Zobacz pełną wersję : Wycena zlecenia
wymiatacz00
09-01-2016, 13:38
Witam wszystkich.
Pytanie trochę z innej bajki...
Moj szef poprosił mnie o wykonanie wszystkim pracownikom zdjęć do jakiejś tablicy. Miałbym to robić po godzinach za dodatkowa kasę. Powiedział ze mam się zastanowić i wycenić... no właśnie, na ile wycenić takie zlecenie.?
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrowionka
W Krakowie "10zł od zdjęcia, a jak nie pasuje to student zrobi taniej" :)
Jeśli możesz, to szczerze Ci odradzam takie fuchy dla szefostwa. Więcej problemów i zepsutych relacji niż to warte.
No chyba, że twój szef jest rozgarnięty i wiesz, że zapłaci Ci normalnie (miałem takiego jednego), bo jak nie to usłyszysz: "10 zł za zdjęcie? Czemu tak dużo?".
wymiatacz00
09-01-2016, 14:06
"Możemy wziąc kogoś z zewnątrz albo swojego pracownika" - takie słowa usłyszałem
No ale nikt oprocz ciebie nie zna szczegolow.
Pomysl sobie ile chcialbys dostac i tyle wez. Nie patrz na cenniki innych.
Spojrz na swoj sprzet, mozliwosci, warsztat i powiedz rozsadna stawke.
Jak ktos Ci da 20% mniej, to ok, ale jak bedzie zbijal cene o polowe, to daj sobie spokoj.
Można też na to patrzeć od strony nauki, zebrania doświadczenia z takimi fuchami.
Kiedyś w ikea na tablice dorabiali zdjęcie pracowników, gościu ustawił na białej ścianie pracownice wyciągnął olympusa e-420, strzelił z lampą błyskową trzy zdjęcia i gotowe.
pioterkow
09-01-2016, 16:37
"Możemy wziąc kogoś z zewnątrz albo swojego pracownika" - takie słowa usłyszałem
1. Umów się z szefem na wódkę
2. Zapytaj jaki jest MAKSYMALNY budżet na te foty
3. Dogadaj "działkę" dla szefa
4. Zrób zdjęcia
5. Powtórz punkt pierwszy
6. Odpal szefowi działkę
7. Wypijcie wspólnie wódkę
Tak to mniej więcej funkcjonuje w korporacjach :)
Kwoty często wielocyfrowe (zależy od budżetu) jest się czym podzielić...