Zobacz pełną wersję : D3200+ Nikkor 18-105 AF-S DX Jaki filtr polaryzacyjny??
Pawello80
02-01-2016, 15:56
Witam wszystkich.Potrzebuje kupic filtr polaryzacyjny do mojego nikona d3200 z obiektywem Nikkor 18-105 AF-S DX 67mm. Potrzebuje filtra nie z najniższej polki ale tez nie z najwyższej. Mogę wydać na filtr max 200 zl.czy w tej kwocie kupie porządny filtr??Co byscie polecili w tej cenie?? Sporo czytalem o filtrach i czesto w wypowiedziach pojawia sie ten filtr. Co o nim sądzicie??
http://abfoto.pl/filtry-hoya-filtr-polaryzacyjny-pl-cir-pro-1d-67-mm+-kupon-premium-50-na-ab-fotoksiazk-o_l_1000026_2252.html
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Od 10 lat korzystam z Marumi DHG (mam starszą i nowszą wersję). Kup 77mm. Zawsze możesz później podpiąć przez redukcję do ew. kupionych innych szkiełek.
W EURO RTV AGD masz ten sam filtr taniej a wersje HD za 200zl
palfinger
03-01-2016, 21:39
potwierdzam filtry marumi bardzo dobre ;)
Pawello80
04-01-2016, 11:36
Wiecie ze nie brałem pod uwagę filtrów murami bo w sklepach jak rozmawiałem ze sprzedawcami to polecali firmę hoya.Ale jak poczytałem Wasze posty to chyba zainteresuje sie Marumi.
Daro napisałeś mi żebym kupił marumi dhg o średnicy 77 mm ale mój obiektyw ma średnice 67 mm. A jak byś mógł to wrzucił byś mi jakiś link do tego filtra którego używasz(tego nowszego) w jakimś sklepie żebym go sobie obejrzał i zapoznał z cenami.
2pompony
04-01-2016, 15:46
Daro napisałeś mi żebym kupił marumi dhg o średnicy 77 mm ale mój obiektyw ma średnice 67 mm.
Chodzi o to, żeby kupować filtry nakręcane z głową. Jeśli masz parę obiektywów i każdy ma inną średnicę dla filtrów, są dwie szkoły co kupować - jedni kupują bezmyślnie po jednym filtrze na każdy obiektyw, inni kupują największą rozsądną średnicę filtra i po jednej przejściówce na każdą średnicę obiektywu - i tym sposobem zamiast kupować kilka identycznych filtrów tylko o różnych średnicach można mieć jeden filtr i kilka przejściówek.
Więc jak chcesz kupować filtry z głową - należy zastanowić się najpierw jakie mniej więcej obiektywy planujesz kupić w dającej się przewidzieć przyszłości i kupić taki filtr, żeby pasował do wszystkich, czyli o największej rozsądnej średnicy. Być może będzie się to wiązać z kupnem filtra, który teraz jest szerszy niż Ci potrzeba, ale jak kupisz na wiosnę nowy obiektyw, moze się okazać, że będziesz miał filtr jak znalazł.
Alternatywnie możesz kupić teraz filtr mniejszy, ale jak dokupisz kiedyś inny obiektyw z większą średnicą, będziesz musiał dokupić i filtr o większej średnicy, jeśli uznasz jego obecność za konieczną.
To tyle jeśli idzie o sama średnicę, nie mówię w ogóle o firmach czy modelach...
Pawello80
04-01-2016, 21:16
Od 10 lat korzystam z Marumi DHG (mam starszą i nowszą wersję). Kup 77mm. Zawsze możesz później podpiąć przez redukcję do ew. kupionych innych szkiełek.
Dark w poprzednim poście zrobiłem literówkę piszac twój nick:) Mam prośbę wkleił byś mi link do tego filtra Marumi dhg żebym go sobie obejrzał i zapoznał sie z cenami.
Nie potrafisz wpisać w google tekstu "Marumi DHG"?
Takie to skomplikowane?
Mam tę starszą wersję, kupowałem pierwotnie, jak Ty, na 67 mm.
http://allegro.pl/marumi-filtr-polaryzacyjny-cpl-77mm-77-dhg-slim-kr-i5894517664.html
Jak dokupiłem szkła ze średnicą 77mm, dokupiłem ten nowy:
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-marumi-super-dhg-77mm-cpl-77-i5718711560.html
Najlepiej kupować filtry w wersji slim, mniejsza szansa na winietowanie przy dokładaniu np. filtrów połówkowych.
Dodam, że dobrze się czyszczą i po wielu latach użytkowania nie odnotowałem problemów z tymi filtrami.
Pawello80
06-01-2016, 01:41
Nie potrafisz wpisać w google tekstu "Marumi DHG"?
Takie to skomplikowane?
Nie jest to skomplikowane.Po wpisaniu w Google a później w Ceneo Marumi DGH wyskoczyło mi 10-12 rożnych filtrów polaryzacyjnych.Jak człowiek się nie zna to nie wie co kupić.Dlatego Was proszę o pomoc.A Ty Kolego JK jak nie chcesz pomoc to chociaż nie puszczaj chociaż głupich postów które nie pomagają ani nic nie wnoszą. Cwaniakuj sobie gdzie indziej np. przed blokiem.
Mam tę starszą wersję, kupowałem pierwotnie, jak Ty, na 67 mm.
http://allegro.pl/marumi-filtr-polaryzacyjny-cpl-77mm-77-dhg-slim-kr-i5894517664.html
Jak dokupiłem szkła ze średnicą 77mm, dokupiłem ten nowy:
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-marumi-super-dhg-77mm-cpl-77-i5718711560.html
Najlepiej kupować filtry w wersji slim, mniejsza szansa na winietowanie przy dokładaniu np. filtrów połówkowych.
Dodam, że dobrze się czyszczą i po wielu latach użytkowania nie odnotowałem problemów z tymi filtrami.
Dziękuje Ci kolego za pomoc.Zorientuje się cenowo przedstawiają te filtry i zakupie jeden z nich.Pozdrawiam
Ps. Jak by ktoś miał jeszcze propozycje na inny filtr to niech spokojnie pisze.
Trochę odgrzebie trupa, ale co tam... :)
Czy zakładając na obiektyw 18-105 (67mm) filtr 77mm z odpowiednim adapterem da się założyć osłonę przeciwsłoneczną?
ZbyszekS
06-03-2018, 14:47
Nie da się. Chyba, że założysz uniwersalnego tulipana 77mm na gwint.
hmm to może jednak lepiej kupić np Marumi DHG "zwykły" 67mm i 77mm razem 360zł, niż Marumi DHG Super 77mm + adapter - 310zł :) różnica niewielka, i nie trzeba kombinować... a może jednak nie ma się co przejmować osłoną, w ostateczności kupić jakaś właśnie uniwersalną, koszt niewielki, a pewnie i tak ostatecznie używana będzie sporadycznie?
Ale nawet jak założysz tulipan to jak chcesz kręcić filtrem ?
Są tulipany z otworami do tego celu ale czy to ma sens ?
Nie wiem, laikiem jestem w temacie, dlatego pytam :) a w zasadzie już wiem, nie ma sensu :)
Ale nawet jak założysz tulipan to jak chcesz kręcić filtrem ?
Są tulipany z otworami do tego celu ale czy to ma sens ?
Od bidy da się, ale za którymś razem zawsze odbijesz paluchy na filtrze.
Zdejmuj, wykręcaj, wycieraj, zakręcaj....
Niezbyt to idzie w parze :p
ZbyszekS
06-03-2018, 20:23
Daj sobie spokój z osłoną - przy ilu zdjęciach będzie Ci potrzebna? Po prostu wybierz wygodny w obsłudze filtr jaki Ci pasuje.