Zobacz pełną wersję : Znowu 18-55
I to dwa na raz.
http://nikonrumors.com/2016/01/04/nikon-annoucnes-two-new-af-p-dx-nikkor-18-55mm-f3-5-5-6g-lenses.aspx/
Dodali przysłonę elektromagnetyczną. Będzie można ją zmieniać w trakcie filmowania nawet w najtańszych body.
Tyle że wg opisu te obiektywy są typu G a nie E. Nowością jest krokowy silnik AFu.
G oznacza brak pierścienia przysłony. Ale faktycznie przysłona elektromagnetyczna oznaczana jest literką E (i tam właśnie używany jest silnik krokowy).
AF-P to nowe oznaczenie. W każdym bądź razie obiektyw zmodyfikowano pod kątem filmowania.
They are the first "AF-P" lenses for Nikon digital SLR cameras, utilizing stepping motors to drive AF for fast and quiet autofocusing.
Jestem zdania że jednak nie mają elektromagnetycznej przysłony, bo by się tym chwalili.
Zgadza się. Była by literka E.
Zaś co do silnika krokowego, to sam z siebie nie jest tak cichy jak SWM. Ale jego zastosowanie pozwoli na redukcję przekładni, które tak bardzo hałasowały.
Tak przy okazji, to jest już na nikon.pl
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/af-p-dx-nikkor-18-55mm-f-3-5-5-6g-vr
Natomiast wyeliminowanie przełączników, to jakieś grube nieporozumienie.
Żeby włączyć VR, trzeba wejść do menu aparatu. Na dzisiaj pozwalają na to 3 modele.
Silniki krokowe mogą pracować w różnych trybach: pólkrokowy, mikrokrokowy. O ile przy tym najprostszym sterowaniu generują wyraźne drgania i różne dziwne odgłosy, to w przypadku odpowiednio dobranego trybu mikrokrokowego i dobrze zaprojektowanego sterownika są praktycznie bezgłośne.
Ale jednak musi być jakaś przekładnia, która przeniesie to na soczewkę. I tu może pojawić się szum. Musi też być jakieś sprzęgło do manualnego ostrzenia, bo silnik krokowy łatwo uszkodzić.
Silnik pierścieniowy tego nie potrzebuje
Silnik liniowy też (ale to chyba tylko przy małych szkłach).
Silnik krokowy pozwoli za to na wyeliminowanie GMR, który często się psuł (zwłaszcza w modelu 18-135).
Tomku. Daj spokój, bo propagujesz tu jakieś dziwaczne poglądy. Silnika krokowego nie uszkodzisz kręcąc pierścieniem, prędzej urwiesz ten pierścień jeśli moment trzymający będzie zbyt duży. Silnik krokowy jest utrzymywany w zadanym położeniu dzięki przepływowi odpowiednich prądów przez uzwojenia. Tam nie ma żadnych blokad mechanicznych, żadnych sprzegieł, czyli nic się nie może uszkodzić. Jeśli użyjesz odpowiedniej siły, to przekręcisz każdy silnik krokowy. Cały problem polega na dobraniu ilości mikrokroków (precyzja i płynność ruchu), odpowiednio precyzyjnego sterownika wymuszającego prądy w uzwojeniach (płynność ruchu i cisza) raz odpowiedniego dobrania wartości tych prądów (moment trzymający). Prawda, że proste? Gdybym tego nigdy nie robił, nie projektował, nie programował, to może bym uwierzył w to co piszesz.
cz4rnuch
05-01-2016, 12:22
...Żeby włączyć VR, trzeba wejść do menu aparatu. Na dzisiaj pozwalają na to 3 modele. Dla mnie to wyraźny sygnał, że wkrótce pojawią się dwa profesjonalne modele niepełnoklatkowe: D400 (lub D500 - jeszcze tego nie ustaliłem) z wbudowanym gripem i D9000 ze stabilizowaną matrycą. Wszystko na to wskazuje.
Żeby włączyć VR, trzeba wejść do menu aparatu. Na dzisiaj pozwalają na to 3 modele.
Hę? Do menu aparatu? Co ten Nikon kombinuje? Niech dalej robi premiery tego badziewia w 5 wersjach.
I specjalnie dla pro DX body za 7-8tyś by projektowali szkło o świetle 5,6 ? :P
cz4rnuch
05-01-2016, 13:57
I specjalnie dla pro DX body za 7-8tyś by projektowali szkło o świetle 5,6 ? :P
Oczywiście. Pro f/5.6 to przyszłość. Ponadto z takim obiektywem AF zawsze będzie trafiał. Poniżej kolejny przykład :) Dla mnie wszystko jest jasne.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/659-2.jpg?rdrts=126619007
źródło (https://public.dm2302.livefilestore.com/y3pWPDw7vjBTzPKZCPImzd-VoF1XHBdaP_4uvzPn5xrYYZqSlPUzGEBKkzW3OokAJlRNa73tB Bh8PAk_QZDBHZeEcFYOUvXWyP-wa0LGk5EnhA/659.jpg?rdrts=126619007)
Hę? Do menu aparatu? Co ten Nikon kombinuje? Niech dalej robi premiery tego badziewia w 5 wersjach.
Po to że "target" tego obiektywu to kitowe zestawy nikonów D3xxx i D5xxx. A ludzie którzy je kupują dość rzadko czytają instrukcje. Brak przełączników mechanicznych dość drastycznie może zmniejszyć ilość tematów typu "pomocy, mój 18-55 nie ostrzy / nie działa VR mimo że mam"
Ci którzy wiedzą kiedy używać VR a kiedy nie, najczęściej mają obiektywy w których taki przełącznik jest.
Myszowor
05-01-2016, 20:26
Mam kolegę który po przyjeździe z wczasów dowiedział się ode mnie że ma VR i go nigdy nie włączył, więc może w dobrym kierunku Nikon kroczy...