Zobacz pełną wersję : NX2 i NX-D równolegle?
fotouśmieszek
08-01-2016, 19:15
B.prosze,moze ktoś udzieli mi odpowiedzi na takie pytanie.Do d7100 uzywalem NX2 2.4.7 + plugins Color E.Pro. Ta wersja nie otwiera mi nefów generowanych przez D7200. Czy jest mozliwe zassanie NX-D ale tak,zeby pracowaly obydwa programy rownolegle wtedy obrabiał bym tiffy w starym zestawie: NX2 posiada wiecej funkcji nie mowiąc już o Efexie. Jezeli NX-D "łyknie" NX2 to stracę też drogocenne wtyczki ;-) Z góry dzięki za info ;-)
ja mam nx2 i nx-d i działają obydwa na jednym komputerze, jeżeli o to chodzi, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ;)
fotouśmieszek
09-01-2016, 21:02
ja mam nx2 i nx-d i działają obydwa na jednym komputerze, jeżeli o to chodzi, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ;)
dokładnie o to.Po prostu boję się,ze nx-D zmodyfikuje NX2 i stracę wtyczki do NX2.Więc mogę sciągać bez obawy? U Ciebie pracują NIEZALEZNIE?
fotouśmieszek
10-01-2016, 00:37
Baaardzo dziekuje,zroblem co trzeba,wszystko działa.Pozdrawiam ;-)
songvari
10-01-2016, 19:51
Ja używam NX-D do wstępnej obróbki NEFów a potem NX2 do "poprawiania" TIFFów. Wiem, że jest to sposób nieco skomplikowany ale nie mogę się nadal przekonać do LR lub CR. Mam też w NX2 wykupione dawno, dawno temu wtyczkę CEF, o której mówisz, więc to też mnie trzyma przy NX2. NX-D nie lubię i chyba wolałbym używać VIEW-NX ale NX-D ma więcej opcji. Szkoda, że już nie ma NX2...
Rossi_PL
10-01-2016, 21:23
Nieźle nas Nikon "wydymał" tym softem;-) Kupiony, nauczony, przyzwyczajony i... Budzisz się z ręką w nocniku, znaczy się z NXD na dysku. Ja ten problem na razie ominąłem w bardzo prosty sposób:-) Nie kupuję nowych puszek Nikona tylko "siedzę na starych gratach". Chcę mieć D750+edycję RAWów na poziomie CNX2 czyli w każdej chwili mogę wracać, edytować i podglądać plik NEF...
hostman22
11-01-2016, 19:00
ma ktoś bete NX-D.exe na 32bit?
fotouśmieszek
15-01-2016, 00:31
Ja używam NX-D do wstępnej obróbki NEFów a potem NX2 do "poprawiania" TIFFów. Wiem, że jest to sposób nieco skomplikowany ale nie mogę się nadal przekonać do LR lub CR. Mam też w NX2 wykupione dawno, dawno temu wtyczkę CEF, o której mówisz, więc to też mnie trzyma przy NX2. NX-D nie lubię i chyba wolałbym używać VIEW-NX ale NX-D ma więcej opcji. Szkoda, że już nie ma NX2...
To mamy identycznie z tym,ze ja updatowalem wtyczki do 64-bit przez moment byly w necie.Tez obrabiam w tiffie a LRa ktorego dostalem z puszka canona wykorzystuje rzadko.Poza tym LR woła nefy gorzej niz NX-D.View NXa nie probowalem wiec nie mam skali porownawczej.NX-2 był zawsze extra ale niestety skonczylo sie na nefach d7200. Pozdrawiam ;-)
A udało się komuś postawić VNX2 i NX-D?
Jeżeli pamiętam, to NX-D pierwsze co to krzyczy o odinstalowanie VNX2 ...
ja mam in NX2 i VNX2 i NX-D (ktorego nie uzywam wcale - musze go wywalic na zbity ryj).
delucjan
25-01-2016, 14:37
Ja najpierw zainstalowałem NX-D, a potem VNX2 :)
zotornik
28-01-2016, 22:54
Odpowiadając najpierw autorowi tematu - nie ma żadnego problemu, ażeby na komputerze współistniały i działały obok siebie programy Capture NX2 i Capture NX-D !
Miałem taki układ na starym kompie i mam tak teraz po świeżej instalacji nowego komputera sprzed tygodnia.
Natomiast konflikt współistnienia dotyczy ViewNX 2 i ViewNX-i - w tym wypadku tylko jeden z nich może być zainstalowany.
Dzięki za sugestię. Rzeczywiście dało się doinstalować View NX. I nawet się nie pogryzło z ViewNX-i, tzn. ViewNX-i działa po doinstalowaniu VNX2.
Przy okazji, nie wiem co ****... w Capture NX-D, ale w porównaniu do ViewNX działa (tragicznie) wolno.