PDA

Zobacz pełną wersję : d700 zacinający się pierścień do odczytu przesłowy z manualnych obiektywów

ck_dezerter
05-01-2016, 21:37
Witam!
Dziś odkryłem w moim d700, że pierścień odczytu przesłony z manualnych obiektywów (ten wokół bagnetu z występem) zacina się - tzn pozostaje w pozycji pokazującej cały czas zamkniętą przesłonę i tak pozostaje po odpięciu obiektywu. Żeby wrócił do położenia początkowego, trzeba go pchnąć. W ogóle - jak mu się "pomoże" to się obraca i poprawnie wskazuje (również błąd przy obiektywach z AF) ale "sam z siebie" pozostaje przeważnie nieruchomy, a nie powraca lub pozostaje położeniach pośrednich. Podczas normalnego używania aparatu nie ma to (jak dotąd) znaczenia dla poprawności jego działania (czasem ciężko założyć obiektyw z pierścieniem przesłony, jak akurat się przesunął), ale: 1. lubię mieć wszystko w pełni sprawne, 2.czy ta niesprawność się nie "rozwinie" dalej?
W związku z tym mam pytanie - czy próbować to jakoś naprawić samemu (prosty demontaż i oczyszczenie) czy dać do serwisu?
dziękuję za rady i pozdrawiam!

TOP67
05-01-2016, 22:16
Możesz odkręcić bagnet i uzyskasz częściowy dostęp do tego pierścienia. Spróbuj go przeczyścić.
Pełny dostęp wymaga zdjęcia obudowy.

ck_dezerter
05-01-2016, 22:23
dzięki! Spróbuję. Czy jest ryzyko zgubienia/popsucia czegoś w czasie ściągania bagnetu? Rozumiem, ze trzeba odkręcić te śrubki, które widać?

TOP67
05-01-2016, 22:25
Odkręcasz śrubki. Jedna jest inna (ma kołnierz centrujący), zapamiętaj gdzie była.
Pod spodem wyleci blaszka, ale można ją włożyć tylko na jeden sposób.
Najważniejsze, to nie zasyfić komory lustra

ck_dezerter
05-01-2016, 22:34
Jasne! Dzięki! Spróbuję i napiszę co się udało zrobić.
pozdrowienia!

ck_dezerter
06-01-2016, 20:16
Witam!
Odkręciłem mocowanie i ściągnąłem tę sprężystą podkładkę. Po zdjęciu mocowania pierścień chodził świetnie, nie było czego czyścić tam, gdzie był dostęp (było tam czysto, żadnych brudów). Trochę przedmuchałem i złożyłem z powrotem. Po złożeniu dokładnie to samo, co było przedtem. Mam wrażenie, że mocowanie bagnetu blokuje obrót tego pierścienia, zachodzę tylko w głowę dlaczego? Wygląda na nie uszkodzone, obiektywy mocuje się dobrze, oczywiście o żadnym przesunięciu płaszczyzny zdjęcia nie ma mowy. Spróbuję jeszcze mu się przyjrzeć, czy nie wymaga ono np. wyprostowania?
pozdrowienia!

Nikkoś
06-01-2016, 20:44
Może przyda Ci się serwisówka , tak na wszelki wypadek .
https://www.ifixit.com/Document/989/.pdf

ck_dezerter
06-01-2016, 21:02
Wielkie dzięki!
pozdrowienia!

Studio5s
06-01-2016, 22:16
A może źle założyłeś podkładkę pod bagnetem. Może bagnet krzywy. Jakiś fotki.

ck_dezerter
06-01-2016, 22:23
Podkładka nie ma styczności z tym pierścieniem. Bardziej mi wygląda na to, że się skrzywiło mocowanie bagnetu i obciera o ten pierścień, tylko zachodzę w głowę DLACZEGO i JAK?
pozdrowienia1

Studio5s
13-01-2016, 20:11
Przykręć bagnet na dwa wkrety po przeciwnej stronie i zobacz czy chodzi. Potem dokręcaj nastepne. I zobacz przy dokręcaniu ktorej zaczyna źle pracować.

ck_dezerter
13-01-2016, 20:24
Aha!
Jasne, tak spróbuję i opiszę czy się udało.
pozdrowienia!