Zobacz pełną wersję : Zmiana body pomóżcie !!!!
Witam.
Obecnie posiadam D90. Od samego początku jej posiadania nie bardzo się dogadujemy (osobiście twierdze, że trafiłam na jakiś felerny model) . W mojej puszce nie bardzo podoba mi się kolorystyka zdjęć ( rzadko które bez retuszu jest akceptowalne), ponad to nie trafia z ostrością, co 50 zdjęcie jest ostre i nadaje się do użytku. Mimo, że mam lustro od jakiegoś już czasu jestem amatorem, zdjęcia robię bo lubię ale chciałabym aby były satysfakcjonujące. Wiem też, że z tymi obiektywami które posiadam, a was wprawią w śmiech, niewiele zdziałam ale jednak spróbuję. Obecnie najwięcej korzystam z nikora af- s 55-300, mam jeszcze 18-105 i 18-55.
Zastanawiam się nad kupnem innego body ale nie chciałabym wpaść z deszczu pod rynnę !
Zastanawiam się czy D7000 wystarczy ? czy może jakieś inne. Patrzyłam się na D7100 ale cena mnie powala jeszcze. Może wy pomożecie mi znaleźć złoty środek ?
A zapomniałabym napisać co chcę fotografować, może zaprezentuję :
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11040579_910400125667680_261174618532455312_n.jpg? oh=fe7933f73f3308107171508ebcc15081&oe=57186468
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10846148_910399979001028_5307166898761683530_n.jpg ?oh=0c385727890dec8cc0b9132d90685ff2&oe=570717C8
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1479360_629020673805628_1327410015_n.jpg?oh=b5c612 b437fad613615c70f7049be638&oe=57086089
Głównymi obiektami moich strzałów są moje psy, dochodzą też konie , na spacerze też czasem łapie inne stworzonka :).
Pomożecie ?
Pomożemy! ;) Takich wątków na forum są setki - poszukaj. Aparat kupuje się najnowszy na jaki nas stać. Body zmienia się co 2-4 modele. Wówczas ma to sens. Kolorystykę to sobie można ustawić. Najładniejsze jpgi z puszki robił stary D50. W nowym będzie jeszcze gorzej ;)
Jak nie starcza na D7200 lub FX, to sugeruję D7100. Dociułać, skredytować i będziesz zadowolona.
ps. psiaki fajne. Zdjęcie robi fotograf i światełko. Obiektyw jest w dalszej kolejności.
Tak, czytam to forum i czytam i nic konkretnego mi to nie nasuwa. Większość osób pytających fotografuje ludzi, krajobrazy obiekty niemalże statyczne. Pies jest małym obiektem biegnącym ponad 40 km/h.
Z barwami to jeszcze jakoś sobie poradzę. Chodzi mi głównie żeby był dość szybki Af, chociaż, żebym miała 5 na 10 ostrych zdjęć a nie 1 na 20 ....
merkator
02-01-2016, 22:25
Pytanie Edwarda G. "Pomożecie ? Pomożemy !" ;)
Krótka piłka, najnowszy z serii D7XXX na jaki Cię stać. D7000 daje radę, mimo, że konstrukcja ma już 5 lat, (przepraszam od wczoraj 6) to z pewnymi ograniczeniami spokojnie wystarczy.
W stosunku do D90 dostaniesz nowszą matrycę (CMOS zamiast CCD, co daje lepszą kolorystykę) i mikrokalibrację AF w korpusie. Tak jak sugerował amirez, zasadnym byłoby skierowanie się ku D7100 lub D7200, jeśli budżet na to pozwala. W stosunku do D7000 mają lepszy moduł AF i więcej megapikseli (pomijam inne duperele) ;)
Sympatyczna psiarnia ;)
nikoniarz
02-01-2016, 22:32
D90 ma CMOS.
merkator
02-01-2016, 22:37
D90 ma CMOS.
Jak widać z wiekiem pamięć zawodzi, skleroza ;)
W stosunku do D90 dostaniesz nowszą matrycę (CMOS zamiast CCD, co daje lepszą kolorystykę) (...)
D90 ma matrycę w technologii CMOS a nie CCD. Jako, że to była pierwsza generacja matryc CMOS Nikona, to jest znana ze specyficznej kolorystyki - kolejne generacje wyglądają pod tym względem lepiej.
Wolka: Zdjęcia fajne, zwłaszcza pierwsze :wink: - do takiej tematyki zdecydowanie bym sugerował zacisnąć zęby i zdecydować się na D7100, bo mimo wszystko AF ma lepszy od tego w D7000, który lubi być bardziej kapryśny.
Do końca stycznia jest jeszcze Cashback (300 zł zwrotu), chociaż znajdziesz też korzystniejszą ofertę bez tej promocji - body za 2,9 tys.; ewentualnie w grę wchodzi jeszcze opcja zakupu używanego korpusu.
Edit: widzę, że koledzy mnie ubiegli, podczas pisania :wink:
BambusZMikronezji
02-01-2016, 22:48
Koledzy powyżej dobrze mówią. D7100 lub d7200 to dobry wybór. Żeby robić ladne foty nie trzeba mieć sprzetu za 100k pln. Twoje zdjecia sie bronią same. . Rzuć jeszcze okiem na d5300 lub d5500 mają slabszy af i mniej profesjonalnych dupereli ale obrazek dają podobny jak z d7100 d7200 a gabaryt mają mniejszy. Dla dziewczyny mniejsza puszka może być wygodniejsza.
Jednoznacznej odpowiedzi nigdzie nie znajdziesz. Każdy ma inne wymagania i inne możliwości finansowe. Wybrać musisz sama. Czytaj testy porownania i fora, rzuć okiem na you tube. Jezeli znasz angielski lub niemiecki to znajdziesz tam wartościowe informacje.
Co do kolorystyki to może nie być wina puszki tylko sprzetu na którym oglądasz foty...
Ładne zdjęcia.
Skoro twierdzisz, że z kolorem jeszcze dajesz radę, bardzo dobrze dajesz radę (moim zdaniem) a problemem jest AF, no i nie chcesz bardzo dużo wydać, to moim zdaniem idealne będzie dla Ciebie D300, D300s. Będziesz miała świetny AF. Idealny do takiej fotografii, jak Twoja.
Dzięki za rady :)
Bardzo kusi mnie D7100 no ale jak zauważyliście nie bardzo mam teraz taką kasę, nawet na używkę, między używką D7000 a D 7100 jest prawie 1000 zł różnicy, tak jak przy zakupie nowej, dlatego pytam czy D7000 da radę .
Myślałam o D300s ale wszystkie są z dużym przebiegiem, mam wrażenie, że nie kupię takiej sztuki żeby nie była wyeksploatowana ... no i to już puszka z starszego sortu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Co do kolorystyki to może nie być wina puszki tylko sprzetu na którym oglądasz foty...
Też o tym czytałam ale nawet w adobe lightroom zdjęcia są straszne i wymagają bardzo dużej obróbki, zdjęcia z mojego aparatu wyglądają tak jakby wylać na nie mleko !
madebyzosiek
03-01-2016, 11:19
E tam, da się kupić D300s z rozsądnym przebiegiem, ale moim zdaniem zamiana D90 na D300s nie ma sensu, to aparaty z tej samej epoki i poza af-em nie poczujesz żadnej zmiany (no jeszcze gabaryty i troszkę zamieszania z guzikami). Zbieraj na używanego 7100, takie jest moje zdanie. Pozdrawiam serdecznie
luck1985
03-01-2016, 11:38
A dokładniej jakim budżetem operujesz na teraz?
Po sprzedaniu aktualnego bodu ile powinno być w kieszeni?
Uczysz się? Pracujesz? Możliwość rat?
7100+55-300 to też nie będzie gwarant celności za każdym naciśnięciem, ale będzie zdecydowanie lepiej, niż masz obecnie. Skalibrujesz sobie dla 200mm i najczęściej wybieranej przysłony (powyżej to szkło traci już na jakości) i potrenujesz z różnymi trybami af-c aby znaleźć złoty środek. Biegający ludzie czy też konie to dla takiego zestawu żaden wysiłek, mniejsze zwierzęta są trudniejsze.
Mając pod ręką 7100/7000 to do akcji zdecydowanie wyciągałbym tego pierwszego, lepszy af. Czasem potrafiący schodzić na dalszy plan, ale po treningu całkiem użyteczny. Z tego co jednak piszą na forum, chyba warto by szarpnąć się na 7200 (tego ostatniego jednak nie używałem osobiście).
Wstaw przykład tego mlecznego zdjęcia, może spadek kontrastu od światła, używasz osłony PS?
Generalnie każda nowsza matryca będzie lepsza od tej w d90 (gorzej obrabia mi się materiał z tej 12MP matrycy w porównaniu z 16/24, chociaż przy tej w 7100 trzeba czasami uważać na wyciąganie z cieni i kontrolować, czy się miejscowo nie pojawiają nieprzyjemne rzeczy w najciemniejszych obszarach). Przy tych 24MP matrycach można jeszcze, kiedy inne sposoby nie dają zadowalających rezultatów, śledzić tylko centralnym i pokadrować później, bo jest z czego.
PS
Aby wykorzystać potencjał trybów seryjnych 7100/7200 szykuj się również na zakup szybkiej karty/kart
Co do D7100, to uważam, że zakup używanego nie za bardzo ma obecnie sens. Za używki w dobrym stanie krzyczą 2500, a nowy z cash backiem wychodzi 2900. Wiem, że czasem każda stówka robi różnicę, ale naprawdę warto już to dołożyć do nowego sprzętu.
A dokładniej jakim budżetem operujesz na teraz?
Po sprzedaniu aktualnego bodu ile powinno być w kieszeni?
Uczysz się? Pracujesz? Możliwość rat?
Myślałam żeby wydać jakieś 1600- 2000 na body,nie rozważyłam opcji ze sprzedażą D90, nie sądziłam, że ktoś je kupi. Wiecie nie zajmuje się tym zarobkowo, po prostu lubię uwieczniać wspólne spacery czy wyjścia do stajni z psami. Mam trzy psy z którymi trenerkę co generuje koszty i konie. Kredyt nie wchodzi w grę, jeden właśnie spłacam więc więcej nie wyskrobię na aparat :(.
7100+55-300 to też nie będzie gwarant celności za każdym naciśnięciem, ale będzie zdecydowanie lepiej, niż masz obecnie. Skalibrujesz sobie dla 200mm i najczęściej wybieranej przysłony (powyżej to szkło traci już na jakości) i potrenujesz z różnymi trybami af-c aby znaleźć złoty środek. Biegający ludzie czy też konie to dla takiego zestawu żaden wysiłek, mniejsze zwierzęta są trudniejsze.
Mając pod ręką 7100/7000 to do akcji zdecydowanie wyciągałbym tego pierwszego, lepszy af. Czasem potrafiący schodzić na dalszy plan, ale po treningu całkiem użyteczny. Z tego co jednak piszą na forum, chyba warto by szarpnąć się na 7200 (tego ostatniego jednak nie używałem osobiście).
Wstaw przykład tego mlecznego zdjęcia, może spadek kontrastu od światła, używasz osłony PS?
Generalnie każda nowsza matryca będzie lepsza od tej w d90 (gorzej obrabia mi się materiał z tej 12MP matrycy w porównaniu z 16/24, chociaż przy tej w 7100 trzeba czasami uważać na wyciąganie z cieni i kontrolować, czy się miejscowo nie pojawiają nieprzyjemne rzeczy w najciemniejszych obszarach). Przy tych 24MP matrycach można jeszcze, kiedy inne sposoby nie dają zadowalających rezultatów, śledzić tylko centralnym i pokadrować później, bo jest z czego.
PS
Aby wykorzystać potencjał trybów seryjnych 7100/7200 szykuj się również na zakup szybkiej karty/kart
Wiesz nie spodziewam się cudów z tych aparatów przy biegających psach ale chciałabym aby choć połowa zdjęć ze spaceru była celna a nie tak jak do tej pory że z 300 zdjęć wybiorę 15 akceptowalnych!.
Używam Filtra UV do obiektywu.
Przykładowe zdjęcie wstawię po pracy.
luck1985
03-01-2016, 12:22
Masz 2k.
Taki 7200- 2015, kosztuję 4k. Odliczając zwrot Nikona wychodzi 3600.
Dostaniesz tysiaka za D90. Daję Ci to 3k- 600zł brakuję do nowości Nikona :D
Można zakupić D7100, który kosztuję 3k. Zwrot 300zł i wyjdzie 2700. Nie musisz dopłacać. Ale 600zł różnicy między tymi aparatami, to już nie jest dużo. A kupuję się najnowsze na jakie stać.
Zamiast używanego D300 z nieznaną historią wolałbym nowego 7100/7200.
Cashback trwa do końca stycznia.
To przy następnej sesji wywal UV i załóż przeciwsłoneczną (przy obecnej pogodzie może nie, ale jak będzie więcej słońca, odsetek zdjęć z dziwnymi mgiełkami/rozbłyskami powinien spaść).
Odsetek trafnych trudno prognozować. Tak na oko, odnosząc się do sampli z pierwszego posta i połączeniu 7100+55-300:
-przy pierwszym, psach biegnących na wprost, odsetek celnych byłby raczej znaczący i spadłby dopiero po ich zbliżeniu się, kiedy zaczęłyby skręcać względem fotografa w którymś kierunku,
-mewy, z wyłączeniem przelatujących z dużą prędkością w niewielkiej odległości, to właściwie prawie każdą klatkę powinien złapać,
-przy ostatnim byłoby ok, dopóki biegłby w miarę równej odległości, jeśli zacząłby się gwałtownie zbliżać, wtedy też odsetek trafień znacząco by spadł
Przy 7100 jest jeszcze problem małego buforu, który łatwo zapchać w pierwszej sekundzie, robiąc z pełną prędkością. Można jednak przełączyć CH na CL, któremu ustawi się niższą liczbę klatek i odpowiednio wydłuży efektywną serię. Przy 7200 będzie jednak lepiej w tym względzie.
A kupuję się najnowsze na jakie stać.
Dokładnie, najnowsze/najlepsze do danego zastosowania brać. Tu, w wypadku Nikona, będzie to 7200.
Z cashbakiem jest ten problem, że zwrot może nastąpić dopiero po dłuższym czasie, no ale nastąpi.
W podanych rachunkach nie pasuje mi tylko 1000 za d90, realnie będzie to kwota w granicach 800, no ale to znikoma różnica w ogólnym rozrachunku.
luck1985
03-01-2016, 12:43
Zwrot w ciągu 14 dni. Inne osoby na forum tak dostały i ja również. Mimo świąt, to od razu po świętach kasa na koncie.
Problemem jest teraz czas- trzeba kupić przed ostatnim stycznia.
Nie wiem jaki stan i ile klapnięć. Ale po szybkim reasearchu na allegro wyszło mi 1k.
Teraz przeglądam dokładniej i fakrycznie może być to 700/800zł.
To daję nam okolice 2800. No koło tysiąca brakuję.
Tak niewiele, a tak daleko :D
Ale wpłacając Te 2800, można resztę rozłożyć na raty i będzie to np stówka co miesiąc x 10 :D Może to będzie do przełknięcia?
EDIT
A miałaś w ręce D7100? Pasuje rozmiar? Może za duży na Twoje spacer? Może za ciężki?
jest jeszcze konkurencja- może lepiej się dogadasz z EOS 750D? Ja zmieniłem obóz, a może to dla Ciebie będzie złoty środek?!
W zasadzie masz czym robić zdjęcia. Ja bym zacisnął pasa i dozbierał przynajmniej do D7100. Później pogoniłbym 18-55 i 55-300 i zamieniłbym to na Nikkora AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR albo Tamrona SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD, albo coś krótszego, ale jaśniejszego. Oczywiście wszystkie z mniejszą lub większą dopłatą, ale myślę, że do przełknięcia i masz zestaw jak się patrzy.
Najwięcej korzystasz z 55-300, więc może faktycznie na początek kupić obiektyw i jak zacznie dokuczać brak jakości czy lepszego ISO to rozglądać się za nową puszką, ja jak przesiadłem się z D90 na D7000 nie odczułem jakiegoś szału w jakości ale nie robię zdjęć w słabych warunkach i raczej używam jasnych stałek, a tu różnice się mocno zmniejszają, nawet D7100 nie robi na mnie wrażenia, za to dobry obiektyw już tak.
Archibald6803
03-01-2016, 13:49
W końcu, po 17 jałowych i bezsensownych MZ odpowiedziach, dyskusja zaczyna schodzić na właściwe tory .........
Aż jestem ciekaw czy pytająca zostanie wreszcie właściwie zdiagnozowana i otrzyma prawidłową dla siebie poradę ..... ;-)
luck1985
03-01-2016, 14:28
Jałowe hmmm
D90 ma prawie 8 lat. Skoro zmiana sprzętu nic nie da, to ja nie mam pytań i zamknijmy temat od razu.
Do autorki- kup szkło, sprzęt jest ok.
Pomijając fakt, że w 1 poście wspomina, że od samego początku nie może się zaprzyjaźnić z D90. Mało tego, wspomina o D7100.
W każdym aspekcie D7200/7100 deklasuje poczciwego D90 i nie wiem po co te gadki o szkłach. O pkt focusa nie będę wspominał, bo 40 więcej pkt nie ma znaczenia.
Sprzęt jest równie ważny co dobre szkło. A to nie jest zmiana z 7100 na 7200 żeby nazwać dyskusję jałową.
A czy ta kolorystyka nie wynika z warunków w jakich robisz zdjęcia? Te z pierwszego wpisu są robione w pełnym słońcu. To nie jest najlepsze oświetlenie.
luck1985
03-01-2016, 14:57
Nie ma się co oszukiwać, że Nikon nie miał nigdy dobrych kolorów. Ostatnie sprzęty się zmieniły na plus. Starsze sprzęty lubiły mieć żółte zabarwienie i sama kolorystyka była bez tego nasycenia. Tutaj wygrywał Canon. Bez odpowiednich korekt w aparacie i potem obróbce w programie. Czysty JPG z karty na kompa. Tutaj C wodził prym.
Podejrzewam że to nie jest wina aparatu ani też obiektywów - bez obrazy dla autorki! Sam posiadam taki zestaw i daje radę, nawet w dużo trudniejszych warunkach. Kwestia ustawienia samego aparatu jest tu chyba kluczowa. Obiektyw 55-300 nie jest i nigdy nie był demonem szybkości, dlatego trzeba się nauczyć nim posługiwać (często zanim AF złapie ostrość potrafi przejechać całą skalę) A klapnięcie bez przygotowania może dawać takie właśnie rezultaty jak Twoje. Moja rada - poproś kogoś z większym doświadczeniem (najlepiej byłego lub obecnego użytkownika D-90) żeby Ci pomógł poprawnie ustawić Twój aparat. Moim zdaniem zanim dozbierasz odpowiednią kwotę na zmianę możesz jeszcze dać szansę temu zestawowi! Oczywiście nie odradzam zakupu nowszej puszki, ale co jeśli to nie wina sprzętu a fotografa?
cz4rnuch
03-01-2016, 15:23
Masz 2k.
Taki 7200- 2015, kosztuję 4k. Odliczając zwrot Nikona wychodzi 3600.
Dostaniesz tysiaka za D90. Daję Ci to 3k- 600zł brakuję do nowości Nikona :D... Nic na siłę. Wątpię w to, że ktoś kupi D90 za tysiaka. Teraz chodzą raczej po 750-800. D7200 z tego co wiem z cashbackiem jest tylko w wybranych sklepach także do tych 4K trzebaby dorzucić jeszcze ze 100 złociszy. Razem daje to niezłą sumkę, a zważywszy na to że autorce cena za D7100 jawi się jako M.Everest to chyba jednak za duży wydatek. Tak mi się przynajmniej wydaje.
...
A miałaś w ręce D7100? Pasuje rozmiar? Może za duży na Twoje spacer? Może za ciężki?... Nie ma się co rozwodzić nad rozmiarami i wagą. D90 który posiada wolka to ta sama półka. Różnią się nieznacznie.
...W każdym aspekcie D7200/7100 deklasuje poczciwego D90 i nie wiem po co te gadki o szkłach. O pkt focusa nie będę wspominał, bo 40 więcej pkt nie ma znaczenia.
Sprzęt jest równie ważny co dobre szkło. A to nie jest zmiana z 7100 na 7200 żeby nazwać dyskusję jałową. Czas pracy na baterii w mojej ocenie uległ znacznemu pogorszeniu. Na jednym ładowaniu D90 robiłem znacznie więcej fotek niż D7100. Różnica dla mnie jest na tyle istotna, że do D7100 dokupiłem sobie 2 zapasowe akumulatorki. Dla innych może to nieistotne, ale ja koszty akumulatorów także bym doliczył do rachunku. Szkiełka bym nie skreślał. Odnoszę wrażenie, że używane 70(80)-200, nawet nie te najnowsze dałoby zdjęciom większego kopa niż zmiana jednego DXa na drugiego. Może warto wstrzymać się z zakupem i temat przemyśleć. Takie moje zdanie. A z kolorkami też można powalczyć z tym co się ma.
P.s Nie to, że sobie akurat Ciebie upatrzyłem Lucku, ale akurat tak wyszło, że do Twoich wypowiedzi chciałem dodać coś od siebie :)
Archibald6803
03-01-2016, 15:40
No i od razu dyskusja (w tym konkretnym przypadku) zaczyna wyglądać rozsądnie ....... ;-)
Jestem pewien, że do wieczora wszystko się dla autorki właściwie poukłada i wyjaśni .........
merkator
03-01-2016, 15:43
Ostatecznie niejaki D5200 mieści się w budżecie, nim tez można zrobić ładne fotki ;)
Przełączę się do Archibald6803 , dobrze by było właściwie zdiagnozować problem, w którym miejscu zmiana da najlepsze efekty: korpus, szkła czy technika fotografowania ? Zakładam, że sprzęt jest w pełni sprawny i nie wymaga interwencji serwisu.
wolka czy możesz nam podać jakie masz ustawienia AF w korpusie ? Jaki tryb: AF-S, AF-A, AF-C ? Jak wybierasz punkty AF: pojedynczy, 3D, dynamiczny czy automat ? Być może tu tkwi przyczyna tego, że masz taki mały procent ostrych zdjęć.
Archibald6803
03-01-2016, 15:52
...............
wolka czy możesz nam podać jakie masz ustawienia AF w korpusie ? Jaki tryb: AF-S, AF-A, AF-C ? Jak wybierasz punkty AF: pojedynczy, 3D, dynamiczny czy automat ? Być może tu tkwi przyczyna tego, że masz taki mały procent ostrych zdjęć.
no w końcu ktoś to z siebie wydusił .........
Autorko; porozmawiajmy najpierw o Twoich umiejętnościach; zarówno tych stricte technicznych ( wiedza w doborze parametrów puszki w zależności od typu i rodzaju sceny ) jak i tych dotyczących postprocessingu ( umiejętność obróbki plików RAW ).
Z chęcią posłucham ...... bo MZ od pierwszego postu GOŁYM OKIEM widać, że tu właśnie może być głównie zlokalizowany Twój problem .......( zresztą tak jak i większości osób pytających o różne rzeczy na tym forum ).......
Tylko body z niewybitnym af, dodatkowo bez mikrokalibracji, jak w d90 (pomijając przypadki, kiedy akurat się uda i zestaw fabrycznie trafia), będzie dawać właśnie tak losowe wyniki, więc nie ma co z góry zakładać, że autorka pojęcia w temacie nie ma (chociaż to też naturalnie niewykluczone).
cz4rnuch
03-01-2016, 16:33
Autorka jest od 5 lat na forum więc raczej nie ma powodu traktować ją jako początkującą. Pomijając skrajne przypadki lenistwa przez tyle lat obcowania ze sprzętem idzie się nauczyć jego obsługi. Choć ta skuteczność AFu (1 na 50) trochę daje do myślenia. Nie ma jednak co wróżyć z kawy. Może faktycznie wypowiedź autorki coś rozjaśni w temacie. Ja mając D90 zupełnie sobie odpuściłem jakiekolwiek ustawienia i strzelałem tylko centralnym ustawionym na AF-S.
luck1985
03-01-2016, 17:16
Założenie konta o niczym nie świadczy :D
Ja mam konto od 2012, a Nikona od miesiąca- może ponad.
Ja tam zostaję przy swoim.
Pewnie że nowe modele mają lepszą matrycę ale nie mają lepszego AF od D300.
A problem jest w nie trafionych zdjęciach a nie w kolorach, dodatkowo ograniczony mocno budżet, wiem że mają spore przebiegi ale może jakiś się na giełdzie trafi jeszcze...
No ciekawe jak się historia zakończy...
Ps.
Filtr UV też bym zdjął.
Mam jeszcze d90, no i żeby tylko 1/50, to coś nie gra.
nikoniarz
03-01-2016, 17:52
Obserwuję wątek, i czuję, że zakup innego korpusu niewiele zmieni... Za dużo niewiadomych, by definitywnie stwierdzić, że problemy to wina D90...
Nie wiem jak koleżanka fotografuje ale ja w d90 bym do takiej fotografii używał tylko centralnego i af-c.
W d600 zresztą też :-)
cz4rnuch
03-01-2016, 18:04
Nie wiem jak koleżanka fotografuje ale ja w d90 bym do takiej fotografii używał tylko centralnego i af-c... Po jednym ze zdjęć zamieszonym przez koleżankę wnioskuję, że centralny nie zawsze będzie najlepszym rozwiązaniem. Ja się po prostu godziłem z tym, że nie zawsze będę miał ostro.
Można użyć dłuższej ogniskowej i trochę przykadrowac przy obróbce, żeby nie było tak bardzo centralnie.
nikoniarz
03-01-2016, 18:53
Można użyć dłuższej ogniskowej i trochę przykadrowac przy obróbce, żeby nie było tak bardzo centralnie.
Jak kadrować, to chyba przy krótszej ogniskowej ;)
merkator
03-01-2016, 19:12
Po jednym ze zdjęć zamieszonym przez koleżankę ....
A ja obejrzałem już dobrze ponad setkę zdjęć .... ;) Słabo szukacie ! Jeśli to co zobaczyłem, jest tymi 2% udanych, to czapki z głów panowie !
Nie będę wrzucał nie swoich zdjęć na forum, ale poszukajcie na "photobucket.com" ;)
Przy takiej dynamice psów, kiedy skaczą do patyka czy talerza by go złapać, to najlepszy AF w FF będzie miał trudności. Jej "owczarze" to szalone psy !
Prawdopodobnie zmiana puszki niewiele wniesie nowego, choć nie można tego wykluczyć. Jeśli kłopoty z ostrością pojawiły się od jakiegoś czasu to może to być awaria AF.
Ciekaw jestem stanu licznika zdjęć, bo być może liczba klapnięć lustra jest już znaczna. Chciałbym wyeliminować zużycie eksploatacyjne jako przyczynę problemów.
Archibald6803
04-01-2016, 13:25
No i jak tam autorko, logowałaś się przecież w tzw. międzyczasie; czemu nie zechciałaś skrobnąć paru słów które, być może, mocno by pomogły w dalszym (dedykowanym specjalnie dla Ciebie) "poradnictwie" , o które przecież prosiłaś ........ ?
merkator
04-01-2016, 15:50
wolka, wolka zgłoś się ;)
Cóż, nie da się pomóc bez interakcji ze strony zainteresowanego. Rozumiem, chłopaki trochę pohejtowali, ale nie obrażaj się na resztę nikonowej sfory ;) Ale skoro się logujesz i czytasz ...
Po analizie twych wspaniałych fotek zastanawiałem się w którym obszarze możesz uzyskać najlepszy wzrost jakości zdjęć. Zakładam, że: masz dobre umiejętności i wiedzę w zakresie techniki fotograficznej, sprzęt jest w pełni sprawny itp. Akurat mam prawie identyczną szklarnię co twoja, tyle że z korpusem D7000 (i dostęp do D80). Stąd też mam w miarę pojęcie jak twoje sprzęty mogą działać.
Tak, jak koledzy wcześniej wspomnieli, N55-300 nie jest demonem szybkości, podobnie N18-105. To raczej szkła do fotografii rodzinno-krajobrazowej, dynamiczne ujęcia to nie ich specjalność. Obawiam się, że wszelkie zmiennoogniskowe obiektywy będą zbyt wolne, skierowałbym swoje poszukiwania w stronę wyselekcjonowanych stałek o w miarę jasnym świetle. Rodzi się pytanie o jakiej długości ogniskowej. Na to pytanie może odpowiedzieć Ci program ExposurePlot (http://www.vandel.nl/) który zrobi statystyki twoich fotek a z nich wyjdzie przy jakich ustawieniach robisz zdjęcia swym pieskom. Tam gdzie będą szczyty wykresu znajdziesz potrzebne ogniskowe.
Zrób analizę i pokaż co wyszło, chłopaki na pewno zrobią dla Ciebie listę szkieł które będą odpowiednie do tego zadania.
Nie namawiam Cię na szybki zakup, raczej odwrotnie. Może znajdzie się jakiś życzliwy nikoniarz z okolicy który będzie miał w swej torbie odpowiednie szklo, który wpadnie do ciebie na kawę lub grilla i sprawdzi swe oko oraz obiektywy na szalejących aussie ;)
A czy ta kolorystyka nie wynika z warunków w jakich robisz zdjęcia? Te z pierwszego wpisu są robione w pełnym słońcu. To nie jest najlepsze oświetlenie.
Nie ma to znaczenia czy słońce czy nie, ale może jak tu ktoś napisał, że ta seria nikona nigdy nie zachwycała kolorystyką.
Pernamentnie mam ustawione AF-c, szeroki punkt ustawiony na Auto ( z wyniku stosowania prób i błędów najczęściej trafia), ale stosowałam swego czasu wszystkie aby sprawdzić który będzie najcelniejszy.
Wyłączyłam funkcję D-lighting, najczęściej robię zdjęcia ustawiione na trybie A lup P ze względu na ciągłą zmianę lokalizacji celów do których strzelam.
no w końcu ktoś to z siebie wydusił .........
Autorko; porozmawiajmy najpierw o Twoich umiejętnościach; zarówno tych stricte technicznych ( wiedza w doborze parametrów puszki w zależności od typu i rodzaju sceny ) jak i tych dotyczących postprocessingu ( umiejętność obróbki plików RAW ).
Z chęcią posłucham ...... bo MZ od pierwszego postu GOŁYM OKIEM widać, że tu właśnie może być głównie zlokalizowany Twój problem .......( zresztą tak jak i większości osób pytających o różne rzeczy na tym forum ).......
Tematyka moich zdjęć jest jak to określić monotematyczna, bardzo często towarzyszy mi słońce na otwartej przestrzeni, staram się zawsze mieć je z boku lub za plecami ale to chyba oczywiste, z racji prędkości obiektów które fotografuje nie mogę szaleć z przysłoną i długim czasem naświetlania. Jeden z moich psów jest jasny więc mocno odbija sie od niego światło więc zawsze staram się ustawiać tak aby był w umiarkowanym świetle ( co nie jest łatwe). Ciężko jest przy takim typie fotografii stricte trzymać się wytycznych bo jak powiedziałam obiekt jest mały, porusza się z dużą prędkością często zmieniając swoje położenie.
A ja obejrzałem już dobrze ponad setkę zdjęć .... ;) Słabo szukacie ! Jeśli to co zobaczyłem, jest tymi 2% udanych, to czapki z głów panowie !
Nie będę wrzucał nie swoich zdjęć na forum, ale poszukajcie na "photobucket.com" ;)
Przy takiej dynamice psów, kiedy skaczą do patyka czy talerza by go złapać, to najlepszy AF w FF będzie miał trudności. Jej "owczarze" to szalone psy !
Prawdopodobnie zmiana puszki niewiele wniesie nowego, choć nie można tego wykluczyć. Jeśli kłopoty z ostrością pojawiły się od jakiegoś czasu to może to być awaria AF.
Ciekaw jestem stanu licznika zdjęć, bo być może liczba klapnięć lustra jest już znaczna. Chciałbym wyeliminować zużycie eksploatacyjne jako przyczynę problemów.
Fajnie, że komuś się chciało poszperać :)
Dla zainteresowanych moje wyniki prób i błędów
http://s964.photobucket.com/user/wolka13/media/Asta%20i%20Toffi/DSC_1300_zps14f8c890.jpg.html?o=0
Moja D90 ma coś około 44500 strzałów więc nawet nie 50% zużycia
No i jak tam autorko, logowałaś się przecież w tzw. międzyczasie; czemu nie zechciałaś skrobnąć paru słów które, być może, mocno by pomogły w dalszym (dedykowanym specjalnie dla Ciebie) "poradnictwie" , o które przecież prosiłaś ........ ?
Tak czytam na bieżąca ale dopiero teraz mam czas na dłuższą odpowiedź. Nie wynika to z mojej ignorancji tylko braku czasu ;) , dwa razy skasowało mi już wypowiedź, nie wiem czemu mnie wylogowało a odpowiedzi poznikały :( nie powiem, że nie było to frustrujące.
Archibald6803
05-01-2016, 14:42
Odpowiedz sobie :
1. Czy potrafisz wywoływać pliki RAW np. w LR ? Jeśli nie, to czy masz czas i ochotę aby się nauczyć ? Nie jest to trudna sztuka; dla chcącego to kwestia 2-3 wieczorów po godzince. Mając opanowaną tą umiejętność możesz swoim zdjęciom nadawać dowolną kolorystykę. Ograniczy Cię wówczas tylko wyobraźnia ........
2. Czy jesteś w stanie podjąć wyzwanie i wymienić sprzęt ( zarówno body jak i szkło) na inny, używany zestaw ?
Oczywiście mam na myśli wymianę bardzo niskokosztową a jednocześnie diametralnie poprawiającą skuteczność.
Mam wrażenie, że coś się w Twoim sprzęcie nie dogaduje ze sobą. Aby szukać i skutecznie znaleźć problem celem jego eliminacji trzeba by było trochę temu poświęcić czasu. Uważam że szkoda go, bo nawet perfekcyjnie zestrojone body d90 z N55-300 nie będzie dawać lepszej niż przyzwoita celności przy ruchu o którym wspominasz. Nie oszukujmy się, moduł MultiCam1000 + wooolne szkło to bardzo niekomfortowy zestaw do fotografowania dynamicznie i o zmiennych kierunkach przemieszczających się obiektów.
Jeżeli na oba pytania odpowiesz twierdząco to proponuję następujące kroki:
a/ sprzedaj na ALL swoje body ; realnie patrząc, powinnaś dostać za nie ustawiając licytację od 1zł ok. 650zł
b/ za w/w kwotę + dokładając drugie tyle, przy technicznej pomocy któregoś z forumowiczów mieszkających w Twoim rejonie, kup na naszej giełdzie ( bo to dużo pewniejsze miejsce niż Allegro) szybkie reporterskie body d300. Jestem pewien, że w ciągu miesiąca uda się kupić egzemplarz w naprawdę dobrym stanie technicznym który starczy na długi czas.
c/ skalibruj prawidłowo posiadany obiektyw N55-300 do body ( to łatwe, w razie czego pomożemy) , poustawiaj odpowiednio parametry ( też pomożemy jakby były problemy) i zobacz czy będzie wystarczająca dla Ciebie różnica w celności w stosunku do poprzedniego body. Ten zestaw, przy stosowaniu odpowiedniej techniki naprowadzania przed zwolnieniem migawki, powinien dawać już w krótkiej serii co najmniej 5 kadrów w punkt na 10 wyzwoleń migawki. Jeżeli nie osiągniesz takiej skuteczności to kolejnym krokiem powinna być sprzedaż za circa 600zł szkła 55-300, dołożenie drugiej takiej kwoty i zakup używanego Nikkora 70-300 VR lub nowego Tamrona 70-300VC. Przy takiej konfiguracji sprzętowej skuteczność nowego zestawu swobodnie powinna wzrosnąć o circa 50%. A już 7-8 ostrych kadrów na 10 przy dynamicznym, zmiennym ruchu to wynik, którym żaden amator (nawet ten ambitniejszy) nie powinien pogardzić....... tym bardziej, że korzystać można będzie z wielu punktów AF, a nie tylko z centralnego.
Takie jest moje zdanie w temacie; pozwoliłem sobie je wypowiedzieć bo akurat w tej dziedzinie fotografii mam spore praktyczne doświadczenie; temat fotografowania dynamicznego ruchu (w różnej postaci) wielokrotnie i w wielu konfiguracjach sprzętowych przerobiłem na własnej (i nie tylko) skórze . Rozwiązanie, które opisałem powyżej zagwarantuje Ci [/B MZ]pełną satysfakcję z uzyskiwanych efektów. Gdy do tego dołożysz jeszcze umiejętność wywoływania plików RAW to znajdziesz się na poziomie, na który niewielu amatorów fotografujących ruch się wspina.
Oczywiście, jak to zwykle bywa, inni koledzy wcale nie muszą się z moją poradą zgadzać, pamiętaj jednak, że naprawdę dobre DX body [B]do zdjęć sportowych u Nikona są tylko na dzień dzisiejszy dwa: "dziadek" d300(s) za parę groszy i "młodziak" d7200 za grubszą kasę. Reszta wyrobów DX spod znaku N niewarta jest nawet funta kłaków jeżeli planujemy nimi focić ruch........
cz4rnuch
05-01-2016, 15:32
a/ sprzedaj na ALL swoje body... Boże drogi. Co Ty jej proponujesz.
realnie patrząc, powinnaś dostać za nie ustawiając licytację od 1zł... To już obelga. Nie ma brzydkich kobiet (tylko wina czasem brak)
Zgadzam się z A. z wyjątkiem stwierdzenia, że reszta DXów do niczego się nie nadaje. Oczywiście ma on prawo by tak uważać, ja jednak znam prace jednego użytkownika chyba D7000 który z tego co pamiętam robi zawodowo na psich pokazach. Nie wiem co to za sport (różne przeszkody, łapanie fresbee) ale zdjęcia bardzo mi się podobały. Jak znajdę wkleję linka albo wrzucę koleżance na privka bo myślę, że warto.
Archibald6803
05-01-2016, 15:52
..........Zgadzam się z A. z wyjątkiem stwierdzenia, że reszta DXów do niczego się nie nadaje. ............
Cieszę się że się ze mną zgadzasz ;-)
pragnę zauważyć, że nie napisałem "że reszta DX się do niczego nie nadaje " - bo byłoby to wierutne kłamstwo - nadają się przecież świetnie do fotografii np. krajobrazowej lub wakacyjnej;
napisałem jedynie, że nie nadają się do (skutecznego*,) focenia (dynamicznego) ruchu - a to chyba diametralna różnica ........
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/2czytaj-1.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/)
* - skuteczne focenie ruchu dla mnie oznacza, że sprzęt którego używam do focenia tego ruchu trafia z ostrością przytłaczająco częściej niż pudłuje
EDIT; "jedna jaskółka wiosny nie czyni ......" - to tak w odniesieniu do d7000 o którym wspomniałeś;
D7000 to może być wybitnie wstrętna lub wybitnie wspaniała ( do ogólnych zastosowań foto) puszeczka - zależy jak się trafi, a trafia się - jak sam doskonale wiesz - (przeważnie) kiepsko ; nie czarujmy się ...... moduł AF w niej zainstalowany to nawet nie 3 liga modułów do dynamicznego ruchu ......., aczkolwiek, nie przeczę, czasem coś można nim utrafić jak się poszczęści ....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/zabawa-1.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/) ,zresztą jak i każdym innym DXem;
ale przecież nie o to tu chodzi by się czasem szczęściło, lecz o to aby mieć (prawie) zawsze
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/zwyciestwo2-2.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/) PEWNOŚĆ .......
cz4rnuch
05-01-2016, 16:24
Pisząc do niczego miałem na myśli Twóje zdanie, że reszta DXów nie jest warta funta kłaków. A przykładów znam więcej więc nie chodzi tu o jedną jaskółkę. Już samo to, że ktoś używa danego sprzętu zawodowo (i osiąga przy tym zawodowe efekty) raczej wyklucza to, że liczy on na szczęście bo to z kolei wyklucza profesjonalizm. Nie wierzę też, że trafił mu się jakiś wybitny egzemplarz cudownie działający inaczej niż pozostałe. Osoby narzekające na D7000 zazwyczaj skarżą się na działanie AFu w świetle żarowym a koleżanka foci na zewnątrz. Z resztą nie pamiętam nawet czy chodziło o D7000, D7100 czy jakiś inny "nieprofesjonalny" sprzęt. Grunt, że był to DX i nie miał w nazwie 3ki z dwoma zerami. Odnośnie D7200 też bym się tak kategorycznie nie wypowiadał. Na razie recenzje odnośnie jego AFu są pozytywne (no może poza optycznymi gdzie wypadł chyba gorzej niż D7100 z tym, że tam nie testują scen dynamicznych więc akurat koleżance się to nie przyda) ale to sprzęt stosunkowo świeży i podobnie było z D7100. Może nie u nas, ale na zagranicznych forach jak nikoncafe aż piali z zachwytu nad AFem D7100. Teraz gdy sprzęt jest już lepiej poznany opinie są dużo bardziej stonowane. Ja osobiście szybki ruch focę rzadko, ale gdy już mam okazję to nie widzę problemów a nie mam ani D7200 ani D300(s). Przepraszam za dłuższy wywód, ale dziś jakoś mam wenę na dyskusję i ogólnie lubię wyważone opinie. Gdy widzę stwierdzenia typu: nigdy, zawsze, 5 liga itp to bezwiednie reaguję.
...... kup na naszej giełdzie ( bo to dużo pewniejsze miejsce niż Allegro) szybkie reporterskie body d300. ..........
Przespałeś gdzieś ostatnie lata? Ani to szybkie, ani to reporterskie. Jakieś 7 lat temu to było dość szybkie body, ale reporterskie to nigdy nie było - D3 wtedy było reporterskie. A dziś - ot taki sobie eksponat muzealny. W dzisiejszych warunkach polecanie tego starocia zakrawa na kpiny. Oczywiście moim zdaniem. :wink:
nikoniarz
05-01-2016, 17:05
Z d300 taki sam eksponat jak z d3 :D
Archibald6803
05-01-2016, 17:43
................. Gdy widzę stwierdzenia typu: nigdy, zawsze, 5 liga itp to bezwiednie reaguję.
jestem pewien, że tym razem ta bezwiedna reakcja kolegi nastąpiła na skutek jakiejś, miejmy nadzieję chwilowej, awarii układu poznawczego ..... ;-)
Przespałeś gdzieś ostatnie lata? Ani to szybkie, ani to reporterskie. Jakieś 7 lat temu to było dość szybkie body, ale reporterskie to nigdy nie było - D3 wtedy było reporterskie. A dziś - ot taki sobie eksponat muzealny. W dzisiejszych warunkach polecanie tego starocia zakrawa na kpiny. Oczywiście moim zdaniem. :wink:
Proszę zatem o kontynuowanie swojego interesująco rozpoczętego wywodu ; wprawdzie (ja) nie spodziewam się usłyszeć niczego rozsądnego, ale na pewno będzie wesoło .....
merkator
05-01-2016, 18:42
.... wprawdzie (ja) nie spodziewam się usłyszeć niczego rozsądnego, ale na pewno będzie wesoło .....
Skoro ma być wesoło: poprzednim moim systemem było m4/3 ze tak samo starym jak N d7000 lumixem dmc-g10, oba z 2010 roku. Ta bardzo amatorska puszka w połączeniu z G vario 45-200 miała tak szybki i celny AF, że czasem żałuję dokonanej zmiany. Spokojnie mogłem z bliska focić wyścigi samochodowe, procent nie ostrych zdjęć bardzo niski.
Zgodzę się z Archibald6803 w 50%, D300 jest wspaniałą puszką i w zasadzie do dziś nie ma godnego następcy, jednak ma matrycę o gorszych parametrach niż D90. Stąd też osobiście odradzałbym ten ruch. Dalej optuję za serią D7XXX, jako docelową. Co do AF w D7000, na początku był bardzo kapryśny a po wizycie w serwisie nikona i jego regulacji nastąpiła znaczna poprawa.
Potrafi w połączeniu z N55-300 dać bardzo ostry obrazek. Jest faktem, że są to za zwyczaj dość statyczne sceny ale jednak.
Stąd też sugerowałbym rozpoczęcie zabawy od punktu B czyli wymiany szkieł, może pozbyć się N18-55 i N55-300 a na ich miejsce kupić któreś ze szkieł zaproponowanych przez kolegę ? A puszka w drugiej kolejności.
Dość fajnie wypowiedział się kiedyś na swym blogu Fatman, pozwolę sobie zacytować ( http://rafalglebowski.pl/blog/mikroregulacja-af/): Żyjemy w czasach, w których kontrola jakości jest już tylko napisem lub słowami wypowiedzianymi przez producentów sprzętu. Pełno źle skalibrowanego sprzętu zalega w serwisach, a jak sprzęt jest na gwarancji to taki serwis nie zarabia tylko przynosi straty. Dlatego w pewnym momencie producenci (a właściwie najprawdopodobniej dział marketingowy) dał zielone światło do wprowadzenia opcji kalibracji AF bezpośrednio przez użytkowników, posiadaczy sprzętu danej firmy. Oczywiście opcja ta nie jest dostępna w wszystkich aparatach (nie wszystkie zresztą jej wymagają) i zależnie od producenta jej zaawansowanie jest różne.
Tryb P i A nie jest najszybszy, spróbuj M ;) Procesorowi odpadnie kilka milisekund na obliczanie ekspozycji.
Odpowiedz sobie :
1. Czy potrafisz wywoływać pliki RAW np. w LR ? J
2. Czy jesteś w stanie podjąć wyzwanie i wymienić sprzęt ( zarówno body jak i szkło) na inny, używany zestaw ? .1
1. Nie potrafię, jestem gotowa, w sumie po to zakupiłam ostatnimi czasy lightroom ale jakoś nie miałam okazji się za to zabrać. Chętnie skorzystam jeśli znajdzie się dobra dusza i udzieli paru wskazówek. Obróbka raw załatwi mi problem z kolorystyką ale dalej zostaje problem niecelnych zdjęć.
2. Bardzo się boję,że trafie tak jak z d90 ( też nie jestem pierwszym właścicielem),
Obecna pogoda nie sprzyja teraz sesjom zdjęciowym :(. Więc nie bardzo mam na czym zacząć.
madebyzosiek
07-01-2016, 10:11
Każda pogoda sprzyja robieniu zdjęć, a obecne światło powoduje, że będzie dobra okazja do nauki wyciągania cieni i dopieszczania szarych kolorów :-) Do roboty. Ustaw aparat na same rawy, znajdź kilka tutoriali na YouTube i walcz:-D
Każda pogoda sprzyja robieniu zdjęć, a obecne światło powoduje, że będzie dobra okazja do nauki wyciągania cieni i dopieszczania szarych kolorów :-) Do roboty. Ustaw aparat na same rawy, znajdź kilka tutoriali na YouTube i walcz:-D
U mnie obecnie -16, pełne zachmurzenie, szaro i ciemno ;), znam mój sprzęt i wiem, że będzie zerowy rezultat jeśli chodzi o ostrość obiektów ( a mi konkretnie chodzi właśnie o to ).
madebyzosiek
07-01-2016, 10:37
A no tak, -16 to nie najlepsze warunki :-) A w domu, jakieś stroiki, choinki czy coś?
nikoniarz
07-01-2016, 10:45
A w domu, jakieś stroiki, choinki czy coś?
Ale może być ciężko wprawić je w "psi" ruch :)
madebyzosiek
07-01-2016, 11:29
Ale może być ciężko wprawić je w "psi" ruch :)
No tak, ale do treningu LR powinno wystarczyć [emoji6]
Archibald6803
07-01-2016, 11:56
1
1. Nie potrafię, jestem gotowa, w sumie po to zakupiłam ostatnimi czasy lightroom ale jakoś nie miałam okazji się za to zabrać. Chętnie skorzystam jeśli znajdzie się dobra dusza i udzieli paru wskazówek. Obróbka raw załatwi mi problem z kolorystyką ale dalej zostaje problem niecelnych zdjęć.
2. Bardzo się boję,że trafie tak jak z d90 ( też nie jestem pierwszym właścicielem),
Obecna pogoda nie sprzyja teraz sesjom zdjęciowym :(. Więc nie bardzo mam na czym zacząć.
ad 1. jak będziesz chciała - pomogę Ci zdalnie w początkowym etapie ; wystarczy parę chwil by załapać podstawowe funkcje ..... a resztę już sama sobie intuicyjnie dopracujesz pod swoje preferencje
ad 2. dlatego sugerowałem wcześniej, że dobrze by było znaleźć tu na forum "bratnią duszę" z Twoich okolic, która ma doświadczenie z takimi puchami i zgodzi się pomóc; wydaje mi się, że jest na forum kilka rozsądnych osób ze Szczecina i okolic