PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 - problem z przysłoną i migawką w trybie manualnym

T_O
08-01-2016, 14:32
Cześć. Posiadam aparat Nikon D3200. Mam następujący problem z ustawieniem migawki i przysłony w trybie manualnym. Gdy mam włączony podgląd na ekranie LCD nie mogę zmieniać parametrów przysłony a czas migawki mogę ustawić min. na 1/30. Gdy zdjęcie jest robione z użyciem wizjera nie ma żadnych problemów. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu i mogłem ustawiać dowolnie i przysłonę i migawkę czy to przez wizjer czy na ekranie LCD. W pozostałych trybach wszystko działa ok. Resetowałem ustawienia, zakładałem obiektyw na nowo ale nic to nie pomogło.

GonzoG
08-01-2016, 21:22
Instrukcja aparatu się kłania...

Włączyłeś manual dla filmów, to i nasz związane z tym ograniczenia. Wyłącz, to i ograniczenia znikną.

T_O
08-01-2016, 23:00
Faktycznie. Nie skojarzyłem, że to automatycznie blokuje zakres przysłony i migawki. Wybierałem reset ustawień ale nie pomagało. Teraz już wszystko działa ok. Problem rozwiązany. Dzięki.

Don_Lucjano
09-02-2016, 15:40
Da sie to jakoś obejść bo jak to wyłączę to znowu iso niemożna na bierząco regulować na podglądzie podczas nagrywania filmu :(?

GonzoG
09-02-2016, 16:38
Nie. Albo manual dla filmów i jego ograniczenia, albo ustawienia ekspozycji dla zdjęć. Dopiero od D7100 są oddzielne tryby LV dla zdjęć i filmu.