PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 - problemy z softem czy ze mną ;) ?

ivonne
05-01-2016, 21:00
Witam!
Niedawno wysyłałam body z obiektywem (Tamron 150-600) do serwisu tejże firmy, m.in. ze względu na luzy na bagnecie. Przy okazji wspomniałam o tym, iż odnoszę wrażenie, że nie zawsze AF trafia w punkt, tzn. ustawiam ostrość na oko ptaka, a ostrzejsza wychodzi jego wypięta pierś. O ile dobrze kojarzę, wgrano nowy soft, tylko nie wiem, czy do body, czy do obiektywu - nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że ingerencja serwisu nie powinna wykraczać poza szkło.
Od tego czasu pojawił się problem ze spustem migawki - o ile dobrze kojarzę (wiem, że za dużo tych niewiadomych, ale nie chcę wprowadzać w błąd; niestety, moja pamięć jest zawodna) na trybie AF-A spust migawki się blokuje i często dopiero po drugim restarcie aparatu da się wykonać zdjęcie (a ptaka już nie ma...). Czy to ja coś źle robię? Od zawsze mam ustawioną opcję priorytetu ostrości, ale nigdy wcześniej nie notowałam takich problemów. Fotografuję w trybie preselekcji przysłony, głównie statyczne "obiekty".
Zauważyłam również, że nie mogę przestawić funkcji czyszczenia matrycy z "przy uruchamianiu" na "przy wyłączaniu".
Mam również pytanie z serii głupich :) Na podglądzie punktów AF w wizjerze widzę 51 punktów, niezależnie od tego czy wybieram AF-S 5 pkt, czy AF-A 51 pkt. Czemu tak się dzieje? Nie żebym narzekała... ;)
Pozdrawiam!

ivonne
06-01-2016, 17:57
reset ustawień

Wydaje mi się, że po powrocie sprzętu z serwisu wracałam do ustawień fabrycznych, bo wszystko miałam poprzestawiane, ale nie mam 100% pewności, więc dla świętego spokoju spróbuję tej metody :)

lortek
06-01-2016, 21:35
z Twojej wypowiedzi troche trudno dojsc do tego o co Ci dokladnie chodzi ;) skłaniam sie jednak ku temu ze problem lezy gdzies w nie do konca zrozumianym dzialaniu swojego sprzetu. Od poczatku... ustawienie ostrosci na oku ptaka moze byc z pozoru łatwe i oczywiste a w rzeczywistosci moze to byc troche bardziej skomplikowane ...nalezy pamietac ze ptak sie rusza, Ty sie ruszasz w przod w tył, moze przekadrowujesz i wtedy moze gdzies głębia uciec albo np. przez to ze masz ustawione AF-A jezeli dobrze to rozumie to ustawia Ci pucha ostrosc na co chce czyli np na piers ptaka bo jest np. bardziej kontrastowa.... Ja odradzam uzywania trybu AF-A (mówie o autofokusie) bo to mieszanka af-s i af-c i to pucha sobie wybiera ktory chce uzyc tryb (z posrod af-s i af-c) i niekoniecznie musi on byc ten właściwy.... do ptaków ustaw sobie tryb AF-C, pole ostrosci pojedyncze czyli S czyli single, nie 5 tak jak opisujesz wyżej i wtedy pucha bedzie ustawiac dokladnie w tym jednym punkcie ostrosc w ktorym celujesz, w AF-A to ch***era wie ktory punkt ustawia ostrosc bo to automat... polecam tez zaznajomienie sie z instrukcja obsługi jezeli tutaj jest problem i polecam tez szukanie roznych poradnikow na you tube czy gdzies na necie opisujacym co i jak dziala :) problem z czyszczeniem matrycy i tym jakie punkty AF widzisz w wizjerze tez moga zostac rozwiane czytajac instrukcje

co do serwisu to wgrali Ci soft do szkła.... a co do szkla to przyznam ze mi ten tamron tez wiesza AF czasami, po odpieciu puszki od szkla wraca do normy.... krotko mam ten zestaw aby dokladnie okreslic przyczyne ale cos jest na rzeczy, np juz czytalem o tej dolegliwosci na forum i pojawiła sie u mnie gdy zrobilo sie chlodniej nie wiem moze od temperatury to zalezy....

osobiscie polecam do fotografii ptakow tryb M i auto ISO... ja tak robie i uwazam ze tak jest najłatwiej zapanowac nad zdjeciem.... na sztywno ustawiasz sobie przysłone np. lekko przymykasz szkło aby poprawiła sie ostrosc np. do max F8, na sztywno dajesz sobie czas np 1/500 czy 1/1000 aby zminimalizowac poruszone zdjecie, najlepiej uzywac statywu rownolegle.... i iso w automacie sie samo ustawia jakie powinno byc w danym momencie aby prawidlowo naswietlic klatke, dodatkowo zawsze mam af-c i zazwyczaj pojedynczy punkt (single [S]).... kiedys tez robilem w trybie A tylko ale z czasem doszedlem do wniosku ze to zły pomysl bo np. pucha schodziła sobie nagle do czasu 1/60 sekundy i wychodzilo poruszone zdjecie a mialem zapas w iso bo mialem na sztywno niskie ustawione bo chwile wczesniej swiecilo slonce i bylo widniej i niepotrzebnie kadr szedl do kosza, pozniej zaczalem sprawdzam auto iso w trybie A i ostatecznie doszedlem do wniosku ze to ja chce decydowac jaki ma byc czas i przyslona a iso niech sie samo ustawia.... nalezy tylko tak ustawiac czas aby zbyt wysokie iso nie wychodzilo

pozdrawiam!

ivonne
06-01-2016, 22:25
Bardzo dziękuję za odpowiedź i liczne wskazówki. Tak podejrzewałam, że problem może leżeć po mojej stronie, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że z instrukcją już dawno się polubiłam (bez niej nie dałabym rady po przesiadce z Pentaksa k-r z megaprostym menu i kilkoma guzikami na krzyż :)) i w przypadku wspomnianego czyszczenia matrycy niestety rady z książeczki nie działają.
najczęściej fotografuję ptaki w miarę statyczne (wybieram tryb Af-S jednopolowy, wcześniej napisałam "5", bo myślałam, że to 5 pkt, a to "S" od single - tak czy owak wybierałam zwykle ten tryb), a jeśli mam podejrzenie, że pojawi się ruch, przestawiam szybko na Af-A. Af-C (9/21 pkt) zwykle mi gonił, a że ustawiłam spust na priorytet ostrości, ujęcia zwykle traciłam.
Czyli jednak to Tamron wiesza sprzęt... Co ciekawe, nie zauważyłam wcześniej, że to może być od zimna, ale fakt, sprawa ta wypłynęła niedawno. Ale przed wizytą w serwisie ten problem nie występował, tego akurat jestem pewna.
Pozdrawiam!