Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na przywitanie z forum - Dettifoss, Islandia
paintitblack
04-01-2016, 13:25
Dzień dobry :)
D810, 14-24, 30s, ISO1600, F/3.2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/21-3.jpg
źródło (http://light-guides.pl/wp-content/uploads/2016/01/2-1.jpg)
Pięknie wyszła ta zorza - zarówno kolorystyczne jaki jakościowo. Natomiast sam kadr już nie bardzo. Zapewne chodziło o pokazanie wodospadu i zorzy ale podzielenie kadru na pół moim zdaniem nie wpłyneło korzystnie na odbiór. Pion z wieksza ilością nieba chyba lepiej by tu leżał. Może udałoby się wyciągnąc ciut więcej szczegółów z wodospadu. Gratuluję możliwości oglądania przepięknej zorzy :)
paintitblack
04-01-2016, 17:00
Pion - nie, mam takie kadry, ta zorza lepiej prezentowała się horyzontalnie. Co do podziału - obcinając dół MZ właściwie można by zrezygnować z wodospadu. Teoretycznie mogło być lepiej, ale nie zawsze fizycznie jest to do zrobienia, robiąc krok do tyłu zrobiłby się bałagan na pierwszym planie. Dopóki Nikon nie weźmie się za coś szerszego niż 14mm nie widzę tu dużego pola do manewru
<| MICHAŁ |>
04-01-2016, 17:46
Pion z wieksza ilością nieba chyba lepiej by tu leżał. Może udałoby się wyciągnąc ciut więcej szczegółów z wodospadu.
Pion - nie, mam takie kadry, ta zorza lepiej prezentowała się horyzontalnie. (...) Dopóki Nikon nie weźmie się za coś szerszego niż 14mm nie widzę tu dużego pola do manewru
Może próba sklejenia poziomego kadru z kilku pionowych by się sprawdziła?
Takie gdybanie...
Natomiast same okoliczności przyrody.... znakomite. Dla samego widoku warto było tam być. Pal licho zdjęcia :)
paintitblack
04-01-2016, 18:11
Może próba sklejenia poziomego kadru z kilku pionowych by się sprawdziła?
Takie gdybanie...
Natomiast same okoliczności przyrody.... znakomite. Dla samego widoku warto było tam być. Pal licho zdjęcia :)
Ano warto :) Słońce od przyszłego roku coraz mniej aktywne więc coraz trudniej będzie zobaczyć takie zorze, przynajmniej przez jakiś czas.
Ze sklejaniem ciężko - w ciągu pół sekundy zorza potrafi zmienić kształt, ciężko byłoby to poskładać
Adam Majchrzak
04-01-2016, 19:01
Miłe powitanie z forum :) Dzień dobry!
Fajnie, że na siłę nie wyciągałeś z cienia, bo tak właśnie to wygląda, kiedy Księżyca na niebie brak.
Z miejsca gdzie stałeś to raczej trudno o inny kadr, miałeś do wyboru więcej coraz ciemniejszego dołu, lub samą górę (ale nie byłby to już Dettifoss :razz: ).
Podoba się, tym bardziej, że przywołuje niesamowite wrażenia ;)
Pozdrawiam =]
Nic nie zmieniaj, bardzo dobre zdjecie, technicznie widac, ze wiesz co z czym sie je...
Witamy!
geralttt
04-01-2016, 23:02
Dobry, temat, świetne miejsce. Po lewej miałeś półkę skalną, rozwiązałaby problem kadrowania. W nocy jednak ciężej o określenie pozycji zatem jest to zrozumiale. Wg. mnie nie trzeba zresztą nic zmieniać. Podoba mi się. :) Dettifoss jest wymagający, robi wrażenie na żywo, fotograficznie trzeba się nagimnastykować i uważać. :)
paintitblack
05-01-2016, 10:16
Miłe powitanie z forum :) Dzień dobry!
Fajnie, że na siłę nie wyciągałeś z cienia, bo tak właśnie to wygląda, kiedy Księżyca na niebie brak.
Z miejsca gdzie stałeś to raczej trudno o inny kadr, miałeś do wyboru więcej coraz ciemniejszego dołu, lub samą górę (ale nie byłby to już Dettifoss :razz: ).
Podoba się, tym bardziej, że przywołuje niesamowite wrażenia ;)
Pozdrawiam =]
Trochę wyciągałem, ale w granicach rozsądku - MZ lepiej było ciemniej i nieco wyciągnąć i i dać dzięki temu mniejsze ISO
Nic nie zmieniaj, bardzo dobre zdjecie, technicznie widac, ze wiesz co z czym sie je...
Witamy!
Dzięki :)
Dobry, temat, świetne miejsce. Po lewej miałeś półkę skalną, rozwiązałaby problem kadrowania. W nocy jednak ciężej o określenie pozycji zatem jest to zrozumiale. Wg. mnie nie trzeba zresztą nic zmieniać. Podoba mi się. :) Dettifoss jest wymagający, robi wrażenie na żywo, fotograficznie trzeba się nagimnastykować i uważać. :)
Jeśli myślimy o tym samym - to rzeczywiście była półka z której przymierzałem się coś zrobić, niestety jak wiatr powiał momentalnie zalała mnie ściana wody, kilka sek i jesteś kompletnie przemoczony...
(...)
Ze sklejaniem ciężko - w ciągu pół sekundy zorza potrafi zmienić kształt, ciężko byłoby to poskładać
A jaki to problem zrobić dwa poziomy? Jeden na wodospad, a drugi na niebo?
<| MICHAŁ |>
05-01-2016, 16:59
no tak, ale Ty robiłeś na 30s - to znacząco powinno uprościć sklejanie.
Ja się oczywiście przy nim nie upieram, nawet nie wiem, czy będziesz miał szansę powtórzyć takie ujęcie, ale przy okazji, dla własnej wiedzy i przyjemności, warto spróbować.
paintitblack
05-01-2016, 19:21
A jaki to problem zrobić dwa poziomy? Jeden na wodospad, a drugi na niebo?
Żaden, ale mój komentarz dotyczył sklejania kilku pionów. MZ byloby ciężko.
Wolałbym coś koło standardowych proporcji 3:2, 2 poziomy wyszłyby jak dla mnie za kwadratowo.
no tak, ale Ty robiłeś na 30s - to znacząco powinno uprościć sklejanie.
Ja się oczywiście przy nim nie upieram, nawet nie wiem, czy będziesz miał szansę powtórzyć takie ujęcie, ale przy okazji, dla własnej wiedzy i przyjemności, warto spróbować.
Nie bardzo rozumiem, chyba właśnie dlatego byłoby ciężko, przy 30 sek. poszczególne naświetlania zupełnie by do siebie nie pasowały.. Już przy 2-óch pionowych kadrach zdążyłoby się tak pozmieniać:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://makeagif.com/TZDdsz)
<| MICHAŁ |>
05-01-2016, 20:44
masz rację, do ....y
dochodzi jeszcze przesunięcie nieboskłonu
Ale i tak jest pięknie :)