PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa SB-900 nie błyska

krakowiak
06-01-2016, 18:39
Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że w trybie zdjęć seryjnych na nikonie D700 moja lampa zachowuje się czasami dziwnie, tak jak by miała kaprysy. Dlaczego piszę że czasami- Ponieważ raz wciskając spust migawki, aparat rejestruje np. 6 zdjęć DOBRZE naświetlonych za pomocą lampy. Ale już kolejny raz w tej samej scenerii i warunkach robi 3 dobrze naświetlone zdjęcia a 4,5, i kolejne lampa już nie błyska. Żeby było jeszcze ciekawiej dodam, że często pierwsze zdjęcie jest dobrze naświetlone ,drugie jest nieco ciemniejsze, trzecie jeszcze ciemniejsze a kolejne już lampa nie błyska.
Aparat pracuje w trybie manualnym a lampa TTL BL.
Kompletnie nie mam pojęcia co jest nie tak, czy zakłócenia w komunikacji aparatu z lampą, czy to lampa jest winna.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.
Poniżej przykładowe zdjęcia z opisywanego problemu i ustawienia aparatu i lampy.
https://photos.google.com/album/AF1QipOMK9-HFcDhxpq6d808rlcMdZVbH3SOcXVhcj8

https://goo.gl/photos/krUopQe2crHo3q1r9
Pozdrawiam Patryk.

2pompony
06-01-2016, 18:48
Na mój rozum po prostu lampa nei zdążyła się naładować do następnego błysku - stąd pierwsze zdjęćie jest dobre, przy drugim już nieco jej mocy zabrakło, przy trzecim jeszcze bardziej brakuje mocy, a przy czwartym i dalszych lampa już nie błyska. Jak zamiast serii użyjesz trybu pojedynczego, problem powinien zniknąć, jeśli pomiędzy zdjęciami zachowasz tyle czasu, żeby lampa zgłosiła gotowość.

krakowiak
06-01-2016, 22:12
Witam, działa drugi link do zdjęć a lampa ustawiona w TTL FP.

nikoniarz
06-01-2016, 22:21
Mnie się wydaje, że to kwestia akumulatorów- nie dostarczają wystarczającej energii. Miałem podobnie z SB-910 i rocznymi aku marki GP. Po zakupie Eneloopów problem zniknął.

GonzoG
07-01-2016, 00:39
Raczej wina zasilania lampy (np. kiepskich aku, baterii), ale bardzo łatwo to sprawdzić - powtórz test z błyskaniem w sufit oraz błyskaniem na wprost.
Jeśli przy błyskaniu na wprost będzie dużo lepiej - tzn. da się zrobić znacznie większą ilość równo naświetlonych zdjęć - zmień aku na lepsze, a jak potrzebujesz bardzo dużo błyskać z dużą mocą, to kup zewnętrzny zasilacz.

krakowiak
07-01-2016, 20:57
Mnie się wydaje, że to kwestia akumulatorów- nie dostarczają wystarczającej energii. Miałem podobnie z SB-910 i rocznymi aku marki GP. Po zakupie Eneloopów problem zniknął.

Co do akumulatorów to siedzą tam Panasonic evolta o pojemności coś około 2600 mAh ładowane dosłownie 3 razy. Ale sprawdzę na Eneloop-ah.

krakowiak
21-04-2016, 06:42
Witam. Po dłuższym czasie testowania i błyskania ja też dochodzę do wniosku, że błyskając od sufitu w dużych pomieszczeniach lampa potrzebuje więcej energii i dlatego taki problem wynikł.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i odpowiedzi. Pozdrawiam