat D610 i nie powiem nic złego na temat Af w nim..aczkolwiek zdazały sie sytuacje podczas fotografowania ludzi w ciemniejszych pomieszczeniach ze aparat mial problem z łapaniem ostrosci..ale czy to jest wada af? raczej nie..poprostu wszystko ma swoje granice..a i tak wykonałem te fotki ostrząc ręcznie lub podswietlając czyms kadr

artur0372
10-01-2016, 18:54
To zależy jakie kto ma oczekiwania z Af i jakie posiada umiejętnosciu w fotografowaniu..Użytkuję od ponad 2 lat D610 i nie powiem nic złego na temat Af w nim..aczkolwiek zdazały sie sytuacje podczas fotografowania ludzi w ciemniejszych pomieszczeniach ze aparat mial problem z łapaniem ostrosci..ale czy to jest wada af? raczej nie..poprostu wszystko ma swoje granice..a i tak wykonałem te fotki ostrząc ręcznie lub podswietlając czyms kadr

A jakie miałeś szkło?

cz4rnuch
10-01-2016, 19:33
Liczyłem na odpowiedź kogoś, kto przeszedł podobną zmianę i może coś powiedzieć na podstawie subiektywnych, organoleptycznych doświadczeń. I się przeliczyłeś. Z jednej strony rozumiem irytację niektórych bo takich pytań jest sporo i możliwe, że ktoś sobie wcześniej zadał trud by na nie odpowiedzieć a Tobie nie chciało się z tego skorzystać i cały jego wysiłek poszedł na marne. Ale skoro nie ma chęci niesienia pomocy przez kilku tu obecnych to po co zaglądać do takich tematów? Tego chyba nigdy nie pojmę. Co do różnicy modułów AF to w mojej ocenie (a miałem 1000 i zdarzyło mi się korzystać z 4800) ten nowszy w niczym nie ustępuje starszemu a pewnie (tego już niestety nie wiem) w niektórych sytuacjach okaże się od starszego lepszy. Jedne na co musisz zwrócić uwagę to na pokrycie kadru tymi punktami. Ogólnie w FXie nie jest z tym najlepiej a już w D6xx jest porażka.

Artur Małysiak
10-01-2016, 19:34
[QUOTE=artur0372;3649240]A jakie miałeś szkło? Nikkor 35 1.8G ED

artur0372
10-01-2016, 19:44
[QUOTE=artur0372;3649240]A jakie miałeś szkło? Nikkor 35 1.8G ED

No to raczej wina body :-)

MackEstrite
10-01-2016, 20:01
cz4rnuch Dzięki! Nie zwróciłem uwagi na pokrycie kadru punktami AF. Zaufałem tabelkom i założyłem (niesłusznie jak widać), że więcej pkt (w tym krzyżowych) znaczy lepiej czyli szerzej, a tu wszystkie upakowane centralnie, co na większej matrycy wygląda dość kuriozalnie i z mojej perspektywy jest mało praktyczne. Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze brzmiące dane marketingowe nie do końca potwierdzają oczekiwania.

PS. czy tylko mam wrażenie, czy po zmianach na forum, wyszukiwarka działa gorzej, niż przed rewolucją?

DrAszyr
10-01-2016, 21:01
Rozmieszczenie punktów AF może w szczególnych przypadkach sprawić problem, ale MZ tylko wtedy, gdy naprawdę nie ma czasu na komponowanie zdjęcia - wszystko zależy od tematyki zdjęć. Jeśli, jak pisałeś, jesteś amatorem entuzjastą, to problem rozkładu pól AFu nie spędzi Ci snu z powiek po zakupie D610 - sprawa utonie w powodzi zachwytu nad całą resztą różnic między D610 a D5100... :p

RAF7705
10-01-2016, 21:43
Też tak uważam.

Umbra
10-01-2016, 22:26
A jak się mają punkty AF w D610 i Canonie 6D? Cenowo podobnie te puchy wyglądają. Która ma lepsze rozmieszczenie punktów AF?

Assire
10-01-2016, 22:40
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://static.photo.net/attachments/bboard/00a/00apx4-497031684.jpg)

Plusy AFa w Canonie:
-środkowy punkt jest czuły do -3EV a nie jak w D610 do -1EV.
Plusy AFa w Nikonie:
-9 punktów krzyżowych (środkowy i te dookoła niego)
-28 punktów AFa więcej (11 vs 39) - śledzenie obiektów nieporównywalnie łatwiejsze.

Krycie prawie takie samo.

cz4rnuch
10-01-2016, 22:56
Jeśli, jak pisałeś, jesteś amatorem entuzjastą, to problem rozkładu pól AFu nie spędzi Ci snu z powiek po zakupie D610 - sprawa utonie w powodzi zachwytu nad całą resztą różnic między D610 a D5100... :p Bycie amatorem nie ma tu nic do rzeczy. Ważne jest to co napisałeś wcześniej a więc tematyka zdjęć i to jakiego trybu AFu pod nią potrzebujemy. Zachwyty na gładkim jak pupcia niemowlaczka obrazkiem i płytką GO z czasem miną a jako, że kolega założył temat dotyczący konkretnie modułu AFu więc nie ma co sprawy bagatelizować. Rozkład punktów AFu w D610 jest taki, że równie dobrze zamiast tych 39 punktów mógłby być tylko jeden i efekt byłby ten sam. Trochę dramatyzuję ale np do śledzenia na FXie ten tryb jest stosunkowo mało przydatny.

DrAszyr
11-01-2016, 00:03
Rozkład punktów AFu w D610 jest taki, że równie dobrze zamiast tych 39 punktów mógłby być tylko jeden i efekt byłby ten sam. Trochę dramatyzuję ale np do śledzenia na FXie ten tryb jest stosunkowo mało przydatny.

Zgadzam się w 100% - ja właśnie używam głównie jednego punktu :-) Jakbym zajmował się fotografią sportową pewnie bym narzekał, ale portrety, krajobraz, architektura czy wakacyjne wyjazdy? Spokojnie wystarcza...
A odnośnie bycia amatorem miałem na myśli raczej sytuację że nawet jak nie trafię czasem z ostrością gdy focę dla przyjemności to świat się nie zawali. Za to jeśli jako zawodowiec schrzanię kluczowe momenty np. na ślubieczy innym evencie, bo sprzęt mnie zawiódł,mogę mieć później spinkę z klientem albo nie dostać kasy za robotę.
Do autora wątku: co do trafiania AF w D610 nigdy nie zawiódł mnie poważnie z systemowymi szkłami serii G - liczba nietrafionych marginalna. Przy starszych (35f2D, 50f1.4D, 85f1.8D) była konieczna mikrokalibracja w body (nie pamiętam już z którymi) i to wszystko :-)
Pozdrawiam.

tomisiek
11-01-2016, 00:22
Przesiadka z 5100 na 610 będzie jak zakup biletu na apollo 13 gdy dotychczas jeździłem rowerem Ukraina.

D600 to wspaniały sprzęt z milionem możliwości. Po przesiąść AF będzie najmniejszym problemem. Większym ogarnięcia tego co da Ci nowy sprzęt. AF daje rade. W 90%;sytuacji. A jak się nauczysz jak działa to w 95% :) jest te kilka % gdzie nie da rady. Ale czy to dla Ciebie będzie problem? Myślę że nie. Dałeś rade robić d5100 to z d600 będziesz w 7-mym niebie. To super sprzęt.

cz4rnuch
11-01-2016, 00:32
Przesiadka z 5100 na 610 będzie jak zakup biletu na apollo 13... Przyznam, że ciekawe porównanie bo w 13ce popsuło się chyba wszystko poza spadochronem :)

Assire
11-01-2016, 03:15
Bycie amatorem nie ma tu nic do rzeczy. Ważne jest to co napisałeś wcześniej a więc tematyka zdjęć i to jakiego trybu AFu pod nią potrzebujemy. Zachwyty na gładkim jak pupcia niemowlaczka obrazkiem i płytką GO z czasem miną a jako, że kolega założył temat dotyczący konkretnie modułu AFu więc nie ma co sprawy bagatelizować. Rozkład punktów AFu w D610 jest taki, że równie dobrze zamiast tych 39 punktów mógłby być tylko jeden i efekt byłby ten sam. Trochę dramatyzuję ale np do śledzenia na FXie ten tryb jest stosunkowo mało przydatny.

Ale i tak lepszy niż rozkład punktów w Canonie 6D ;)
Swoją drogą, cały czas nie rozumiem tego krzyku o kiepskie krycie kadru punktami AF w D610. Tak wygląda wizjer z D610 (czerwony) nałożony na wizjer z D810 (niebieski)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/viewfinderafcoveragecomparisond800vsd600-1.png
źródło (http://jtra.cz/stuff/essays/d610-vs-d800/viewfinder-af-coverage-comparison-d800-vs-d600.png)
Jest praktycznie po jednym punkcie więcej z każdej strony. Różnica (MZ) minimalna. A ptasiarze i sportowi repo jakoś sobie radzą ze śledzeniem obiektów na FX.

Miałem D300, mam D610, nie odczuwam żeby AF był gorszy. Na początku tak myślałem, ale to było spowodowane raczej tym, że zachłyśnięty możliwościami matrycy próbowałem robić zdjęcia w żałosnym świetle (parametry typu 1/20s, ISO 8000, f/1.8 ) i wtedy AF rzeczywiście radził sobie kiepsko. Ale jak się robi ciemno to można odpalić pomocniczą lampkę dla AFa i nagle problem ustaje.

RAF7705
11-01-2016, 09:17
Co ty robiłeś za zdjęcia z takimi parametrami? :-)

Andrzej1974
11-01-2016, 09:42
Przyznam, że ciekawe porównanie bo w 13ce popsuło się chyba wszystko poza spadochronem :)

Hmm... ale nie ma to jak się dowartościować amstorskom FXem, który się posiada..

tomisiek
11-01-2016, 09:43
Celowy zabieg literacki ;))) nie ważne co się zepsuło, ale wrażeń nie brakowało ;))))

RAF7705
11-01-2016, 10:16
Nie wiem co to "amstorskom".
Ale jak się jest amatorem, to się posiada amatorski sprzęt, chyba to normalne...

cz4rnuch
11-01-2016, 10:26
Celowy zabieg literacki ;))) nie ważne co się zepsuło, ale wrażeń nie brakowało ;))))
Teraz rozumiem :) Jak to mawiają Chińczycy: "Obyś żył w ciekawych czasach".

Umbra
11-01-2016, 12:40
W porównaniu z bezlustrami to jest kiepskie pokrycie kadru. :P

MackEstrite
12-01-2016, 00:01
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! Cieszę się że wątek rozwiną się w bardziej merytoryczną stronę, niżeli odsyłanie do googla czy innych bliżej nieokreślonych wpisów na forum :)

Rozwialiście mi sporo wątpliwości, Dzięki!

Los_Pablos
12-01-2016, 00:24
Posiadam D610 od ok. miesiąca. Również miałem obawy co do Af szczególnie, że lubię popstrykać czasem trochę sportu. Na początku roku robiłem zdjęcia na meczu koszykówki i jak po tym jednym razie to mogę napisać, że na pewno nie zawiodłem się na Af a moje obawy były niepotrzebne. Śledzenia Af użyłem tylko na początku meczu i z niego zrezygnowałem bo stwierdziłem że muszę go sprawdzić w spokojniejszych warunkach. W przedniej puszce rzadko go stosowalem. Trzeba się go nauczyć po prostu.
Pod poniższym linkiem można zobaczyć trochę zdjęć. Używałem Sigmy 70-200 F2.8 II wersji. Wcześniej pstrykalem. D300s, który nadal robi zdjęcia.
http://pawelswies.blogspot.com/2016/01/gks-tychy-biofarm-basket-poznan.html?m=1

pysson
12-01-2016, 10:36
Rockynook wydało w zeszłym roku książkę Mike'a Hagena:
THE NIKON AUTOFOCUS SYSTEM (http://www.rockynook.com/shop/photography/the-nikon-autofocus-system-2/)
Podgląd zawartości dostępny tutaj - klik (http://www.amazon.com/Nikon-Autofocus-System-Mastering-Images/dp/1937538788/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1452588448&sr=1-1&keywords=mike+hagen)

aries.mehehe
13-01-2016, 18:24
Posiadam m.in. D610 i jeśli chodzi o AF to jest to chyba jedyna rzecz na jaką narzekam w tym aparacie notorycznie... W tych samych warunkach leciwy D80 radzi sobie chyba lepiej. Oczywiście to nie jest tak, że ten AF nie działa, ale czasami w "zwyczajnych warunkach" potrafi zakręcić ostrością od zera do nieskończoności kilka razy, albo (jeśli masz włączoną opcję aby AF był priorytetem przy zdjęciach) nie pozwoli zrobić zdjęcia (choć na oko wszystko co chcę jest ostre, to aparat nie ma potwierdzenia od AFu i zdjęcia nie robi). Obejściem pewnie byłoby ustawienie automatycznego wyboru punktu, co przy rozkładzie pól AF w D610 nawet by się sprawdziło (jeden duży centralny placek AF nam zafundował producent). Oczywiście takie problemy nie zdarzają się często, ale zdarzają się - mimo wspomagania AF (także z SB600/SB710), obiektywów 1.4 - 2.8 (chyba najmniejsze problemy mam z tymi ciemniejszymi obiektywami, które przy 200 mm mają światło 5.6, no ale wówczas jednak jest jasno, bo musi być jasno przy tych szkłach).

Ciekawostka - Tamron SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD w trybie liveview przy krótkim końcu nie ostrzy w ogóle w D610.

MackEstrite
13-01-2016, 22:12
Może problem ostrzenia na krótkim końcu tego tamrona wnika z tego, że został zaprojektowany do działania z mniejszymi matrycami aps-c?

aries.mehehe
14-01-2016, 22:06
Może problem ostrzenia na krótkim końcu tego tamrona wnika z tego, że został zaprojektowany do działania z mniejszymi matrycami aps-c?
Całkiem możliwe, mało to dla mnie uciążliwe, bo prawie nie używam tego podglądu na żywo.

petros
18-01-2016, 15:57
witam,

od jakiegoś czasu, chodzi mi po głowie zakup pełnoklatkowego korpusu... Jako, że nikon zapowiedział podwyżki cen, a chwilowo jeszcze można coś ugrać na cashbacku pomyślałem, że może warto przyspieszyć decyzję. Finanse pozwalają mi na zakup d610, ale z racji tego iż nie jestem zmanierowanym fotografem zawodowcem, a jedynie amatorem pasjonatem, sądzę że będzie to kolejny krok w rozwoju :)

Zastanawia mnie tylko tak szeroko krytykowany moduł AF? na prawdę jest z nim tak źle? czy moduł Multi-CAM 4800 radzi sobie gorzej od M-C 1000 zastosowanego w moim amatorskim d5100?

ew. z jakimi bolączkami muszę się liczyć przy przesiadce?

Ponad rok temu zrobiłem identyczną przesiadkę z D5100 na D610 i tak jak Ty zastanawiałem się nad AF... czy może jednak nie pozostać w APS-C ale zakupić D7100 itd.

D610 to nadal amatorski sprzęt, ale nie masz co się obawiać AF. Rozmieszczenie punktów jest słabe, bo jak wcześniej pokazywano na fotkach są mocno zbite (ja w 95% przypadków i tak korzystam wyłącznie z centralnego punktu). AF jednak i tak jest lepszy (pewniejszy) niż w D5100 i nie masz co się martwić o to. Dodatkowo dostajesz puszkę, która da więcej frajdy. Więcej ustawień, więcej przycisków z bezpośrednim dostępem do różnych rzeczy, mikroregulacja, lepsza matryca itd. Generalnie, skok był dla mnie bardzo duży i dopiero po zakupie oraz pobawieniu się tą puszką uświadomiłem sobie, że powinienem go zrobić dużo wcześniej. Jedyne co mnie mocno zabolało przy przejściu to była sprawa szkieł. Straciłem dosyć fajną Sigmę 17-50 oraz Sigmę 8-16 (zwłaszcza tej drugiej mi brakuje, bo była ostrym egzemplarzem dającym super kolory i super kąt, który ciężko osiągnąć za takie pieniądze w FF).
Jeśli chcesz przejść na FF to nie masz co się zastanawiać. To będzie dobry krok przy obecnej cenie D610.

Andrzej1974
18-01-2016, 20:02
Nie wiem, czy cena D610 jest tak zachęcająca. W stosunku choćby do D750 i przy uwzględnieniu cashbacka. Sam rozważam jedną z tych puszek i bardziej skłaniam się ku tej drugiej. Różnice w cenie nie są aż tak kosmiczne a D750 MZ to ciut inna liga... ;-)

cz4rnuch
18-01-2016, 20:20
Nie wiem, czy cena D610 jest tak zachęcająca. W stosunku choćby do D750 i przy uwzględnieniu cashbacka. Sam rozważam jedną z tych puszek i bardziej skłaniam się ku tej drugiej. Różnice w cenie nie są aż tak kosmiczne a D750 MZ to ciut inna liga... ;-) To co napiszę będzie tak oczywiste, że w sumie mogę sobie to darować, ale wszystko zależy od zastosowania. D610 da taką samą jakość jak D750 a przy okazji nie jest tak okrojony jak np niższe serie w DX więc właściwie niczego mu nie brakuje. Każdy sam powinien zadecydować czy potrzebuje gibanego lub lepszego AFu i czy jest w stanie za to dopłacić ok 1500 PLNów. Jedno jest pewne, dla amatora chcącego wejść w FX to dobra alternatywa np do portretu czy dokumentowania życia rodzinnego to dobry wybór. Sprawdzi się pewnie nawet w zastosowaniach bardziej profesjonalnych (z wyłączeniem np sportu)

Umbra
19-01-2016, 00:05
Sam rozważam, ale te problemy z kurzem/olejem mocno zniechęcają i popychają w stronę Canona.

GonzoG
19-01-2016, 00:30
A AF Canona nie przeraża ?? Bo dla mnie to co ma 6D niemal całkowicie go dyskwalifikuje.

MackEstrite
19-01-2016, 01:04
No cóż, początkowo marzył mi się D750... po czym zacząłem dokładniej analizować temat i uznałem, że bzdurą byłoby dopłacanie do droższego korpusu. Owszem ma sporo zalet, ale ja jestem tylko amatorem, który cały czas uczy się patrzeć na świat, a jeśli kilka zdjęć więcej mi nie wyjdzie przez słabszy af, to świat się nie skończy. Tak czy owak, pasja wygrała z rozsądkiem i stałem się szczęśliwym posiadaczem FX'a! :)

Andrzej1974
19-01-2016, 11:14
No cóż, początkowo marzył mi się D750... po czym zacząłem dokładniej analizować temat i uznałem, że bzdurą byłoby dopłacanie do droższego korpusu. Owszem ma sporo zalet, ale ja jestem tylko amatorem, który cały czas uczy się patrzeć na świat, a jeśli kilka zdjęć więcej mi nie wyjdzie przez słabszy af, to świat się nie skończy. Tak czy owak, pasja wygrała z rozsądkiem i stałem się szczęśliwym posiadaczem FX'a! :)

Jaką kwotę poświęciłeś na D610? Interesuje mnie samo body.

MackEstrite
19-01-2016, 16:41
po zwrocie z Cash Back będzie kwota rzędu 5299 zł...

Umbra
19-01-2016, 20:47
Chyba że Value Basket. Tego to nawet cashback nie przebija. :P