PDA

Zobacz pełną wersję : Mini studio w mieszkaniu - kilka pytań

tede2
09-01-2016, 14:43
Drodzy,

Zaczynam przygodę (a właściwie naukę) z fotografią studyjną (mini studio w mieszkaniu na użytek prywatny). Chcę wyposażyć się w:

system do mocowania teł
softbox (octa) ze światłem ciągłym o temp. 5400 - 5500
blendy
statyw do softbox + blend

Posiadam lampę reporterską Nikon Sb-910

Chcę robić zdjęcia głównie Dzieciaków (dlatego softbox ze światłem ciągłym). Co polecacie? Przeglądałem oferty różnych sklepów i alledrogo, natomiast mam wątpliwości co do jakości produktów.

Wstępnie myślałem o:

- zestawie do mocowania teł rozkładanym do max 300 cm (podoba mi się Quantuum, ale praktycznie nigdzie go nie ma)

- Softbox (http://www.cyfrowe.pl/…/lampa-funsports-softbox-powerlux-g8…)

- blendy 5w1 quantuum (http://www.fotorimex.pl/…/5977,pl,quantuum_5w1_120_x_180_cm…)

- statywy np. quantuum 200

Czy to ma sens? A może macie jakieś alternatywy?

Wiem, że system do teł na 300 cm jest przy Dzieciach za duży, ale przyszłościowo być może będę chciał rozszerzyć zainteresowania studyjnymi zdjęciami i doposażyć się w lampy błyskowe (w stylu 2xquantuum move 300)

GonzoG
09-01-2016, 15:02
Jak będziesz robić zdjęcia tylko przy przesłonach rzędu f/1.4-f/2, to światło ciągłe zda egzamin, ale jak będziesz chciał robić również zdjęcia przy przesłonach rzędu f/8, to zapomnij. Będziesz potrzebować świetlówek o mocy kilku kW (rzeczywistej mocy, a nie ilu odpowiadają).

tede2
09-01-2016, 15:09
Przesłona, która będzie wykorzystywana to max 2.8. Tak jak pisałem - chcę robić zdjęcia dzieci (małych od 2 m-cy w górę), dlatego nie chcę błyskać za bardzo, najlepiej wcale (jeżeli światła braknie wtedy sb-910 w sufit + softbox ciągłego światła + blenda).

Jeżeli będę potrzebował bardziej domykać szkła to wtedy inwestycja w lampy studyjne (błyskowe).

tede2
15-01-2016, 10:14
Ok jako że nie doczekałem się jakiejś sensownej porady decyzję podjąłem już sam - sprzęt jedzie do mnie. Finalnie kupiłem:

1. Lampa Quantuum VideoLED 600
2. Statyw oświetleniowy Quantuum AIR 260SET - 4 sztuki
3. Quantuum Przenośny wieszak do teł / poprzeczka
4. Quantuum Uchwyt do blendy przegubowy
5. Akcesoria lamp Phottix VAROS
6. Parasolka Quantuum transparentna 120 cm
7. Softbox Quantuum Octa Deep 95cm
8. blenda Quantuum blenda 5w1 91cm x 122cm
9. tła fotograficzne

Do tego mam tak jak pisałem SB-910. Zobaczymy jak fajna to będzie zabawa :) docelowo mam plan dokupić jeszcze 2x Quantuum Move 300

r_m
15-01-2016, 10:56
Jak sprzęt dojedzie, pochwal się wrażeniami :)
Szkoda, że od razu nie dobrałeś uchwytu do zamocowania softboxa na tej sb910 (chyba ma oznaczenie BK-3), myślę, że nie tylko mnie będzie interesowało porównanie tej lampy video i Twojej błyskowej (może być z parasolką, najpierw parasolka na tej LEDowej, potem na błyskowej, błyskowa na M, różne poziomy mocy).