PDA

Zobacz pełną wersję : Czy przez HDMI działa tethering?

spiritus
06-01-2016, 21:42
Hej
Jak w temacie.
Przymierzam się do kupna kabla HDMI i chciałbym się dowiedzieć czy przez niego będzie tethering działał bo nie wiem czy kupić sobie 5m kabla czy tylko 1m aby podłączyć laptopa do TV.

GonzoG
06-01-2016, 22:10
Nie. HDMI to przesył obrazu i dźwięku.

spiritus
06-01-2016, 22:29
Dzięki, temat do zamknięcia

t0m3k
07-01-2016, 18:19
Tethering? Jeżeli chodzi Ci o to czy połączysz laptopa z HDMI z telewizorem z HDMI za pomocą kabla HDMI to tak, tethering (połączenie) będzie działał (działało). Jeżeli chodzi Ci o internet to nowy standard HDMI obsługuje LAN, zależy jakie HDMI masz w urządzeniach.

spiritus
07-01-2016, 21:31
Tethering? Jeżeli chodzi Ci o to czy połączysz laptopa z HDMI z telewizorem z HDMI za pomocą kabla HDMI to tak, tethering (połączenie) będzie działał (działało). Jeżeli chodzi Ci o internet to nowy standard HDMI obsługuje LAN, zależy jakie HDMI masz w urządzeniach.

ahhhh....cały ja, zapytam i nie sprecyzuję pytania

chodziło o tethering z lightroomem

t0m3k
08-01-2016, 00:42
No tak to nie zadziała niestety. Robią tyle tych standardów, że człowiek ogłupieć może. Mam nadzieję że z nowego USB zaczną korzystać wszyscy i będzie spokój.

ksh
08-01-2016, 12:30
HDMI realizuje połączenie audio/video z zewnętrznym urządzeniem, USB to przesył danych i jeśli lightroom wspiera ten konkretny aparat to jest i tethering.

JA06
08-01-2016, 15:02
HDMI realizuje połączenie audio/video z zewnętrznym urządzeniem, USB to przesył danych i jeśli lightroom wspiera ten konkretny aparat to jest i tethering.
HDMI to także przesył danych. Są np. switche, które stackuje się przy pomocy HDMI.
Tethering z LR zapewne jednak nie zadziała.

ksh
08-01-2016, 16:36
Ja rozumie że w w usb i hdmi lecą dane ale chodzi o to co i jak łączymy, hdmi nie jest do celów łączenia aparatu z kompem/laptopem by mieć tethering, jest to możliwe ale i w aparacie i w laptopie trzeba by to oprogramować niezgodnie z specyfikacją połączenia.

t0m3k
09-01-2016, 11:33
Ja rozumie że w w usb i hdmi lecą dane ale chodzi o to co i jak łączymy, hdmi nie jest do celów łączenia aparatu z kompem/laptopem by mieć tethering, jest to możliwe ale i w aparacie i w laptopie trzeba by to oprogramować niezgodnie z specyfikacją połączenia.

Jak najbardziej zgodnie ze specyfikacją połączenia. HDMI można przesyłać dowolne dane, można tym kablem zastąpić np kabel LAN, USB (ale zasilanie tylko w nowszym standardzie HDMI - ale i tak większość sprzętu z tym portem ma zewnętrzne zasilanie )

ksh
09-01-2016, 14:09
Nie, nie ma w specyfikacji hdmi nic o przesyłaniu danych z urządzenia do pc/laptopa, w drugą stronę można to zrealizować ale i tak jest nie wykorzystywane przez producentów.

t0m3k
10-01-2016, 13:27
Oczywiście że jest, od hdmi 1.4 możesz przesyłać dowolne dane w dowolną stronę :)