Zobacz pełną wersję : Lampa do 500pln
dr jekyll
31-12-2015, 12:49
Witam. Posiadam D200 i może coś poradzicie Forumowicze jaką lampę dobrać do tego body aby dobrze współgrało? Jestem bardzo świeży jeśli chodzi o robienie fotek z lampą dlatego proszę o radę. Czy w 500pln uda się kupić coś dobrego i nowego. Lampa będzie używana sporadycznie na imprezach i trochę w plenerze. Proszę o radę.
Pozdrawiam.
Na forum są całe wątki o lampach - poszukaj. Za 500 zł nic super nie znajdziesz. Można celować np. w yongnuo (http://www.fotoamigo.pl/lampy-blyskowe-yongnuo-c-131_88.html). Są to lampy bez automatyki. Trzeba ustawiać ręcznie.
J.w. do 500zl dobrego i nowego nie dostaniesz.
Kupisz albo nowe (jakieś chińskie wynalazki) albo w miarę dobre i używane.
Teraz jeszcze pytanie jak chcesz używać lampy w plenerze, bo jeśli do doświetlenia przy używaniu małych przesłon (a tym samym krótkich czasów), to lampa musi jeszcze obsługiwać auto FP/HSS, a to jest tylko w najwyższych modelach lamp.
Ale nie wszystkie lampy w tym trybie dają błysk sensowne mocy. (Np. Metz 48, 50 czy 52 blyskaja w tym trybie zaledwie połową mocy)
Polecam Triopo z serii TX-982 II lub 985, wersja do nikona oczywiście, cena na ali z vatem/cłem od 300zł, na alledrogo czasami sa od 400zł, a lampa jakością porównywalna do yongnuo, jednak bardziej zaawansowana i tańsza.
Z używanych to SB-600 lub Metz 48 lub 50 AF-1 pod Nikona.
arturmsi
31-12-2015, 21:39
Do 500zł ciężko...ale za 630 zł polecam Nissin Di700, (z literką A jest droższa, ma wbudowany odbiornik bezprzewodowy) na domowe błyskanie jest bdb, ttl dobrze działa, a i cls-a ma który również sprawnie chodzi ;)
Również polecam nissin di700 , używam intensywnie od 1,5roku , solidna konstrukcja , pomysłowy pojemnik na akumulatory, nic nie lata, nie trzeszczy (w porównaniu np z sb-700)
dr jekyll
01-01-2016, 19:37
Teraz jeszcze pytanie jak chcesz używać lampy w plenerze, bo jeśli do doświetlenia przy używaniu małych przesłon (a tym samym krótkich czasów), to lampa musi jeszcze obsługiwać auto FP/HSS, a to jest tylko w najwyższych modelach lamp.
Ale nie wszystkie lampy w tym trybie dają błysk sensowne mocy. (Np. Metz 48, 50 czy 52 blyskaja w tym trybie zaledwie połową mocy)
Tak zależy mi na krótkich czasach i niskich przesłonach. Co to jest FP/HSS? Pytam bo nie znam jeszcze tych oznaczeń?
Ogólnie dziękuję Wszystkim za podpowiedzi. Trochę zaczyna mi się klarować.Poczytam jeszcze na forum i prawdopodobnie jakiś wybór padnie. Jeszcze raz dzięki.
Andrzej1974
01-01-2016, 19:50
Również polecam nissin di700 (...) nie trzeszczy (w porównaniu np z sb-700)
Byłbym wdzięczny gdyby kolega rozwinął co mu trzeszczy we wspomnianej sabince...
Sinobrody
01-01-2016, 19:57
Polecam Triopo z serii TX-982 II lub 985, wersja do nikona oczywiście, cena na ali z vatem/cłem od 300zł, na alledrogo czasami sa od 400zł, a lampa jakością porównywalna do yongnuo, jednak bardziej zaawansowana i tańsza.
Pozwólcie, że się podłączę z pytaniem. Już prawie kupowałem Yongnuo YN565EX a tu mówicie, że TRIOPO TR-982 II lepsza i na dodatek tańsza(ceny allegro). Co zyskam kupując Triopo zamiast Yongnuo do puchy d5200? Ostatnią moją lampą był manualny Unomat na Canonie AE1 i jestem troche do tyłu z techniką ;).
Raczej nic nie zyskasz, plus Triopo to praca w trybie slave/master i obsługa AutoFP/HSS, a tego D5xxx nie ma.
Tak zależy mi na krótkich czasach i niskich przesłonach. Co to jest FP/HSS? Pytam bo nie znam jeszcze tych oznaczeń?
Ogólnie dziękuję Wszystkim za podpowiedzi. Trochę zaczyna mi się klarować.Poczytam jeszcze na forum i prawdopodobnie jakiś wybór padnie. Jeszcze raz dzięki.
Auto FP (lub z w Canonie HSS) to synchronizacja z krótkimi czasami.
W Nikonie wymaga to obsługi z poziomu aparatu i jest dopiero w wyższych modelach.D3x00 i D5x00 tego nie obsługują.
Pozwólcie, że się podłączę z pytaniem. Już prawie kupowałem Yongnuo YN565EX a tu mówicie, że TRIOPO TR-982 II lepsza i na dodatek tańsza(ceny allegro). Co zyskam kupując Triopo zamiast Yongnuo do puchy d5200? Ostatnią moją lampą był manualny Unomat na Canonie AE1 i jestem troche do tyłu z techniką ;).
Na papierze Triopo jest lepsza, ale czy tak jest w praktyce tego chyba nikt tu nie powie, bo nikt z tych co je mają nie porównał dokładnie.
Z tanich lamp są jeszcze Shanny, ale też niesprawdzone.
Mam w/w triopo ale z yongnuo znam tylko manualne modele.
Lampy błyskają już chyba coś 1,5 roku, nie ma z nimi kłopotu, triopo TX-982IIN jest na ryku juz od dawna i w miarę przetestowane, za to inne modele te allegrowe nie cieszą się dobra opinią.
Byłbym wdzięczny gdyby kolega rozwinął co mu trzeszczy we wspomnianej sabince...
tak ogólnie - ma mniej ciasno pasowane elementy i trzeszczy ,dosć głośno klika przy zmianie pozycji palnika... nie wiem może mój egzemplarz tak ma , ale ma tak od nowości , w nissinie prawie tego nie słychać
Mam w/w triopo ale z yongnuo znam tylko manualne modele.
Lampy błyskają już chyba coś 1,5 roku, nie ma z nimi kłopotu, triopo TX-982IIN jest na ryku juz od dawna i w miarę przetestowane, za to inne modele te allegrowe nie cieszą się dobra opinią.
Jeśli są tak przetestowane, to jaki jest stosunek mocy z TX-982II do SB-910 przy wyzwalaniu normalnym i autoFP (tylko nie podawaj tych bzdur z instrukcji Triopo).
Takiego porównania nie znam, sam też nie posiadam lampy SB-910, ja za trzy lampy Triopo i trzy studyjne 300Ws dałem 1,5 roku temu tyle co kosztuje jedna SB-910.
Co do porównania to lampy Triopo TR-982IIN lub 985N są mocniejsze od odpowiedników Yongnuo ale to tylko amatorskie testy z youtuba.
Dla mnie plus tych lamp to głownie cena, działające AutoFP/HSS na całej grupie lamp i działająca poprawnie cała pełna automatyka.
Sinobrody
02-01-2016, 13:14
Rozwinęła się ciekawa dyskusja w wyniku której skłaniam sie coraz bardziej do Triopo TR-982IIN (rozważam też używane sb-600, chociaż trochę się boję używanej kupować). To, że nie wykorzystam póki co AutoFP/HSS raczej w niczym mi nie będzie przeszkadzać, a może się przydać kiedyś tam jak mnie najdzie zmienić puszkę :) .