Zobacz pełną wersję : Samyang 14mm f 2.8 - problem i prośba o pilną pomoc
Wpadł mi w ręce w/w obiektyw. Problem podlega na tym że podpięty do FX (d610) robi zdjęcia wyłącznie po przesunięciu głębi na 22 ( na pokrętle najbliżej nasady ) - na pozostałych jest cały czas komunikat fEE. Czy to jest normalne czy to jakiś uwalony egzemplarz. Czy użytkownicy normalnie mają kontrolę nad głębią ostrości z tego pokrętła? Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
PS. po podpięciu do d3100 jest dokładnie tak samo...
No to są trzy możliwości:
- masz walnięty obiektyw
- masz walnięte oba body
- albo nie czytałeś instrukcji obsługi (czyli walnięty fotograf :wink:)
Stawiam na to trzecie.
Po pierwsze to +1 za poprzednikiem. Po drugie to nie kontrola nad GO a nad przesłoną. Po trzecie to czy próbowałeś korzystać z pokrętła na body? Po czwarte to czy nie zauważyłeś, że to f22 jest w innym kolorze nóż pozostałe i nie zastanowił Cię to? Po piąte, żeby była jasność jest to zupełnie normalne.
Po pierwsze to +1 za poprzednikiem. Po drugie to nie kontrola nad GO a nad przesłoną. Po trzecie to czy próbowałeś korzystać z pokrętła na body? Po czwarte to czy nie zauważyłeś, że to f22 jest w innym kolorze nóż pozostałe i nie zastanowił Cię to? Po piąte, żeby była jasność jest to zupełnie normalne.
nie miałem wcześniej do czynienia z obiektywami manualnymi stąd pytam. Ok jak napisałeś nie ma kontroli nad przesłoną. Rozumiem że w/w pokrętło ma być cały czas na 22 tak? Wtedy na body wskazuje w miejscu przesłony 2.8 jak światło obiektywu. Jak w takim razie kontroluje się wartość przesłony?
arturmsi
04-01-2016, 23:45
nie miałem wcześniej do czynienia z obiektywami manualnymi stąd pytam. Ok jak napisałeś nie ma kontroli nad przesłoną. Rozumiem że w/w pokrętło ma być cały czas na 22 tak? Wtedy na body wskazuje w miejscu przesłony 2.8 jak światło obiektywu. Jak w takim razie kontroluje się wartość przesłony?
no chyba tak jak normalnie zmienia się przesłonę, pokrętłem w trybie A np. ?
No przecież ci napisałem INSTRUKCJA OBSŁUGI !!!!. Nie dali z aparatem?
Jak w takim razie kontroluje się wartość przesłony?
Tak samo jak z każdym innym obiektywem, kółkiem. A w trybie zielonym sama się kontroluje.
nurkiewicz
04-01-2016, 23:52
Spokojnie Panowie, nowy rok i takie naprężenia. Przecież gość napisał że nie miał w rękach takiego szkła. Zamiast wyżywać się i pisać półsłówkami wystarczą dwie linijki instrukcji.
bk2x
1. Przekręcasz pierścień przesłony na obiektywnie na F22.
2. Przesłonę sterujesz pokrętłami w aparacie jak przy "normalnym" szkle. Pierścienia na obiektywie NIE DOTYKASZ.
Spokojnie Panowie, nowy rok i takie naprężenia. Przecież gość napisał że nie miał w rękach takiego szkła. Zamiast wyżywać się i pisać półsłówkami wystarczą dwie linijki instrukcji.
bk2x
1. Przekręcasz pierścień przesłony na obiektywnie na F22.
2. Przesłonę sterujesz pokrętłami w aparacie jak przy "normalnym" szkle. Pierścienia na obiektywie NIE DOTYKASZ.
Bardzo Ci dziękuję - fajnie że są tu normalni i pomocni ludzie...
Reszta jak widać urodziła się z aparatami w ręce... ech...
Wystarczy umieć czytać i trochę chęci.
ck_dezerter
05-01-2016, 09:44
Cel i sens ustawienia przesłony na 22 jest taki, że TYLKO W TYM położeniu popychacz z aparatu jest w stanie precyzyjnie ją ustawić w zadanej pozycji.
Położenie pierścienia na obiektywie w pozycji "22" jest sprawdzane mechanicznie z puszki (taki obracający się pierścień z popychaczem). Każda inna pozycja pierścienia na obiektywie jest interpretowana jako błąd, który jest wyświetlany. W tym celu często obiektywy mają blokadę pozwalającą na zablokowanie przesłony w tym położeniu. Samyang jej chyba nie ma (już nie pamiętam, sprzedałem go jakiś czas temu). Jak ta blokada jest obluzowana (np. w trochę zużytym szkle- miałem tak kiedyś), to ten błąd też czasem się może pojawić.
pozdrowienia!
nurkiewicz
05-01-2016, 11:48
Wystarczy umieć czytać i trochę chęci.
Zapewne masz rację tytanie zimnej logiki, ale wystarczy także trochę empatii dla słabszych w temacie.
Borat1979
05-01-2016, 13:06
Problem podlega na tym że podpięty do FX (d610) robi zdjęcia wyłącznie po przesunięciu głębi na 22 ( na pokrętle najbliżej nasady )
No i tak będzie na każdym obiektywie manualnym i z AF posiadającym pierścień przysłony. Jak chcesz sterować przysłoną pierścieniem to trzeba to zmienić w ustawieniach ze sterowania pokrętłem na pierścień.
Myszowor
11-01-2016, 18:58
Od niedawna mam ten obiektyw i rzeczywiście można przypadkiem przesunąć pierścień przysłony przy zakładaniu go do aparatu, trzeba uważać.
Mam pytanie, jak sobie radzicie z dystorsją falistą w tym obiektywie?
Można ten obiektyw dodać jakoś do opcji korekcji w Photoshopie?
Tak. Są w sieci profile, w tym mój. Można też zrobić sobie samemu. Problem jest tylko z odległością, bo już przy 2 m tablica musi być ogromna.
Myszowor
11-01-2016, 23:36
Dzięki, jak dodać taki profil, bo w tej bazie danych nawet D800 nie ma...
Skopiować do odpowiedniego folderu. Profil robiłem na D600, ale to nie ma znaczenia, bo liczy się tylko rozmiar matrycy.