Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przesiadka na pełną klatkę - prośba o rozwianie wątpliwości...

bk2x
01-01-2016, 11:15
Witam,
Temat jakich wiele - chciałbym przesiąść się na pełną klatkę. Wybieram między d610 i d 750
zamierzam używać aparatu głównie do zdjęć portretowych (zamiar dokupienia N50mm 1.4) i krajobrazów/architektury (zamiar dokupienia Sigmy 12-24) i do filmów video (zwłaszcza wnętrz (nie ludzi) tylko architektury. Nie chodzi mi o to który jest lepszy (skłaniam się ku d750) bo to dla mnie oczywiste tylko mam 3 pytania:

1. Czy ktoś z kupujących d750 w ostatnim czasie - powiedzmy od 07.2015 - spotkał się z problemem tej słynnej flary opisanej i omówionej tutaj?: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256274&page=40
2. Zależy mi na nagrywaniu video 1080/60 - i to mnie skłania ku 750 głównie - natomiast czy gdyby aparat miał służyć Wam wyłącznie do fotografii z w/w obiektywami czy dołożylibyście te niecałe 2k do d750tki, czy d610 jako pierwsza pełna klatka powinna spokojnie wystarczyć...?
3. Gdybym miał w przyszłości zająć się jednak fotografią ludzi (typu wesele czy studio) czy d610 jeśli chodzi o funkcje techniczne będzie mnie w czymś ograniczać...? (podłączenie lamp etc - żeby potem nie żałować że się było sknerą...)

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i proszę o nie pastwienie się i powtarzanie że to już było omawiane - bo mam tutaj konkretne pytania... i uprzejmą prośbę o podpowiedzi

Maciek N
01-01-2016, 12:44
1.Flary już dawno nie ma. Można sprawdzić nr seryjny.
2. Do zdjęć 750 jest lepszy AF w trudnych warunkach. Reszta na podobnym poziomie. Jeśli chodzi o film to inna liga.
3. Raczej nie ale nie jestem pewien. Najlepiej sprawdzić w opisie.

patefonik
01-01-2016, 16:44
Co do flary to zgodnie z informacją z nikon polska wszystkie sztuki z problemem z krajowej dystrybucji zostały wycofane że sprzedaży.

Jacek_Z
01-01-2016, 20:48
Zwróciłem uwage na inny fragment Twojej wypowiedzi. Napisales o tym ze głównie do portretu i dlatego dokupisz 50mm. Wg mnie do tego lepiej miec cos dłuzszego. 85/1.8 AF-S kosztuje podobnie, a jest lepszym wyborem. Ja wole jeszcze dłuzsze ogniskowe ...