Zobacz pełną wersję : Obiektyw do body Nikon D80
SebastianNysa
09-01-2016, 13:14
Witam,
jestem nowy na tym forum więc na początek chciałbym się przywitać.
A teraz sedno sprawy.Zakupiłem body Nikona D80 a teraz borykam się z zakupem obiektywu do tego aparatu.
Mam do wydania jakieś 350zł i szukam obiektywu który w moim amatorskim wykorzystaniu będzie jak najbardziej uniwersalny tzn. zdjęcia w pomieszczeniu,plener a przede wszystkim takim obiektywie który pozwoli mi na zrobienie zdjęć macro w moim akwarium...liczę się że jest to kwota na tyle niska że aż granicząca z cudem lecz mimo wszystko proszę o propozycję konkretnych modeli obiektywów które sprostają moim oczekiwaniom.
Pozdrawiam.Sebastian
madebyzosiek
09-01-2016, 13:39
Przy takiej kwocie nie znajdziesz obiektywu że śladami możliwości robienia makro... (mam tu na myśli takie, co to mają dopisane makro w nazwie)
A w moim odczuciu Nikkor 18-105 powinien spełniać Twoje oczekiwania. Pozdrawiam serdecznie
A w moim odczuciu Nikkor 18-105 powinien spełniać Twoje oczekiwania. Pozdrawiam serdecznie
Tylko kto sprzeda N 18-105 w dobrym stanie za 350 zł.
SebastianNysa
09-01-2016, 13:59
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż.Widziałem na znanych portalach kilka ofert z obiektywem nikona 18-105 nawet w przystępnych cenach.Pytanie tylko czy ma być z VR i ewentualnie przy takim obiektywie gdybym spróbował coś zafocić "ala macro" czy muszę zastosować dodatkowo jakieś filtry czy też pierścienie?
- - - - kolejny post - - - - - -
Tylko kto sprzeda N 18-105 w dobrym stanie za 350 zł.
Jeśli faktycznie będzie problem z tę kwotą jestem w stanie przesunąć w czasie zakup dokładając do tej kwoty "kilka złotych".Nie chcę kupowac na chama ażeby potem się nie rozczarować
Szukaj Nikkor 28-105 mm f/3.5-4.5D, makro 1:2 czyli jak na zoom całkiem użyteczne, obiektyw dobry optycznie i cenowo jest szansa że się zmieścisz, ewentualnie Nikkor DX 18-70 mm f/3.5-4.5 tylko że skala odwzorowania tam dużo mniejsza czyli nie ma nawet namiastki makro ale cenowo i optycznie dobry obiektyw.
SebastianNysa
09-01-2016, 14:02
Koesh dzięki za info.Będę poszukiwał tych obiektywów.Widze teraz że zakup body to 10 procent sukcesu.Problemem okazuję się dopiero obiektyw a jeszcze jak się nie chce za dużo kasy wydać to już dopiero dylemat.
Pojecie makro też jest szerokie, ja robię dużo fotek roślinek zazwyczaj 45mm lub manualnym 58mm i wielu nazywa te zdjęcia makro, jeśli obiektyw pozwala na ostrzenie w odległości ~30cm to nawet na matrycy 10MP masz miejsce na crop i fajne efekty, jeśli chcesz duże powiększenia to trzeba już szukać czegoś z makro 1:1 czyli najtańszy nikkor micro 40mm, tylko czy tego potrzebujesz ?
Jakies soczewki odradzam, a zabawa z odwrotnym montowaniem obiektywu to spory kłopot ale jest to jakaś alternatywa tak samo jak pierścienie pośrednie z tanim heliosem 44M-4.
madebyzosiek
09-01-2016, 14:24
Pamiętaj jeszcze, że 28 w krajobrazie to dość wąsko... Ja bym szukał Sigmy 17-70 2.8-4, powinieneś za 600-800 zł kupić...
SebastianNysa
09-01-2016, 14:46
Pojecie makro też jest szerokie, ja robię dużo fotek roślinek zazwyczaj 45mm lub manualnym 58mm i wielu nazywa te zdjęcia makro, jeśli obiektyw pozwala na ostrzenie w odległości ~30cm to nawet na matrycy 10MP masz miejsce na crop i fajne efekty, jeśli chcesz duże powiększenia to trzeba już szukać czegoś z makro 1:1 czyli najtańszy nikkor micro 40mm, tylko czy tego potrzebujesz ?
Jakies soczewki odradzam, a zabawa z odwrotnym montowaniem obiektywu to spory kłopot ale jest to jakaś alternatywa tak samo jak pierścienie pośrednie z tanim heliosem 44M-4.
Tu dobrze zauważyłeś...ja napisałem macro mając na myśli zrobienie foty jakiejś roślinie tudzież rybie zwierzęciu w moim akwarium z jak największym zbliżeniem tzn jakością.dotychczasowe moje foty jakimś innym tanim aparatem kończyły się fiaskiem.foty były rozmazane w ogóle nie ostre i trudne do zaakceptowania
Czyli reasumując wnioskuję że najkorzystniej będzie kupić obiektyw 18-105 i na zasadzie "prób i błędów" bawić się fotografią w terenie jak i w moim nieszczęsnym akwarium...
Ja ci napisałem jakie obiektywy miałem i zakup ich ma sens, Nikkor 28-105mm D ma użyteczne makro 1:2 i dodatkowo świetny optycznie, tanie uniwersalne to Nikkor 18-70mm G jest stosunkowo tani i dobry optycznie bez stabilizacji, Nikkor 18-105mm VR to uniwersalny dobry obiektyw i ma stabilizacje, masz jeszcze wspomnianą wyżej sigme, która jest bardzo dobrym obiektywem.
Nie zapomnij o statywie do fotek w akwarium, nawet taki za 30zł lepiej mieć niż nie mieć :)
SebastianNysa
09-01-2016, 16:56
A zwróciłem jeszcze uwagę na coś takiego
http://allegro.pl/obiektyw-sigma-28-80mm-f3-5-5-6-ii-macro-nikon-i5910685841.html
oczywiście o statywie jak najbardziej pomyślę również.
Obawiam się że sfotografowanie ryby w akwarium nie jest wcale łatwe. Przeszkadza szyba, przeważnie nie jest idealnie czysta, odblaski w szkle są trudne do uniknięcia. Światła jest niezbyt wiele więc obiektyw musi być otwarty szeroko a wtedy głębia ostrości... Moim zdaniem Nikkor 18-105 VR biezbyt się nadaje.
Robiłem takie próby, nawet z obiektywem MACRO nie jest to najprostsze. Fragment ryby w skali makro (np. oko glonojada) - to owszem, jest możliwe.
Oczywiście wszystko jest możliwe, ale kiedy uwzględni się tak silne ograniczenie środków to niewiele można zrobić z jakimiś rozwiązaniami błyskowymi ani filtrami, zresztą filtr polaryzacyjny niewiele pomaga w usunięciu odblasków od szyby.
2pompony
10-01-2016, 00:29
Bo podstawowym i szkolnym błędem w tym wypadku byłoby świecenie od przodu. Świeci się z innych stron, żeby nie powodować odblasków, przecież to elementarz...
SebastianNysa
10-01-2016, 05:23
Z tego co orientuję się to chłopaki z forum doświetlają od góry mocną lampą ledową...
Zastanowiłbym się nad starym zoomem Nikona. Kierunek ten, jak ww Sigma, ale jednak Nikkor, może jakaś odmiana 28-80 mm f/3.3-5.6G.
1. Przydałby się AF, z tego co pamiętam tym obiektywem śrubokręt w d80 kręci jak szalony, przy rybkach chyba to istotne,
2. ostrzy od 35-40 cm, skala odwzorowania 1:3.4, powinno wystarczyć,
3. kosztuje często poniżej 200 zł, szukać można np. na olx z aparatem anologowym (jeśli jeszcze uda odsprzedać się aparat za parę groszy to koszt obiektywu będzie bezkonkurencyjny).
Przy takiej cenie zakupu wystarczy jeszcze na w miarę rozsądny statyw, żarówkę i wężyk spustowy. Przy okazji d80 stanie się "używalny" w innych okolicznościach.
Ps. Alternatywą może być trochę droższy, ale nowszy Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6 w którejś z odmian. Często wyprzedawany za nieduże pieniądze a też przyzwoity optycznie.
SebastianNysa
10-01-2016, 09:50
Przeglądnąłem "na szybko" nasz znany portal aukcyjny i faktycznie zainteresował mnie ten Nikor 18-55 o którym piszesz....myślałem również o Nikorze 18-105 VR ale np ten który Ty sugerujesz jet przynajmniej o połowę tańszy więc faktycznie zostało by na statyw i jakieś doświetlenie...Czy tym 18-55 też poradzę sobie w plenerze?Czy raczej radzisz typowo pod kątem focenia akwarium?
Kiedyś jak czas pozwalał, miałem akwa. Kocham krewecie :) moge patrzeć i patrzeć :) hehe
18-55 odpuść do makro. Zupełnie sie nie nada. Mz. Tanie 50mm i pierścienie. Moze nawet wyrobisz sie w 350zl. Kupisz używki oczywiscie.
Pierścienie sa trzy. Najtańsze. Poprubujesz i zobaczysz. Taniej sie nie da.
Oświetlenie oczywiscie z góry.
Zrob sobie pokrywę. Przykładowo na 60litrow trzy lub lepiej cztery świetlówki. Ale bez elektronagnesow. Nawet ze świetlówki energooszczędnej mozna wydłubać. Kiedys było "holenderskie" poszukaj tam jak zrobic. Uważaj na mocowanie. Jak wpadnie lampa do wody...bedzie zamieszanie...
Zaleta- ściśle określona barwa światła :)
Wazne jak duze ryby. Czy pielegnice czy neonki. Jak duze to łatwiej.
Krewetki małe sa. I potrafią usiąść na te 3 do 5 sekund czesto bez ruchu. Ryby juz nie. Wiec godzina siedzenia przy akwa i mozna nic nie sfocić ciekawego.
Statyw - no prosze bez żartów. Nawet nie kupuj. Zupełnie szkoda kasy.
Jednak - ja bym kompakt wziął. Nawet tani jakis i wiekowy. Zdjęcia jak sadze maja byc dla Ciebie i do netu. Wiec spoko da rade. Bedzie makro i głębia ostrości tez. Na duzo fotek wlasnie taką małpką zrobiłem. Canona miałem.
Pzdr
I cierpliwości duzo !!!
:)
"W plenerze" to pojemne pojęcie. 18-55 to przyzwoity obiektyw, 18-105 ma większy zakres ogniskowych, optycznie zbliżony, więc jest po prostu bardziej uniwersalny, stąd częściej polecany. 18-55 jest zwykle niedoceniany, dużo amatorów "dostaje" w zestawie, za chwilę szukają jakichś superzoomów to i podaż spora, a ceny umiarkowane. Mz to przyzwoity, uniwersalny obiektyw, zakres ogniskowych to sprawa indywidualna. Opinie o tym obiektywie są różne, od "tani plastik" po "najlepszy obiektyw Nikona" (Kenrockwell, humorystycznie bardziej), w różnych testach optycznie wypada dobrze. Osobiście nie miałem, jedynie pstrykałem parę razy fotki tym obiektywem.
Sporym plusem jest stabilizacja, warto szukać nowszych wersji.
Poczytaj mimo wszystko opinie o N28-80, trochę zapomniane, dobre optycznie szkło za bezcen
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=377&typ=0&moc=0&sort=
Ps. Nie polecałbym manualnego ostrzenia do rybek mimo wszystko. Bez AF to naprawdę trzeba dużo cierpliwości. Dobrze, że kolega powyżej ma krytyczny stosunek do pierścieni, mimo, że je poleca.
SebastianNysa
10-01-2016, 10:37
Kiedyś jak czas pozwalał, miałem akwa. Kocham krewecie :) moge patrzeć i patrzeć :) hehe
18-55 odpuść do makro. Zupełnie sie nie nada. Mz. Tanie 50mm i pierścienie. Moze nawet wyrobisz sie w 350zl. Kupisz używki oczywiscie.
Pierścienie sa trzy. Najtańsze. Poprubujesz i zobaczysz. Taniej sie nie da.
Oświetlenie oczywiscie z góry.
Zrob sobie pokrywę. Przykładowo na 60litrow trzy lub lepiej cztery świetlówki. Ale bez elektronagnesow. Nawet ze świetlówki energooszczędnej mozna wydłubać. Kiedys było "holenderskie" poszukaj tam jak zrobic. Uważaj na mocowanie. Jak wpadnie lampa do wody...bedzie zamieszanie...
Zaleta- ściśle określona barwa światła :)
Wazne jak duze ryby. Czy pielegnice czy neonki. Jak duze to łatwiej.
Krewetki małe sa. I potrafią usiąść na te 3 do 5 sekund czesto bez ruchu. Ryby juz nie. Wiec godzina siedzenia przy akwa i mozna nic nie sfocić ciekawego.
Statyw - no prosze bez żartów. Nawet nie kupuj. Zupełnie szkoda kasy.
Jednak - ja bym kompakt wziął. Nawet tani jakis i wiekowy. Zdjęcia jak sadze maja byc dla Ciebie i do netu. Wiec spoko da rade. Bedzie makro i głębia ostrości tez. Na duzo fotek wlasnie taką małpką zrobiłem. Canona miałem.
Pzdr
I cierpliwości duzo !!!
:)
Witaj.Mówiąc foty akwarium miałem na myśli krewetki a więc witaj w klubie:)A co do powyższego to dzięki za info.Mam z minuty na minutę coraz większy mętlik w głowie z tym zakupem obiektywu..
Krewecie lubia usiąść jak wiesz. Jesli pod szyba zapodasz żarcie, beda tam na pewno.
Z pierścieniami powinno dac rade.
Taniej sie nie da.
A co do af w makro - zupełnie zbędne. Mz.
Choc wiadomo ze goniąc motylka łatwiej troche miec ten af. Ale to zupełnie zbędne. Bez większych problemow da sie bez af.
Pierścienie to mała płaszczyzna ostrzenia. Tu jest większy problemik :)
No tak, krewetki to inna bajka. Zoomem nie ma sobie co głowy zawracać. AF też nie tak istotny. Pierścienie i jakieś szkło ze wschodu wyjdzie najtaniej i da się. Pytanie, czy starczy Ci cierpliwości. Docelowo najlepszy byłby obiektyw makro 50-100 mm. Budżet trochę większy raczej.
SebastianNysa
10-01-2016, 11:03
Szkoda że od razu nie wspomniałem że to do focenia krewet...chyba jednak przutulę się do Nikona 18-105 vr i ewentualnie jakiś pierścieni.Potem pozostanie się już tylko fotografować i kasować aż do skutku...
Zwróć uwagę na odległość ostrzenia i skalę odwzorowania 18-55 i 18-105. Oczywiście pierścienie to zmieniają, ale mz lepiej dokładać mniej, ze względu na GO i swiatło.
Ja miałem obiektyw Nikkor 28-105mm i uważam go za dużo lepszy od 18-55 czy 18-105, do zabaw z rybkami/krewetkami użyteczne makro 1:2 trudno nie docenić, optycznie obiektyw ponadprzeciętny.
Ten obiektyw jest w cenie 18-105VR, nie ma stabilizacji, wykonanie jednak solidne w porównaniu do 18-105.
Ja bym nie szedł w kierunku pierścieni, soczewek i manualnych heliosów itp, przypuszczam że makro 1:2 do tych celów będzie wystarczające, odległość ostrzenia obiektywu 22cm, a obiektywy z soczewkami to raczej podwodna zabawa w akwarium :)
Jak się nie ma kasy, trzeba znieść wiecej...taki los.
18-105 i pierścienie to zły pomysł.
SebastianNysa
10-01-2016, 15:38
28-105 nie do znalezienia na portalu aukcyjnym niestety...
Jak się nie ma kasy, trzeba znieść wiecej...taki los.
18-105 i pierścienie to zły pomysł.
czyli nie pchać w 18-105 czy nie pchac się w 18-105 z pierscieniami?
Gdyby pierścienie plus kit były takim dobrym rozwiązaniem, to kto i po co kupowałby obiektywy makro? :wink:
SebastianNysa
10-01-2016, 16:12
gdzieś mi się jeszcze rzucił Tamron bodaj 70-300 i miał funkcję macro.Co o tym można powiedzieć?
Witam,
jestem nowy na tym forum więc na początek chciałbym się przywitać.
A teraz sedno sprawy.Zakupiłem body Nikona D80 a teraz borykam się z zakupem obiektywu do tego aparatu.
Mam do wydania jakieś 350zł i szukam obiektywu który w moim amatorskim wykorzystaniu będzie jak najbardziej uniwersalny tzn. zdjęcia w pomieszczeniu,plener a przede wszystkim takim obiektywie który pozwoli mi na zrobienie zdjęć macro w moim akwarium...liczę się że jest to kwota na tyle niska że aż granicząca z cudem lecz mimo wszystko proszę o propozycję konkretnych modeli obiektywów które sprostają moim oczekiwaniom.
Pozdrawiam.Sebastian
A czytałeś swój pierwszy post?
SebastianNysa
10-01-2016, 16:24
A czytałeś swój pierwszy post?
A czytałeś mój kolejny?:)
"Jeśli faktycznie będzie problem z tę kwotą jestem w stanie przesunąć w czasie zakup dokładając do tej kwoty "kilka złotych".Nie chcę kupowac na chama ażeby potem się nie rozczarować"
Do zdjęć w akwarium najlepszy byłby obiektyw makro. W d80 masz silnik w korpusie, AF będzie działał. Dla przykładu kupiłem kilka miesięcy temu uzywaną Sigmę 70 mm za ok. 700 zł. Nie jest to zapewne najlepszy ani najtańszy obiektyw, daję to jako przykład kwoty, według mnie całkiem rozsądnej, zapewne sprawdziłby się przy fotkach krewet.
Bardziej uniwersalne są obiektywy "pseudo-makro", z odwzorowaniem typu 1:2 czy 1:3. Tu wybór większy, w sensie można kupić coś za prawie każdą kwotę. Jakościowo jest różnie. Kilka propozycji już padło.
Jak kupisz 18-105VR plus soczewki to masz już prawie cenę micro 40mm G lub rewelacyjny micro 60mm D, a czasami są jakieś sigmy czy tamrony makro w niższych cenach.
Na początek proponuje ci zrobić zdjęcia jakimkolwiek obiektywem żeby stwierdzić co ci brakuje, jak zaczniesz od 105mm z soczewką to możesz mocno się zdziwić jaki otrzymasz efekt.
Uncropped
100mm (50mm + 2x TC)
1/40s
F 2
ISO 1600
No flash
http://i1123.photobucket.com/albums/l552/stoogie1/IMGP0347.jpg
źródło (http://i1123.photobucket.com/albums/l552/stoogie1/IMGP0347.jpg)
SebastianNysa
10-01-2016, 17:52
Wydaje mi się że kolega KOESH dość dobrze skwitował moją problematykę zakupu obiektywu.Zakupię któryś z obiektywów o których w tym wątku pisaliście.Porobię foty a potem stwierdzę czego tak naprawdę brakuje w moich fotach.Fakt jest taki że jestem ogromnym laikiem w kwestii fotografii i jak kolega słusznie zauważył być może i na tym etapie zrobię wielkie oczy i stwierdzę że tak mi pasuje.
I taka fotka w 100 procentach by mnie zadawalała.Nie mam wielkich wymagań...bynajmniej na poczatek
Nie o kwotę mi chodziło, tylko o stwierdzenie, że chcesz obiektyw uniwersalny, do zdjęć wewnątrz, również...
70-300, to nie jest obiektyw uniwersalny.
SebastianNysa
10-01-2016, 18:00
Nie o kwotę mi chodziło, tylko o stwierdzenie, że chcesz obiektyw uniwersalny, do zdjęć wewnątrz, również...
70-300, to nie jest obiektyw uniwersalny.
A to przepraszam,wydawało mi się że masz na myśli wydawane pieniądze.Z drugiej strony to fakt.Człowiek by chciał kupić jeden widelec a potem nawet nim zjeść zupę...nie wiem na ile wciągnę się w fotografię dlatego chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu...ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że to nie będzie takie proste
Kup 18-105.
Pocykasz.
Poczytasz.
Dokupisz makro.