PDA

Zobacz pełną wersję : Helios 44M-4 z mocowaniem Pentax K

kwachoo
05-01-2016, 10:02
Witam wszystkich,

W szafie mam kilka pozostałości po puszcze Pentaxa i noszę się z zamiarem jakiejś przeróbki obiektywów żeby zamocować do mojego d7100.

Mam Heliosa, którego lubię i czy można jakoś zamienić bagnet w tym obiektywie bez super dużych przeróbek?

Ogólnie jak wygląda sprawa z mocowaniami typu K? Widziałem gdzieś adaptery z soczewką, ale czy to nie pogorszy jakości zdjęć?

GonzoG
05-01-2016, 12:48
Przy obiektywach małoobrazkowych nie ma sensu bawić się w adaptery z mocowań bagnetowych.
Wszystkie mają mniejszą odległość niż Nikon, więc adapter musi mieć sporą soczewkę, aby zniwelować różnice w odległości mocowania + grubość adaptera.

Sama.przeróbka mocowania nie jest trudna - wystarczy odkręcić mocowanie Pentaxa i przy kręcić Nikona. Gorzej tylko z dostaniem takiego mocowania. W przypadku obiektywów M42 można to robić z adaptera M42-Nikon, ale jak jest przy wersjach PK, to nie wiem.
Jedyny problem jaki jest przy przeróbce mocowania, to ustalenie odpowiedniej odległości.

hostman22
05-01-2016, 17:05
stare pentaxy chyba były wkręcane..? Bagnetu K raczej nie przerobisz pod F (aby szkło było w pełni użyteczne), są przejściówki na rynku i je polecam.

2pompony
05-01-2016, 17:30
Owszem, do 1975 roku Pentaxy (małoobrazkowe, bo były i inne) miały mocowanie M42. Praktica czy Zenit przejęły po prostu ten standart.